hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新城N8 N72合併
返回列表 發新帖
開啟左側

建議新城N8 N72合併

樓主| qunow 發表於 2021-3-14 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-3-14 21:28
巴士去到筲箕灣再兜返去嘉亨灣,朝早已經有好多例子可以參考
技術上N72係可以用筲箕灣做總站,但既然都去 ...

本身N8嘅作用係做耀東同杏花,N8X嘅作用係做筲箕灣電車路、柴斜、小西灣。喺柴灣有重疊但我覺得係方便兩條線之間轉車。
上面有人建議N72經筲箕灣拉入嘉亨灣,再將N8 N8X合併,耀東經柴斜小西灣再去杏花邨
問題1: 筲箕灣之後去嘉亨灣同去杏花邨嘅時間差唔多,都拉得入筲箕灣再延長,點解要留個空位再拉長另一條線去填,而唔順便填埋個位?
問題2: 再拉N8X嫌N8X唔夠長唔夠多站?小西灣去杏花邨分分鐘仲耐過由筲箕灣去杏花邨
問題3: 筲箕灣道中間一段會喪失往返柴灣小西灣包括東區醫院的深宵服務
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-3-15 09:24 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-3-14 22:52
本身N8嘅作用係做耀東同杏花,N8X嘅作用係做筲箕灣電車路、柴斜、小西灣。喺柴灣有重疊但我覺得係方便兩 ...

//問題1: 筲箕灣之後去嘉亨灣同去杏花邨嘅時間差唔多,都拉得入筲箕灣再延長,點解要留個空位再拉長另一條線去填,而唔順便填埋個位?//

純Google Map數據估算
筲箕灣總站去嘉亨灣:
1.3公里、約5分鐘

南安里(站)經柴灣道去杏花邨總站:
4.4公里、約12分鐘

富城閣(站)經杏花邨去樂軒臺(站):
3.7公里、約9分鐘

藍灣半島經常安街去杏花邨總站:
2.2公里、約8分鐘

如你第一個post所講,N72東行跟N8咁行嘅話
去杏花邨預算係比去嘉亨灣用多一倍時間,亦都用多3倍里數

//問題2: 再拉N8X嫌N8X唔夠長唔夠多站?小西灣去杏花邨分分鐘仲耐過由筲箕灣去杏花邨//

如上,富城閣經杏花邨去樂軒臺,係比南安里經柴灣道去杏花邨用嘅時間少
另一替代方案,小西灣總站延長到杏花邨,由藍灣半島後去埋杏花邨,時間亦都比南安里去杏花邨少
老實講,N8X要由最東碌到去最西,確實已經用好多時間
但無辦法,N8X係呢個路段入面最就腳、用嘅時間最少、影響最細嘅通宵車
那怕N8+N8X唔上耀東由N72做嘅話,仲可以唔洗加車

估計用車大約係咁:
N8:0 (-4)
N8(N8X):6 (+0)
N72:7 (+1)

//問題3: 筲箕灣道中間一段會喪失往返柴灣小西灣包括東區醫院的深宵服務//

假設N8+N8X,係做電車路直去,筲箕灣道係唔會無咗東區醫院嘅服務
而耀東嘅深宵服務就會由N72取代,要去東區醫院可以喺筲箕灣轉乘N8+N8X
坦白講,耀東、電車路,係二選一,兩條線各做一個地方
按理,應該由N72跟77咁行,兜耀東取代N8耀東段服務
如前述://耀東個位可以兩線對調//
唯一無咗嘅服務,應該係電車路無替代車去灣仔北,沿路唯一轉乘點應該得返N72筲箕灣總站行去東喜道轉乘N8P,但呢個需求應該無咁大

樓主| qunow 發表於 2021-3-15 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-3-15 09:24
//問題1: 筲箕灣之後去嘉亨灣同去杏花邨嘅時間差唔多,都拉得入筲箕灣再延長,點解要留個空位再拉長另一 ...

如果唔經東區醫院,唔做英皇道往柴灣聯合班次,東行可以跟82X咁入柴灣之後去杏花邨,可以再節省時間
pyromancy 發表於 2021-3-16 16:19 | 顯示全部樓層

N8P改小西灣定時點循環,東行經柴斜西行經杏花村,雙向經筲箕灣巴總做轉乘站,20分鐘一班,加1車
N8取消,減4車
N8X改編號N2,入筲箕灣巴總後上耀東總站,20分鐘一班,加2車
N72改摩頓台至置富,經華富,用車不變