hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議港島區巴士服務重組計劃(除東區外) ...
開啟左側

建議港島區巴士服務重組計劃(除東區外)

天空之神 發表於 2021-3-14 11:28 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 11:25
5X變流水除咗大坑咪更加冇人搭,又唔會陰到5B,咁佢咪又係要七部車嚟倒米

所以先建議5B分拆一半做5A,再 ...

跑馬地去西區 , 無舊 5A 又無 1
5S 10S 執左 1P 又唔到 , 仲要縮埋

點攪?

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Justshamxx + 3 仲有10號

查看全部評分

.
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-14 10:07
你條5A,同5號線臨終嗰陣嘅路線係一樣都係行軒尼詩道嘅喎。

另外,你將42線改經薄扶林道用意為何?你咁 ...

5A嗰度打錯咗係皇后大道西

42改道其實係美其名分擔4X,同埋提供華富/溥扶林去灣仔/銅鑼灣直車(40/m可以無視);至於其他路段仲有38搭

72A/96/99嗰度,北角碼頭總站可以擺85個位(加上兩條線班次疏落),加上96能直達北角所以將99拉直提升競爭力,另外若資源許可亦可增加99X特別班次
Justshamxx 發表於 2021-3-14 11:56 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 11:33
5A嗰度打錯咗係皇后大道西

42改道其實係美其名分擔4X,同埋提供華富/溥扶林去灣仔/銅鑼灣直車(40/m可以 ...

5號線臨終都係行皇后大道西嘅,即係一樣。

如果你咁就叫直車嘅話,我可以鐵一般話畀你聽,當區並無相關直車需要,如果你42咁開嘅話,分分鐘早繁只開灣仔方向,下繁只開華富方向,班次仲要少過42C
你係唔係唔識辨認返工位同全日位?好似觀塘咁,偉業街商貿區係「返工位」,觀塘道係「全日位」。因為咁樣,嗰啲入觀塘商貿區嘅路線幾乎冇一條全日服務,因為佢哋唔途經全日位,即係觀塘道。
薄扶林道,瑪麗醫院連「返工位」都不如,但係香港仔隧道係「全日位」。棄香港仔隧道而求薄扶林道,早瓜早着。
唔好同我講38號,如果你諗住用38號嚟頂檔,到時會有大把12米巴士焗住泊置富總站外(置富南區廣場)然後私走,唔知去邊度,期間不斷嘥油,唔知點算。

72A、96用85嘅位?好喎,深宵時段一係縮返去摩頓台,一係就改係北角循環,85號要用返嗰個位。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
LauCT 發表於 2021-3-14 12:13 | 顯示全部樓層

建議5A改用銅鑼灣做總站,於摩星嶺調頭,行薄扶林道返回銅鑼灣,新巴3A取消
西貢區居民
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-14 11:28
跑馬地去西區 , 無舊 5A 又無 1
5S 10S 執左 1P 又唔到 , 仲要縮埋

跑馬地去西區有幾大需求?
正如當時8X 19整合都係為咗慳皮咋嘛唔通真係好多人喺跑馬地住宅區去柴灣咩
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-14 11:56

如果你咁就叫直車嘅話,我可以鐵一般話畀你聽,當區並無相 ...

事實上42客量係少咗如果唔係都唔使要抽車去33X

當然我認同呢個行法非繁忙時間係唔夠客,所以會修改建議只在繁忙時間分拆42B

至於72A/96可考慮在85縮短的時間改為循環線
天空之神 發表於 2021-3-14 14:54 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 13:22
跑馬地去西區有幾大需求?
正如當時8X 19整合都係為咗慳皮咋嘛唔通真係好多人喺跑馬地住宅區去柴灣咩
...

咁你要諗下點解要有我講果炸線

1 以前中環總站都係無咩客但5a 跑下都會有客
.
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-14 14:54
咁你要諗下點解要有我講果炸線

1 以前中環總站都係無咩客但5a 跑下都會有客

1號仲喺中環嗰陣係幾多年前?

真係有客嘅點解又要取消5S變1P

或者唔使吖復辦5C拉去跑馬地取代1
0q9w8e 發表於 2021-3-14 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-3-14 14:09
事實上42客量係少咗如果唔係都唔使要抽車去33X

當然我認同呢個行法非繁忙時間係唔夠客,所以會修改建議 ...

抽車去33X係搶錢姐
0q9w8e 發表於 2021-3-14 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-3-14 11:56

如果你咁就叫直車嘅話,我可以鐵一般話畀你聽,當區並無相 ...

970 970X下繁大排長龍點解釋?