hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 開辦5S 慈雲山經尖沙咀往來故宮文化博物館 ...
開啟左側

[建議] 開辦5S 慈雲山經尖沙咀往來故宮文化博物館

TuNg''=) 發表於 2021-3-14 14:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因: 現時5C來往慈雲山及尖沙咀乘車時間冗長, 特快服務需求殷切, 5P5X只限平日繁時服務, 然而尖沙咀服務性商業區既比重更高, 可見該區星期六日人流不會比平日差. 加上現時來往西九文化區只有26D/74D服務, 同時亦只來往九龍站. 隨著M+及故宮博物館相繼落成, 該處人流定必相應增加, 由此建議此線解決雙方需要.

5S 慈雲山() – 西九文化區 (故宮文化博物館)
慈雲山():
1.    慈雲山(中) $8.5
2.    正暉樓
3.    正康樓
4.    德愛中學
5.    硃鳳樓
6.    鳳鑽苑
7.    龍逸樓 $7.5
8.    黃大仙總站
9.    衍慶街
10.  宋皇臺公園
11.  木廠街
12.  馬坑涌道
13.  土瓜灣街市
14.  浙江街遊樂場
15.  新柳街
16.  平治街
17.  香港理工大學
18.  香港科學館
19.  麼地道
20.  尖東站
21.  尖沙咀碼頭
22.  九龍公園徑
23.  中港城
*西九龍站 (早上及晚間班次總站)
24.  柯士甸道西
25.  M+博物館
26.  西九文化區藝術公園
27.  香港故宮文化博物館

星期六、日及公眾假期
0700-0930 30 (只往西九龍站, 通澳門或中國關後才視乎需求開辦)
10:00-1800 20
1820-2100 20 (只往西九龍站)
(另出疫情時間表20-30, 但會因應需求加密或只往尖沙咀碼頭特別班)

西九文化區 (故宮文化博物館) :
1.    香港故宮文化博物館 $8.5
2.    西九文化區藝術公園
3.    M+博物館
4.    環球貿易廣場
*西九龍站 (晚間班次起點站)
5.    柯士甸道
6.    廣東道 $7.5
7.    北京道
8.    尖東站
9.    麼地道
10.  加連威老道
11.  香港科學館
12.  香港理工大學
13.  山谷道 $6.1
14.  北拱街
15.  落山道
16.  上鄉道
17.  新山道
18.  亞皆老街球場
19.  富豪東方酒店
20.  王仲銘中學
21.  大成街
22.  龍慧樓 $4.5
23.  黃大仙警署
24.  富祐大廈
25.  蒲慈里
26.  蒲衡里
27.  德愛中學
28.  慈民邨
29.  慈安苑
30.  正暉樓
31.  慈雲山(中)

星期六、日及公眾假期
11:00-1900 20
1920-2200 20 (西九龍站開)
(另出疫情時間表20-30, 但會因應需求加密或廣東道開特別班)
路線5,5C,11 調整班次

建議好處:
-       提供西九文化區, 九龍站, 西九龍站, 中港碼頭 及 尖沙咀 來往 鳳德, 鳳凰村 及 慈雲山快速服務
-       提供西九文化區來往九龍站以外服務, 包括來往尖沙咀購物, 中港碼頭乘坐粵澳高速船, 尖東站接駛屯馬綫及荃灣綫, 理工大學往紅磡站接駁東鐵, 紅隧巴士線及未來沙中綫過海段, 何文田站或黃大仙站接駁觀塘綫, 土瓜灣站接駛屯馬線, 並來往紅磡, 土瓜灣, 九龍城, 新蒲崗 及 黃大仙住宅區
-       提供西九龍站, 戲曲中心, 中港碼頭, 廣東道一帶來往紅磡, 土瓜灣, 九龍城, 新蒲崗, 黃大仙及慈雲山住宅區服務

qunow 發表於 2021-3-14 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
不如龍翔道落連翔道出
LauCT 發表於 2021-3-14 16:42 | 顯示全部樓層
不如叫3R,同埋建議加停四美街
西貢區居民
xdxd 發表於 2021-3-14 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

不如直接延長5P兼且全日化
charlesli0104 發表於 2021-3-14 17:42 | 顯示全部樓層
行上路站站停,仲要兜入黃大仙,時間計起上黎唔會比3C/5C快好多,仲要收成$8.5,冇咩吸引力
 樓主| TuNg''=) 發表於 2021-3-14 17:55 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2021-3-14 17:42
行上路站站停,仲要兜入黃大仙,時間計起上黎唔會比3C/5C快好多,仲要收成$8.5,冇咩吸引力 ...

樓上行連翔道 5P全日化建議都未能兼顧5S希望做到既兩大客源

至於兜唔兜黃大仙可以再研究 唔兜都可以
上路減少部份站可作研究

3C及5C基本上係超兜 而家唔少客寧願鐵路轉小巴 做法比$8.5更貴 加上小巴長期排隊情況日益嚴重 我唔認同$8.5係趕客

將來黃絲+藍絲博物館相繼落成(笑),小巴又只接駁本身雞肋既九龍站,獨市生意相信會成為本線主客源之一

xdxd 發表於 2021-3-14 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層

…睇唔透 如果延長5P嘅話同5S有咩分別?
 樓主| TuNg''=) 發表於 2021-3-14 18:27 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-3-14 18:04
…睇唔透 如果延長5P嘅話同5S有咩分別?

$5.8同$8.5分別
xdxd 發表於 2021-3-14 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-3-14 18:27
$5.8同$8.5分別

講緊功能
你上面打一大堆嘢,但係延長5P根本都做到,況且區佬都想5P全日。

如果講收費,$8.5係離譜,唔太可能吸到慈雲山客,想收貴嘅$6.8/7.2 更為合理。
 樓主| TuNg''=) 發表於 2021-3-14 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-3-14 19:11
講緊功能
你上面打一大堆嘢,但係延長5P根本都做到,況且區佬都想5P全日。

區佬想 九巴唔想都冇用
不過佢又真係寧願5A全日都唔做5P/X
但又入唔曬啟德陣地

又不過唔係要同人爭客
九巴係極少將而家既線延長而唔加價

同埋冇乜人為左嗰$2,$3而卻步
慈旺線都由$6.5加到$10
敢問有幾多客回流3C?

26D/76D短到咁都收$4
呢條線$8.5唔算貴