hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解要分開服務遊客和居民?
開啟左側

[問題] 點解要分開服務遊客和居民?

LauCT 發表於 2021-3-15 23:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港嘅鄉郊巴士路線,唔係做遊客生意,就服務通勤通學客(例如:698R、15R及92R)。但係由始以來,甚少出現過既方便居民又方便遊客嘅路線(例子有:973)。

其實有好多R線都同時俱備通勤路線的性質,例如92R 若改為於平日上午繁忙時間服務,可方便西貢公路沿線居民前往尖沙咀、港島區一帶上班,就像泥涌嘅87E,九龍坑嘅271P⋯⋯ 而96R、275R、289R及314 等路線,更能為交通不便的地區提供全日巴士服務。

有些通勤路線,亦同時俱備旅遊路線的性質,例如74E、73P、292P 若改為於星期六日及公眾服務,則可方便市民大眾往返大美督,船灣郊野公園等地方郊遊。

與其付出高昂的車資前往郊區郊遊,點解唔諗吓開辦更多能同時方便通勤客及遊客嘅鄉郊路線呢?

希望各大巴士公司採納本人的意見

西貢區居民
3asv166@w3 發表於 2021-3-15 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
咁都畀你諗到,抵讚!
ate214 發表於 2021-3-15 23:59 | 顯示全部樓層
夠啦郊區帝王
自己掂下平日繁忙時間做唔做到假日既需求量啦
天空之神 發表於 2021-3-16 00:20 | 顯示全部樓層

咁嶼巴36 係咩線?
變36R 車人去白芒?
.
eternalflame 發表於 2021-3-16 00:29 | 顯示全部樓層
1) 想發夢可以去F1版
2) 認真少少學下寫建議書交俾區佬或者TD, 唔係不停地係呢度做煩膠
HN745 發表於 2021-3-16 00:35 | 顯示全部樓層
希望各大巴士公司採納本人的意見

WHO ARE YOU?

IDIOT SANDWICHES?
cky 發表於 2021-3-16 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層

314, 我係咪要笑出嚟?14,小巴早上已經足夠需求,唔駛你朝早走去村口一帶睇下,只係晌大潭道口望下落嚟嘅 14同小巴係咪架架都歡樂滿東華先?
JH_LE4612 發表於 2021-3-16 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
82D應該滿足到樓主?又通勤又可以做遊客生意。認真,如果客源集中嘅話,路線試開下唔同時段又何妨,但例如汀角路咁樣,平日繁時勉強出到客,但假日客源太散根本養唔起觀塘線荃灣線 (兩三班已經好盡)。而假日可以養得起幾條線嘅地方只有西貢,但西貢平早繁又儲唔夠幾多客出城,路況又唔好嘅時候 (彩虹將隧都塞死),咁西貢出城線仲可以做到幾大呢?我冧到嘅只係 292P加班同埋一兩班 92R (尖沙咀有 office,又可以轉船過海,其實唔差),但例如要開過海線就不了。
ViviTse 發表於 2021-3-16 01:31 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-3-16 00:29
1) 想發夢可以去F1版
2) 認真少少學下寫建議書交俾區佬或者TD, 唔係不停地係呢度做煩膠 ...

講開又講,其實TD會唔會睇建議書呢?區佬應該肯睇,但睇完做唔做到嘢另一回事
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2021-3-16 01:38 | 顯示全部樓層

可能因為973係城巴嘛,過往經營取向會做郊區客+通勤客。
但西貢市中心以九巴為主,而九巴較傾向要乘客用92轉乘網絡轉車 而唔開直車?

anyway, 如果我係你,若果希望西貢有車出尖咀,
與其建議92R全日,我會諗吓新巴有無可能砌到條線出黎,
例如安達臣+六幹?慢係慢咗少少,但至少有個初步嘅方向
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆