hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議更改95行車路線
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議更改95行車路線

avianwind 發表於 2021-3-18 13:15 | 顯示全部樓層

95D

不過改特快的話
參考返98D、296D
起碼都要收你$9先得
kwn1029 發表於 2021-3-18 13:55 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2021-3-18 13:15
95D

不過改特快的話

原本可以比$7.4出油麻地, 而家收貴之餘, 新蒲崗仲冇左$5.2出油/旺車, 連帶秀茂坪/順利少左部車出去, 真係區區出晒黎嘈都似
請時刻保持感恩及包容的心
10598C 發表於 2021-3-18 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-17 22:04
康翠幾乎唔會搭95出mk, 太子道西/太子站一帶另計。係都搭98C啦, 除非你有信心95去MK可以避晒亞皆老街塞車 ...

利申康翠居民

出旺角已經好耐冇搭過95,呢幾年太子道西路況唔好得過亞皆老街幾多,入完秀明道妹下妹下仲要兜彩虹道
除非去佐敦,就有機會會搭95貪一程到(去程93K仲得人驚過95),但多數都會105出土瓜灣轉車去佐敦

不過回程就唔同,如果有93K 95到都會照上
一來93K回程紅隧唔使塞,二來有時98C旺角上車要企,另外95可以係亞皆老街幫98C清客,否則繁忙時間亞皆老街返康翠係唔使旨意上車

所以個人係反對93K 95任何不切實際嘅改動
雖則93K做到康翠往返德福,但因為本身班次太疏太唔穩定,有時會索性搭3D轉98A,甚或乎行去彩雲搭三條290,又或者去megabox搭106 111
所以訴求係用93K換到其他有用嘅路線,而至於議員呢啲建議,大家得啖笑咪得

牙忠比齋talk仔笑咗咁多年,到而家咪又係做緊區議員,仲做埋交運會主席添
ViviTse 發表於 2021-3-18 15:00 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2021-3-18 12:10
大致認同你既想法
我其實唔係好明點解呢個建議會由一位坑口區代表提出

「坑口西」果個選區其實係安峯、馬游塘果邊,唔係98P果個坑口

btw 98P咁行唔會夠客,或者換句話講;如果靠安達臣+秀茂坪夠客的話,其實放翠林已經搞掂,寶林唔會有98D唔坐
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2021-3-18 15:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-3-18 14:19
利申康翠居民

出旺角已經好耐冇搭過95,呢幾年太子道西路況唔好得過亞皆老街幾多,入完秀明道妹下妹下仲 ...

講開又講,其實98C晚繁打後旺角真係好難上車,其實係咪應該加吓車呢?話晒都位位$10.5,好賺過95

至於「用93K換其他有用嘅嘢」,其實要換直達尖咀線係有難度,唔知如果直達油麻地/西九龍會唔會好過而家呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2021-3-18 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-3-18 15:26
講開又講,其實98C晚繁打後旺角真係好難上車,其實係咪應該加吓車呢?話晒都位位$10.5,好賺過95

至於「 ...

咪搞,到時98C加班如果搵95 cut車祭旗就仲衰,都不如維持現況,美孚至旺角上98C,打後九龍城上95/98S
要加都係加落98S,甚至加到跟796P服務時間返將軍澳(當然前提係飛寶林)
不過要九巴唔cut山上車去幫98S加時,應該難過登天,所以都係唔好搞咁多嘢,多一事不如少一事

至於康翠來往尖沙咀巴士線,其實要做唔難,係在乎九巴有冇心做,板上都有好多方案建議,例如同213X、296D重組

另外,比起尖沙咀線,如果新巴無心做798A,個人甚為歡迎九巴88拆分支,將康翠、石礦場搭埋砌一條沙田線
但其實798A係有潛質搶坑口直出+康翠轉車客

順帶一提,如果換完啲線返嚟,做返一樣嘅位置,即係閣下所提及嘅西九、油麻地,都不如唔好搞咁多嘢,而家咪有車去
paul2357paul 發表於 2021-3-18 16:42 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2021-3-17 20:48
213D 拉去未來安達臣總站開,經寶琳路轉入安秀道,總好過中秀開出運凳

中秀大把位唔怕擺多D線嘛,
仲可以執下上安達臣貴客。
JX9097 發表於 2021-3-18 16:42 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-3-18 15:26

至於「 ...

98C都倒走咗唔少旺角客
以前旺角道龍尾轉哂彎大埔小巴站頭前
近呢兩年甚少排到轉彎
可見倒走咗唔少客...
(個人相信主要倒咗去黨鐵
因為秀茂坪落車數差唔多,康翠都係半焗坐)
JX9097 發表於 2021-3-18 16:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-3-18 15:49
咪搞,到時98C加班如果搵95 cut車祭旗就仲衰,都不如維持現況,美孚至旺角上98C,打後九龍城上95/98S
要加 ...

798A應該夠客,但798B就窄啲...
或者可以考慮將798B改經將藍出?

走線
調景嶺》尚德》將軍澳(酒店外)
至善街》天晉II》將廣》清半》康城

對調景嶺/ 尚德而言,同兜將北差唔多時間
對康城而言,有條直出線賺到笑
10598C 發表於 2021-3-18 17:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-3-18 16:52
798A應該夠客,但798B就窄啲...
或者可以考慮將798B改經將藍出?

798A問題係上繁班次太早,下午班次跟798尾拖卡,比起未改線之前客量係差咗,但總算不過不失

至於798B就算啦,而家客量真係好差
而康城,搭797上將隧叫兩飛(假設798A真係延長服務時間)仲好