hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見

樂仔〞 發表於 2021-3-18 21:23 | 顯示全部樓層

43B 個建議行法幾有趣
但 41M 改行青敬路 ... 喂想整死條線都唔係咁玩呀嘛?
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-3-18 21:23
43B 個建議行法幾有趣
但 41M 改行青敬路 ... 喂想整死條線都唔係咁玩呀嘛? ...

何以見得41M 改行青敬路係整死條線⋯⋯
樂仔〞 發表於 2021-3-18 21:29 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:26

長安都唔入,幾多客肯係青敬路死等 41M ...?
青衣邨開仲要兜碼頭一個圈,即係叫班客繼續出大路搭 43B 243M
咁樣條線仲唔死咩
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:36 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-3-18 21:29
長安都唔入,幾多客肯係青敬路死等 41M ...?
青衣邨開仲要兜碼頭一個圈,即係叫班客繼續出大路搭 43B 24 ...

首先入唔入長安似乎同係咪行全段青敬路冇太衝突,去程的而且確入返長安會比較好,回程亦應該改停青宏苑
咁樣改雖然青衣邨去荃灣嘅車程會長咗少少,但好處係青綠多一架車去青衣站,朝早繁忙時間唔使焗等409,然後等極都上唔到車

而且碼頭亦都多架車直去青衣站,依家朝早碼頭去青衣城嘅小巴日日都排長龍,41M 淨係執雞都執到笑

況且咁樣行法亦都吸引到宏福/盈翠去楊屋道街市買餸嘅街坊轉投呢條線,尤其係因為去程409K 要兜大圈先去到楊屋道
FBI2 發表於 2021-3-18 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:26

41M除左早繁青衣村去青衣城有需求外,其他時間根本冇得玩,因為409系出車海兼青衣村上到車,41M開15分鐘一班邊夠鬥? 你睇楊屋道班客寧願上49X或409K都唔肯等41M就知乜事。

我覺得41M行青敬路可行,完全只係早繁幫409清客用,但承認41M不入長安的確會整死條線。
williamau 發表於 2021-3-18 21:39 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-3-18 16:21
終於早幾日有時間專登去搭一次 948E 回程

我搭既係九巴班次,剛好坐滿,但總覺得只做太古至北角 4 個站會 ...

糖水道上公路? 唔知時間用多幾多, 又唔知出到幾多客都係停西隧優先

ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:42 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-3-18 21:38
41M除左早繁青衣村去青衣城有需求外,其他時間根本冇得玩,因為409系出車海兼青衣村上到車,41M開15分鐘 ...

所以反而比較大機會執到雞嘅係碼頭去青衣站嘅客源,為數亦不少,尤其係夏天由碼頭行海皮出到去青衣城都已經成身汗,落雨天就更加唔使講

不過個人認為咁樣改法其實同入唔入長安都冇乜衝突,青邨<>碼頭<>聖保祿村,跟住再跟41P 咁入埋長安其實都可以
FBI2 發表於 2021-3-18 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 21:42
所以反而比較大機會執到雞嘅係碼頭去青衣站嘅客源,為數亦不少,尤其係夏天由碼頭行海皮出到去青衣城都已 ...

青衣城行去碼頭其實幾甘,不過我呢十幾年行慣晒。

搵41M去補呢個位我冇意見,但問題係41M開咁既班次,等得車來,行路都到左十世。
ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 22:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-3-18 21:58
青衣城行去碼頭其實幾甘,不過我呢十幾年行慣晒。

搵41M去補呢個位我冇意見,但問題係41M開咁既班次,等 ...

41M 就算15分鐘一班都係check 定ETA,到時到候行出去上車啫

一去到夏天出邊三十幾度,然後行海濱楝篤曬完全冇瓦遮頭,行幾步路已經成身濕晒嘅時候,幻想到呢個畫面都已經卻步,唔係朝早小巴都唔會咁好執
FBI2 發表於 2021-3-18 23:31 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 22:16
41M 就算15分鐘一班都係check 定ETA,到時到候行出去上車啫

一去到夏天出邊三十幾度,然後行海濱楝篤曬 ...

即係得單向客
我有諗過41M改為荃鐵至青碼循環線,經長安,青衣村,碼頭,青敬路,長安,但荃鐵條坑太短,擺唔到2部車.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工