hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見

williamau 發表於 2021-3-18 23:46 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-3-18 23:31
即係得單向客
我有諗過41M改為荃鐵至青碼循環線,經長安,青衣村,碼頭,青敬路,長安,但荃鐵條坑太短,擺唔到2 ...

兩部一定擺到, 有41P果陣成日都擺兩部架喎
FBI2 發表於 2021-3-18 23:58 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2021-3-18 23:46
兩部一定擺到, 有41P果陣成日都擺兩部架喎

以前11米年代就OK,而家12米,一擺兩部就會有機會阻59M埋站.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
WH1471 發表於 2021-3-19 00:05 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2021-3-18 16:10
對於將青線,我有幾個問題:
1,可唔可以兜青衣站?
2.點解行葵青路而唔行青衣大橋 ...

1.唔可以唔兜,因為要做盡曬成個青衣呀
2.其實葵青路就等於青衣大橋
andy92 發表於 2021-3-19 00:06 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-3-18 23:31
即係得單向客
我有諗過41M改為荃鐵至青碼循環線,經長安,青衣村,碼頭,青敬路,長安,但荃鐵條坑太短,擺唔到2 ...

41M 應該拉去愉城,跟 413 去碼頭或 44 經碼頭去青衣邨

243M 來回改行南橋,經美景, 長康,涌美循環

43B 拉落美景補位

大家明確分工
kingprowm 發表於 2021-3-19 00:24 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2021-3-18 21:39
糖水道上公路? 唔知時間用多幾多, 又唔知出到幾多客都係停西隧優先

我見九巴既港島東新界線都係模範邨後上公路,但城巴既就琴行街才上公路

我個人覺得與其停西隧,不如北角停多一兩個站吸多點客好過

咁當然現在呢個走線都夠客之餘仲有加班空間
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 00:52 | 顯示全部樓層

41M 合拼後擺碼頭做總站好啲,如果青衣邨繼續做總站會慢咗好多。其實就算青衣邨停41A個位都係過條馬路啫,而且青怡嗰邊會方便咗,唔明點解咁緊張要個總站,反正碼頭嗰邊多人極都係得廿個人左右,去到青衣邨一定仲有大把位。41M唔好咁兜,再R密返繁時開10分一班好過,反正九巴一定唔肯加車落去

243M 改快嘅話,行青衣西路再skip長安應該好過涌美路屈上南橋。不過咁樣 41M 可能要拉去愉城,同埋43B可能要加密少少。

KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:06 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-18 12:28
合併絕對唔係問題,但前提係應該更改41M 41P 合併之後嘅走線成為現時議員建議嘅走線/413式行法(荃灣方向保 ...

如果X42P可以R到長安直出嘅話,碼頭/青衣邨可以試下繁時用X42C換X42P。 X42P一來同42C同站方便等,二來比X42C快好多。碼頭/青衣邨經長安直出九龍灣應該好過經涌美/長青出黃大仙? 咁樣嘅話可以順便改埋X42C,好似42A咁唔經山下,咁樣長亨應該會比42C快好多。

948 下繁最好係P/X分家,不過涌美路可能會嘈冇車。咁樣可能要一條涌美路止步,另一條南橋直落翠怡。其實上繁最好開多啲P/X,最多留返948B畀涌美路
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:13 | 顯示全部樓層
KC8249 發表於 2021-3-18 13:33
第一份徐議員建議43C延長下繁班次分流42A…下繁取消左佢分比242X同42A仲好啦。大角咀行去奧運站/君匯港搭24 ...

如果下繁冇42A可能會有收費/班次分配問題。其實可唔可以將43C縮到深水埗開,應該慳到一部車畀242X加班,跟住42A再減一至兩部,咁樣下繁242X應該可以開到15/20分鐘一班。 有返多少少班次應該可以吸到油佐旺搭242X,而且又可以補償返奧運返青衣嘅服務。
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-3-18 13:55
其實 948 轉全日有什麼問題卡住左,我睇都唔需要額外加好多車

948E 應該星期六日提供服務並延長去筲箕灣, ...

948 最大嘅問題應該係淨返嘅時段冇肉食,不過 要真全日有啲難。出港島開到22:00其實應該都夠喇,20:00 打後應該都唔多人,而返青衣早極都應該只係十點開。不過948應該係現有時段加密班次緊要啲,下下20/30分鐘好難等,特別係一至五中午前出港島

應該冇人會搭41A出南昌駁東涌線,要搭嘅而家都行咗去青衣站啦,點會特登等又疏又貴嘅41A駁鐵。 咁樣改慢41A分分鐘趕走埋油尖旺客,就算之後想cut站都難,加咗之後深水埗唔會咁易放41A走,就好似63X咁。真係想要車出南昌站嘅可以拎241X改,反正都唔多人搭

青衣去大埔應該撐唔起全日,實際啲嘅可以R多幾班49P,甚至用49X換49P全日。如果荃灣有位擺嘅,可以縮49X落荃灣再將49P全日。49P 全日特快出沙市/城隧,如果可以開繁時10-12分、非繁15分,青衣都應該有著數。不過41M可能要配合加密返少少
GW4866 發表於 2021-3-19 02:11 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-3-18 14:11
57M 直落葵芳再去東北葵係最好,仲可以幫輕 31M

喂,我唔要葵芳線呀
葵芳有31M/43A/235M/A30就夠
打開門,行出去,去遠啲!