hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見

GW4866 發表於 2021-3-19 02:51 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-3-18 12:51
一、東北葵去新界西有幾大需求?唔識轉車?
二、一條行完青公上路、葵興芳、葵盛既線再上葵涌邨,真係會有 ...

1)
上葵來入荃灣既巴士服務有"幾好"都唔使多講,唔見得31/235有咩大空間改動到
和宜合道工商廈真係無需求?同時和宜合道無巴士來往荃灣(40P就唔好玩啦,兜大圈去荃灣)
搵一條大西北既線解決埋出入荃灣問題9co又可以收貴d何樂而不為
我個人支持搵未開線既67A爭議比較少
本身寶田有58M,兆康富泰有67M,係得新增既54區受影響無直車去下葵
但屯轉有密車去葵芳,同時應該拉直67A係屯門既走線

2)
38兜埋葵涌邨叫做有好過無啦
況且38路客越黎越少,老話常說應該諗下點改善
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2021-3-19 03:13 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2021-3-18 20:22
石籬往來荃灣要經和宜合道好簡單, 只要將 31 石排街左轉入圍乪街落和宜合道走就得
至於安蔭至沙咀道一段可 ...

咁即係要拆多一條線
收得四個幾既線你想佢搞幾多野?

開得多一條線咁點解唔要條大西北線做到兩樣野
拎條經荃灣既57M比我都要(當然用呢條改去上葵會影響屯門同下葵/荔景利益)
384047x 發表於 2021-3-19 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-3-19 03:13
咁即係要拆多一條線
收得四個幾既線你想佢搞幾多野?

57m客少係改線既優勢,反而54區未來如果多葵芳通勤人口又拆67p出黎就可免則免,優先改57m,況且仲有61m

又或者67a葵芳特快,上葵總站,57m象山/石圍角總站,做哂兩邊
384047x 發表於 2021-3-19 03:35 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:33
948 最大嘅問題應該係淨返嘅時段冇肉食,不過 要真全日有啲難。出港島開到22:00其實應該都夠喇,20:00 打 ...

其實948可能朝早開2班逆向做ive客就得,夜晚可考慮n948,再加班就冇野好搞

青衣開始要諗68a飛荃灣,同49x分拆問題,始終後者多左249x之後對九巴而言少左誘因拆線,我相信佢寧願加249x班,但去大埔真係唔方便,開大埔線又好大機會蝕
384047x 發表於 2021-3-19 03:48 來自手機 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 00:52
41M 合拼後擺碼頭做總站好啲,如果青衣邨繼續做總站會慢咗好多。其實就算青衣邨停41A個位都係過條馬路啫, ...

都係果句,合併左冇減車,整體班次反而少左,雖然係因為加時但今次冇cut到20順便cut 2車,同36a一樣算係咁

反而42m唔做長安都夠客,cut 1車比41m做10-12分鐘一班應該最好,但長安班客少左好多車就真,唯一出路係搞聯合班次,或者41m取消,車分比243m同42m,因為4條線其實好明顯得42m係做得起
384047x 發表於 2021-3-19 03:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-3-18 20:52
雖然青衣人口冇荃葵咁多,但唔好忘記荃葵鐵路服務和方便程度好過青衣 N 倍

荃灣有兩條鐵路,荃葵紅色線 ...

唔記得招標線連葵涌都做唔到

其實運大可以招標中葵同上葵+青公+四小龍去東區全日線,前者同鐵比有時間優勢,後者有獨市位,歸根究底都係運吉無視荃灣線幾爆都要保鐵啫
GW4866 發表於 2021-3-19 04:48 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-3-19 03:30
57m客少係改線既優勢,反而54區未來如果多葵芳通勤人口又拆67p出黎就可免則免,優先改57m,況且仲有61m

...

假設57M大窩口後改去上葵
山景至荃灣依然同66M重疊,仍難逃其中一線削減服務
而下葵方面繁時好多人搭入去屯門工廠區返工
呢到都係較大影響

如57M係屯公直插葵芳再兜返上葵
係就係影響無咁大,但荔景除非專登兜上去,唔係就會無
荔景得返條相對慢既61M唔會肯放行
而上葵要條經葵芳亦無意思

54區方面,第日有需要咪開幾班67P直插葵芳/興,始終新區易d叫加車
本身67A又未開線由無變有,改動相對易過搞57M令到現有部份地區由有變無

57M可以係屯公直上象鼻山路經石圍角+梨木樹,再落返葵涌道返回原線
唔使同66M重疊又唔影響山景/青雲路來往葵興芳及荔景
大部份位置可以搭返57M/改搭66M
先直插上山再直路落葵興芳同碌荃灣去時間差別唔大
kingprowm 發表於 2021-3-19 07:50 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:33
948 最大嘅問題應該係淨返嘅時段冇肉食,不過 要真全日有啲難。出港島開到22:00其實應該都夠喇,20:00 打 ...

青衣去大埔個人認為平日兩繁,星期六日全日 30 分鐘一班,咁樣安排比較好
ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 07:56 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-3-18 23:31
即係得單向客
我有諗過41M改為荃鐵至青碼循環線,經長安,青衣村,碼頭,青敬路,長安,但荃鐵條坑太短,擺唔到2 ...

其實依家個建議裏面青邨方向站位應該改一改就可以做到雙向客,北橋後改停青宏苑,新增「青衣游泳池」站(409站前10米),宏福花園,按原有建議停站⋯⋯
咁樣就可以做到碼頭-青衣站嘅雙向客

青宏苑嗰度運吉唔俾停嘅話,就踢返走279X俾41M停
ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 07:57 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2021-3-19 00:52
41M 合拼後擺碼頭做總站好啲,如果青衣邨繼續做總站會慢咗好多。其實就算青衣邨停41A個位都係過條馬路啫, ...

當然最理想係合併後跟413 咁行,然後去程入埋長安

但特工兄好似話過409 小巴會反對