hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見

FBI2 發表於 2021-3-19 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 07:57
當然最理想係合併後跟413 咁行,然後去程入埋長安

但特工兄好似話過409 小巴會反對

小巴反對就肯定,但其實就算小巴唔反對,41M都係得早繁有客,其他時間上晒小巴啦。

如果嫌小巴貴,就要測試自己既定力,來一班409唔上,兩班唔上,如果十班409都未有41M你仲忍唔忍得住?
peterkl 發表於 2021-3-19 08:56 | 顯示全部樓層
荔景山去東九快車係真心比較重口味
如果佢做到42轉40/40A/38免費轉乘已經還得神落

或者係40A上荔景山加多2班車都好
FBI2 發表於 2021-3-19 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2021-3-19 08:56

40A經荔景山我是支持,但應該不會改善到40A客量多少。
andy92 發表於 2021-3-19 09:30 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-3-19 03:48
都係果句,合併左冇減車,整體班次反而少左,雖然係因為加時但今次冇cut到20順便cut 2車,同36a一樣算係 ...

42M 有一定客量來往長安-長亨/宏

248M 站位無咁就腳,取代唔到 42M
kingprowm 發表於 2021-3-19 09:33 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-3-19 03:54
唔記得招標線連葵涌都做唔到

其實運大可以招標中葵同上葵+青公+四小龍去東區全日線,前者同鐵比有時間優 ...

果邊應該係兩繁開幾班 936E 來處理,應該唔駛招標,因為上葵係九巴地頭

全日就一定冇可能
0q9w8e 發表於 2021-3-19 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2021-3-19 08:56

方便東九去瑪嘉烈?
sammyleung719 發表於 2021-3-19 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-3-19 09:33
果邊應該係兩繁開幾班 936E 來處理,應該唔駛招標,因為上葵係九巴地頭

全日就一定冇可能

我自己FF就想將935延長去東區
反正沿途都有936幫(當然番到葵涌時間差幾皮)
但係好過又要唔知邊度減車黎R資源開東區車啦
無客嘅蝕極都係果幾班,好客嘅咪到時再砌掂佢
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 13:57 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-3-19 03:35
其實948可能朝早開2班逆向做ive客就得,夜晚可考慮n948,再加班就冇野好搞

青衣開始要諗68a飛荃灣,同49 ...

948做IVE客可能要就返上堂時間,但如果得嗰一兩班可能冇乜人特登等,而且早繁出港島要車, 可能唔夠資源。N948 其實開可以到一點,甚至一點半都應該ok。港島夜收工/出夜街嘅人應該肯畀貴少少坐N948

如果拉條頹線/開新線畀青衣直出屯轉,再畀返68A放葵涌做總站好似好啲。最多青衣線疏少少,非繁開20分班換直出屯轉

49X同249X服務範圍唔同,除咗長安同沙市都冇咩重疊位。 49P全日嘅話,長安除咗去大圍貪一程過之外,應該全部搭晒49P。 論班次,249X非繁開緊25/30,49P 應該起碼有15/20。 論轉乘,城隧無論轉乘網絡定係班次都好過青沙好多, 駁第二程如果車疏嘅話會好趕客。 論車程, 49P 長安直出,10 分鐘已經可以到城隧, 20分鐘到沙市。 249X 安湄樓上車,10分鐘應該仲喺青衣,20分鐘先到青沙。

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:01 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:06
如果X42P可以R到長安直出嘅話,碼頭/青衣邨可以試下繁時用X42C換X42P。 X42P一來同42C同站方便等,二來比X ...

X42P 最好就改碼頭跟413行,然後停埋長安總站之後直出龍翔道,X42C 朝早三班車就改長亨直出長康,另外42C 其中三個班次就改由荃富街超載
948 嗰度涌美路唔會嘈,因為啲客其實喺長青總站落車搭lift落去嘅時間都好快,仲快過涌美路落車添,至於去涌美就可以綠悠落車行返上去都好方便,當然上午繁忙時間可以照樣保留948B

jpoon 發表於 2021-3-19 14:03 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-3-18 13:26
荔景有新公屋,會唔會用呢個原因真係開線呢?
東北葵最好用57m廢物利用

57M屯門方向未必啱東北葵吧,除非佢兜埋市中心

就好似286M拉上慈雲山都未必有用一樣
http://jpoon9394.blogspot.com/