hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員就2021-22年度巴士路線計劃的書面意見

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:04 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2021-3-19 01:33
948 最大嘅問題應該係淨返嘅時段冇肉食,不過 要真全日有啲難。出港島開到22:00其實應該都夠喇,20:00 打 ...

之前運吉喺第四波期間嘅時候做過調查,發現948 朝早最繁忙半小時出港島嘅載客量達到100%,根本夠晒數加班,疫情緩和嘅時候更加應該唔止呢條數
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 14:04 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-3-19 03:48
都係果句,合併左冇減車,整體班次反而少左,雖然係因為加時但今次冇cut到20順便cut 2車,同36a一樣算係 ...

41M 合併青衣邨已經牙痛咁聲, 如果仲要減車一定ban硬。 其實而家15分班已經唔算密, 短途出荃灣開20分班真係會太疏。

長安得返41M出楊屋道應該唔夠,而且班次疏咗咁多一定唔肯。41M 無論點改,都應該去程入返長安方便等車, 回程可以停青宏苑, 順便可以方便埋青宏苑同安湄樓嗰邊
ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:06 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-3-19 08:45
小巴反對就肯定,但其實就算小巴唔反對,41M都係得早繁有客,其他時間上晒小巴啦。

如果嫌小巴貴,就要 ...

咁41M 真係跟413咁行都會執到一大堆流水嘅,尤其係朝早同埋夜晚繁忙時間小巴成日唔夠載,非繁亦都應該執到啲碼頭或者四村-青衣站嘅客

尤其遲啲仲有薈藍入伙,409系應該更加爆
FBI2 發表於 2021-3-19 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:06
咁41M 真係跟413咁行都會執到一大堆流水嘅,尤其係朝早同埋夜晚繁忙時間小巴成日唔夠載,非繁亦都應該執 ...

一大堆? 一班有十個客以上已經要還神啦。

行慣去地鐵站既,就算有部41M佢地一樣係行,圖書館有2蚊機架。
ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:17 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-3-19 14:12
一大堆? 一班有十個客以上已經要還神啦。

行慣去地鐵站既,就算有部41M佢地一樣係行,圖書館有2蚊機架 ...

非繁每班車多十個八個都已經好過冇啦

至於繁忙時間就應該唔止咁少,唔係都唔會咁多人等小巴啦,尤其係碼頭

唔好話大熱天時三十幾度叫你朝早由碼頭行去青衣站,依家呢個天時由碼頭行去青衣站都覺得辛苦啦,夾啱時間有得坐車實會坐
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 14:26 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-3-19 07:50
青衣去大埔個人認為平日兩繁,星期六日全日 30 分鐘一班,咁樣安排比較好
...

假日全日30未必夠客,而且青衣大埔線點行都有排拗,環島遊嘅話啲人可能寧願轉車。

山上→山下→城隧:
行城隧可以執到73X客,經荃灣嘅話更可以當特快版73X。 唔經荃灣嘅話,如果早過49X埋站, 青衣客可能肯畀貴少少當城隧特快咁搭

山下→山上→青沙:
長安可能搭晒49X去城隧轉。 不過大埔可以有青沙線,青南又可以喺轉車站叫兩飛。
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 14:32 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 07:56
其實依家個建議裏面青邨方向站位應該改一改就可以做到雙向客,北橋後改停青宏苑,新增「青衣游泳池」站(4 ...

長安應該唔肯cut 279X青宏苑個站,大欖得呢條停得近長安,即係北區/元朗/天水圍返長安都要靠佢。反而41M可有可無,長安有條密嘅42M同49X
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-3-19 08:45
小巴反對就肯定,但其實就算小巴唔反對,41M都係得早繁有客,其他時間上晒小巴啦。

如果嫌小巴貴,就要 ...

其實咁行未必想像中咁冇客。碼頭/海悅嗰邊本身冇409,冇車出楊屋道。 楊屋道返青衣,有時都見到有人死等49X,有41M/409K到都唔上。而且碼頭嗰邊冇車出大河道/南豐,行去搭243M都唔近。 所以如果碼頭準時15分開一班唔收車嘅話,應該會有人預時間落去搭

青敬路出楊屋道,去程409K要兜街市街同西站先,應該快唔過41M。而且而家有得睇app,可以預啱時間早五分鐘先到,409K應該頂盡都係得兩三架。安湄樓同街市兩個站有時難上車, 41M同站嘅話可能可以執到客。回程嘅話409K唔知幾時到, 所以而家啲買餸客有時見到41M到都會過檔,特別係409K有時好多人排可能要預兩三架先上到
KMB-E50D 發表於 2021-3-19 15:00 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:01
X42P 最好就改碼頭跟413行,然後停埋長安總站之後直出龍翔道,X42C 朝早三班車就改長亨直出長康,另外42C ...

X42P 咁行可能會慢,而且冇得同42C同站等, 不過可能可以試下吸盈翠客,始終X42P出東九算快同一程過,有得坐點都好過搭鐵要轉車兩次又逼。咁樣嘅話山下X42P,山上X42C,全青衣都有得快

始終涌美路又由有變冇都係唔方便咗,而過海又得佢一條,都會有機會唔肯改。 如果肯改嘅話,兩繁直接全面分拆P/X好過, 始終而家長亨/長宏/長安太慢趕客

KMB-E50D 發表於 2021-3-19 15:08 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-3-19 14:04
之前運吉喺第四波期間嘅時候做過調查,發現948 朝早最繁忙半小時出港島嘅載客量達到100%,根本夠晒數加班 ...

係加嘅話最好加多啲P/X。而家A車兜咁耐喺山下好趕客,特別係長安。 而X車而家得半個鐘有車,七點半前冇車過海。而且尾車過後,長宏要等半個鐘先有948,再要兜一輪,948X尾車同948頭車出到港島嘅時間爭好遠。所以948X應該 拉長服務時段