hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界東四大最差路線如何改善?
開啟左側

[其他] 新界東四大最差路線如何改善?

Oliver_ME16 發表於 2021-3-19 15:30 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-3-19 11:23
其實未必冇得諗,一條太和往富蝶循環(71C),一條富蝶來往大埔墟循環(71D)

太和線本身諗住係,富蝶做 ...

如果真係拆線,每邊要幾部車?
慳倒車定時間?
里數短左要唔要減價?

你就明點解老九冇意欲拆線
我...
nwfb1001 發表於 2021-3-19 17:26 | 顯示全部樓層
tx96 發表於 2021-3-19 11:40
296M應該同298E合并+兜埋調景嶺

應該290系加雙向分段殺296M
Oliver_ME16 發表於 2021-3-19 17:27 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-3-19 06:18
其實全大埔最廢係72A 74A

你知唔知啱啱5點三經過廣福部72A短豬係坐爆上黃宜凹?
我...
Oliver_ME16 發表於 2021-3-19 17:32 | 顯示全部樓層

補多張圖比大家,兩分鐘後部72都坐爆入沙田
有部份係72A上唔晒嘅地盤工友(佢
地自己講)

我...
hsyip 發表於 2021-3-19 18:01 | 顯示全部樓層
73A縮左去華明後,流水黎講根本就好正常路線
加上轉左定點,啲客容易等左,多左人搭,條數好睇左好多
poondriver 發表於 2021-3-19 18:11 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-3-19 17:26
應該290系加雙向分段殺296M

290 唔到醫院 都做唔到醫院線 就算加完都係殺唔到296M
岩岩中午去左轉醫院 尚德上車差唔多20個人上車再加3架輪椅 來架直梯蛋 淨係上輪椅都玩左一陣
然後呢班客差唔多全部都係將軍澳醫院落

殺296M? 我話應該要全日加班再用晒D 雙輪椅單層去做先真
想用小巴代替? 得 全線低地台小巴先再討論丫唔該

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-19 18:17 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-3-19 15:30
如果真係拆線,每邊要幾部車?
慳倒車定時間?
里數短左要唔要減價?

咁14年都有上過RIP
應該都曾經有意拆既
重D輕C應該係方向

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-19 21:37 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-3-18 23:30
單講數據
上面數嘅 74A 係咪好差?我睇還好,起碼開 30 果時 RDP 指最繁忙半小時的平均載客率為 74%,社會 ...

又唔可以只睇rush hour既... 72X全日客量比較平均, 繁時坐滿企人, 非繁大約係繁時客既量既1/3 至 1/5
同埋好多大線, 目測班班企人, 但剩計載客率都可以唔達標

不過我都支持74A兩繁有返30分鐘時段, 拉得返去觀碼+偉業街最好, 當比人出黃大仙轉車/ 黃大仙轉入工業區。
以前74A清89客清到打爆, 但改入啟業再無定向班次之後, 就無呢支歌仔唱
0q9w8e 發表於 2021-3-19 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-19 21:37
又唔可以只睇rush hour既... 72X全日客量比較平均, 繁時坐滿企人, 非繁大約係繁時客既量既1/3 至 1/5
同 ...

已經有33
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-19 22:12 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-3-19 17:27
你知唔知啱啱5點三經過廣福部72A短豬係坐爆上黃宜凹?

搭過下繁返大圍的72A (大學站封閉,全世界靠巴士果陣),
工業村收工客有一堆喺大埔中心落, 我上車果時架直梯坐滿上層窗口位,
之後上埔公前各站都有零散搭客, 到中大一站打爆架車。

72A已經同熱狗年代爭好遠, 尾班車又到9點幾, 蝕得最犀利既班次都cut晒, 又改埋定點, 同73A一樣多左好多人搭, 本身仲有禾輋返大埔既學生客呢。過年果陣仲好客, 用雙層可以坐滿企人。