hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵計劃506改為雙向總站路線
開啟左側

[其他] 港鐵計劃506改為雙向總站路線

groom1002 發表於 2021-3-22 20:27 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-20 13:41
551+552+553+614+615P組合唔錯
不過需求553>>>>552,但又要直通運行,拖卡/班次好難配合到
個人建議614+5 ...

614+506即元朗-景峰-龍門-屯碼?
cky 發表於 2021-3-22 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-3-22 10:14
真係轉輕鐵嘅話擺三聖 甚至拉埋去碼頭循環都好過擺友愛啦
751拖卡比例唔低 但係班次又唔穩定 同506共用月 ...

751 的拖卡很流
剛才放工搭了一程 751 到天水圍
連續兩班拖卡 4 分鐘內到
然後就開 2 架 8 分鐘單卡
1分鐘後嚟架早就清晒客的 751P,上得5個客
然後再 6 分鐘嚟架孖卡,直頭亂嚟

705 706 都係
一係 3 分鐘嚟兩班
一係成 8 分鐘先嚟一班
cky 發表於 2021-3-22 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-21 12:01
真係無心搞。
如你所說,明明碼頭開車可以稍作調整,但全日不少時段,係614和614P,615和615P各自少於2分 ...

可能我唔係好留意
最近總係撞到 615 孖卡車
610 間唔中都有孖卡
614 都會有 1 至 2 列孖卡
但 615 總唔覺得有幾可出孖卡
groom1002 發表於 2021-3-22 20:50 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-3-22 20:35
751 的拖卡很流
剛才放工搭了一程 751 到天水圍
連續兩班拖卡 4 分鐘內到

4分鐘2班拖卡一齊來?
groom1002 發表於 2021-3-22 20:53 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-22 09:31
我都有印象睇過呢個調查,的確。
但見議員居民成日投訴506,但為何數據出來會受歡迎過輕鐵?

又要鐘情巴士又要鬧巴士,個班乘客唔知點諗?
cky 發表於 2021-3-22 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-3-22 20:50
4分鐘2班拖卡一齊來?

冇錯
頭先7點頭
仲要過晒兩班之後
隔離班 705 先開走
樂仔〞 發表於 2021-3-22 21:57 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-3-22 09:31
我都有印象睇過呢個調查,的確。
但見議員居民成日投訴506,但為何數據出來會受歡迎過輕鐵?

506 極多數時候巴士站位都方便過輕鐵
係得美樂先會輸比輕鐵
又好難怪碼頭班人中意巴士多過輕鐵嘅
groom1002 發表於 2021-3-22 22:50 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-3-22 21:57
506 極多數時候巴士站位都方便過輕鐵
係得美樂先會輸比輕鐵
又好難怪碼頭班人中意巴士多過輕鐵嘅

咁青山村往屯門方向呢?
樂仔〞 發表於 2021-3-22 23:32 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-3-22 22:50
咁青山村往屯門方向呢?

青山村本來需求就唔大,搭親都係學生客,佢地本來都習慣行去龍門居 / 直接行去屯門市中心
groom1002 發表於 2021-3-23 00:10 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-3-22 23:32
青山村本來需求就唔大,搭親都係學生客,佢地本來都習慣行去龍門居 / 直接行去屯門市中心
...

但巴士要停燈/上落客較長,屯碼一早搭507,除停站位置方便,唔見得巴士優勝輕鐵