hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 網傳有鐵路迷去羅湖被職員責罵和被拘留 ...
開啟左側

網傳有鐵路迷去羅湖被職員責罵和被拘留

053h4 發表於 2021-3-22 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2021-3-22 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-22 07:23
九巴有無宣傳過78K 沙頭角總站仍然係禁區?

其他而家沙頭角墟仲應唔應該保留禁區,畢竟中英街而家用巨型水馬分隔兩地,如果港方人士強制入深可用隔離21日都可以有阻嚇作用。
Btw , 希望盡早解禁沙頭角碼頭和沙頭角邨總站,方便旅客去完吉澳/東平洲縮短船程轉乘78K
053h4 發表於 2021-3-22 11:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2021-3-22 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-22 10:14
羅湖落馬洲係禁區絕對係common sences, 因為當日水貨問題,無論警方同港鐵都有關區域只能作過境用途即以 ...

香園圍口岸出入口唔係禁區
人車可直達口岸毋須禁區紙
Common sense 唔係度度適用
過廿歲固然會當係common sense
仲讀緊中小學嘅就唔可以下下個common sense 壓人了

羅湖落馬洲平時係冇嚴禁坐倒頭車
唔少人坐錯車、瞓過龍都可以原車折返
見怪不怪

以前東鐵應該有廣播羅湖站要持有效證件
但龜鐵似乎冇咗廣播同告示好耐
依家安排沙嶺掃墓開返羅湖
都好似唔多見有特別告示話羅湖站除掃墓外不可以前往羅湖站
就連龜鐵app 個traffic news 個車務狀況都只係講羅湖站局部開放
完全冇提過非掃墓人士不可前往羅湖站
不見得龜鐵有嚴肅面對問題

嗰啲鐵膠犯例
龜鐵職員自有處理方法
作為龜鐵架構外嘅人其實又毋須替龜鐵審判人
要求龜鐵加強宣導還比較實際
AVBWU291 發表於 2021-3-22 12:15 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-22 12:02
香園圍口岸出入口唔係禁區
Common sense 唔係度度適用

喺封關前,你入到羅湖,只要唔落車,理論上(同埋實際上)就冇事。
但封咗之後,其實上水係有職員清客。

佢會ensure你係入去拜山,先至畀你繼續搭。否則係趕你落車。
班人講大話,呃人話去沙嶺,去到羅湖又喺月台到逗留,咪出事囉。
重點係「逗留」。
你話你瞓過龍/唔記得落車,咁就sorry喇。
上水有人清客,所以冇可能發生呢啲事。

所以fb group先有老臣子話,如果你真係要影,唔該落車之後快手影兩三張相,之後就出閘去沙嶺。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2021-3-22 12:17 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-3-22 02:35
所以我成日都話香港個鐵迷界仲衰過個巴迷界
一邊就做嘢唔諗後果
另一邊就恃住有料老屎忽玩小圈子圍威喂
成日話而家後生一輩唔肯學嘢
但問得唔好又要畀你恥笑一番
久而久之咪冇人再敢問囉
真係唔太認同。

啲問題太膠/common sense,就預咗畀人笑。
無論係咩圈子,都會咁㗎喇。
如果係正路問題,其實班人好樂意答你。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ryandroid 發表於 2021-3-22 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-3-22 09:58
你都識講 "邊境禁區" 啦﹐即係位於邊境附近地方。

就算唔知禁區縮細了﹐你咪當係仲係舊有的範圍﹐一定安 ...

香園圍口岸係邊境附近地方
但出入口唔係禁區
你覺得羅湖落馬洲係邊境禁區係common sense
但唔代表可以用common sense 嚟審判

我都可以話好多法例都係common sense
又唔通話前年某部分市民冇common sense?

上年同今年都有唔少人唔遵守口罩令、限聚令
唔通又話啲唔遵守嘅人冇common sense?

鐵膠行為不當
你可以指正佢哋
但煞有介事咁強調標籤人冇common sense
我覺得係多咗

過廿歲固然會知羅湖落馬洲係邊境禁區係common sense
仲讀緊中小學嘅就唔可以下下個common sense 壓人了

羅湖落馬洲平時係冇嚴禁坐倒頭車
唔少人坐錯車、瞓過龍都可以原車折返
見怪不怪
上年封關之前都冇特別羅湖落馬洲班次喺上水站清走非羅湖居民及非過關人士
只有上水班次才會上水清客
封關後羅湖居民都冇鐵搭
何來「一直以來﹐所有車都要上水清客﹐非羅湖居民一律要落車」?

而且掃墓唔係全部一家大細一齊去
拜山都可以同親友前後腳
Common sense 係冇祭品鮮花隨身唔代表唔係掃墓人士
拎住電話相機刻意拍攝車站列車亦有機會係鐵膠

但講common sense 係不准非掃墓人士到羅湖站嘅話
我就有保留了

以前東鐵應該有廣播羅湖站要持有效證件
但龜鐵似乎冇咗廣播同告示好耐
依家安排沙嶺掃墓開返羅湖
都好似唔多見有特別告示話羅湖站除掃墓外不可以前往羅湖站
就連龜鐵app 個traffic news 個車務狀況都只係講羅湖站局部開放
完全冇提過非掃墓人士不可前往羅湖站
不見得龜鐵有嚴肅面對問題

嗰啲鐵膠犯例
龜鐵職員自有處理方法
作為龜鐵架構外嘅人其實又毋須替龜鐵審判人
要求龜鐵加強宣導還比較實際
ryandroid 發表於 2021-3-22 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-3-22 12:15
喺封關前,你入到羅湖,只要唔落車,理論上(同埋實際上)就冇事。
但封咗之後,其實上水係有職員清客。
...

話明鐵膠
行為自然會膠

你可以話佢哋膠唔識睇情況
私底下情況吹水冇咩所謂
但我個人認為啲「KOL」唔使公開拉common sense 嚟講
eternalflame 發表於 2021-3-22 12:57 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-3-22 12:33
話明鐵膠
行為自然會膠

如果唔用common sense呢個角度入手, 我唔信google大神俾唔到禁區範圍個結果出黎
甚至乎早一日已經有人善意提醒唔好擅闖禁區, 都依然係唔聽的話, 咁就真係「自招嫌疑」啦

資深愛好者點出一個重點, 就係新一代鐵膠唔肯虛心一點, 善意提點之後得出黎嘅係反唇相譏
好似有樣愛好就要橫行無忌一樣, 咁我點解要幫個D人嘅父母教仔?

Common sense嘅野都係一朝一夕累積落黎, 整個鐵路界唔係只係得拍攝全程行車片段、
開口埋口就係A-Train之類嘅門面野, 鐵路技術呢? 點解要設立邊境禁區呢?

ryandroid 發表於 2021-3-22 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-3-22 12:57
如果唔用common sense呢個角度入手, 我唔信google大神俾唔到禁區範圍個結果出黎
甚至乎早一日已經有人善 ...

冇人話要幫鐵膠父母教仔
佢哋犯例自然有龜鐵職員處理

調返轉問
鐵膠有叫人做自己哎吔父母教自己咩?
你想教可以教
你唔想教可以唔教
但冇人要求其他人搬common sense 出嚟教自己
佢受教就一早學精
佢唔受教
你搬common sense 出嚟都係唔受教

你可以要求龜鐵加強告示廣播
你可以要求龜鐵嚴正執法
但冇必要搬common sense 出嚟標籤

舉另一個例子
係人都知不得擅闖私人物業及礦洞
但出面唔少人闖廢墟及探礦洞
唔通又可以話佢哋冇common sense先闖廢同探洞?

鐵膠冇禮
最好方法就係無視佢哋
鐵膠以身犯險
龜鐵有自己把關嘅職責及權限
作為「KOL 」提醒鐵膠要為自己行為負責即可
無必要搬common sense 來顯示高低