hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴重整大埔 一 西九龍路線
開啟左側

建議九巴重整大埔 一 西九龍路線

ky26042008 發表於 2021-3-21 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時西九龍往新界東北各區均有全日青沙特快線,除咗大埔,區議會已建議272E全日化,但係受制72線持份者影響,受到不少阻力,故本人建議:

1. 取消72線,原有用車投放至272E及86B線

2. 272E全日化

3. 重辦86B線以彌補西九龍至大埔公路之服務,詳情如下:

86B 長沙灣 一 大圍站

走線:
長沙灣總站 → 72同站 → 大埔公路 → 舊86B同站 → 大圍站總站
已修改,詳見#3

收費:$6.8 (參考86A)

班次:20~35分鐘 (參考72/ 72A)

轉乘優惠:
於大圍站以$2.8轉乘72A往大埔工業邨,或
72A於大圍站以$1.2轉乘86B往長沙灣
(參考72全線收費)

如假日人流增多,可考慮加開72R線,走線與72一樣,收費$11.2
m1210h 發表於 2021-3-21 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
「如假日人流增多,可考慮加開72R線,走線與72一樣,收費$11.2」係咩玩法?咁點解唔係72只開假日呢     另外72唔知洗唔洗做沙市特快客呢
 樓主| ky26042008 發表於 2021-3-21 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2021-3-21 19:30
「如假日人流增多,可考慮加開72R線,走線與72一樣,收費$11.2」係咩玩法?咁點解唔係72只開假日呢     另 ...

如果72淨係改假日,大埔公路沿線遲早一定會要求72改返全日,幾乎重疊嘅路線到時一定會影響272E嘅客量同班次,咁倒不如大刀闊斧取消路線免除後患

72R係怕大埔公路沙田至大埔段假日來往西九龍嘅需求會突然增加而影響72A班次穩定嘅後備方案,目標客源係郊遊嘅遊客而唔係沿線居民,收搶錢價可以推客返落去72A轉86B,終極目標係假日加密72A應付需求而72同72R永久取消

經過簡單研究,我認為上述嘅86B走線仍有改善空間,詳述如下:

86B 長沙灣 ↔ 大圍站(經沙田市中心)

行車路線:
大圍站方向:紅字代表途經街道
72原路至沙田市中心巴士總站
沙田正街
橫壆街
源禾路
沙田鄉事會路
大涌橋路

乙明邨
曾大屋
車公廟路
車公廟
新翠邨新明樓
大圍迴旋處
大圍站公共運輸交匯處

長沙灣方向:紅字代表途經街道
大圍站公共運輸交匯處
美田路
大圍迴旋處
車公廟路

車公廟
大涌橋路
曾大屋
乙明邨
沙田鄉事會路
源禾路
担杆莆街

沙田大會堂站後返回72原路

轉乘優惠:
除咗前述72A,86B相互轉乘優惠外,
72A將承繼72大埔區內來往大埔公路大埔至沙田段之轉乘優惠
如71K,73,74A,285

86B則承繼大埔公路九龍段來往九龍各區之轉乘優惠
如6,6C,31B,88

另為解決大埔公路沿線來往沙田市中心問題,本人同時建議72A稍為改道,詳情如下:

大埔工業邨方向:紅字代表途經街道
72A原路至銅鑼灣村站
大埔公路大圍段
沙田正街

希爾頓中心
沙田市中心巴士總站
橫壆街
源禾路

瀝源邨站後返回原路

72A原路至瀝源邨站
源禾路
担杆莆街

沙田大會堂
沙田正街
帝都酒店
大埔公路大圍段
美林邨站後返回原路

好處:
改線後86B及72A都將途經沙田市中心,大幅加強接駁能力
iseen 發表於 2021-3-22 23:08 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-3-21 14:03
如果72淨係改假日,大埔公路沿線遲早一定會要求72改返全日,幾乎重疊嘅路線到時一定會影響272E嘅客量同班 ...

1. 晚9點後沙市去埔公可以無巴士,28K 唔夠載的。
2. 埔公可以直接由8架車跌落5架車,乜野補償都無? Given that, 72A 唔密個WOR。
3. 72A 轉 86B 去城河東會比舊72A加價,另外,半個鐘車轉半個鐘車,你轉埋我個份
4. 86B大圍兜大圈博載空? 大圍、車公廟、乙明晨早上左86A啦,仲同你兜沙田?
5. 埔公當72係寶,你比唔到架唔疏過20分既車點可能過到呀? 仲要出唔到市區。出唔到市區你要補密沙田 - 九龍線轉乘先得,唔好忘記仲有 72 <-> 6; 273A <-> 73 <-> 72 西九龍;72 <-> 74A 呢堆野。
6. 太和去源禾點算?

272E 唔可以直接抽 72車,72 除左西九龍之外仲有埔公問題,唔可以直接DEL 左佢。
272E 好大機會要抽埋72X。
 樓主| ky26042008 發表於 2021-3-23 02:28 | 顯示全部樓層

1. 晚9點後沙市去埔公可以無巴士,28K 唔夠載的。

72A延長服務時間即可,大約到凌晨12時,又或者夜後由73A > 286B 係火炭做轉乘黎填補

2. 埔公可以直接由8架車跌落5架車,乜野補償都無? Given that, 72A 唔密個WOR。

如果86B同285合併做286B做長沙灣 ↔ 火炭駿洋邨(經沙田市中心)又有冇得諗? 咁72A沙田段就唔使改道,286B可以係源禾路同72A轉乘,火炭又有全日直車出西九龍

至於火炭出沙田嘅乘客車費可以參考屯元天雙向分段安排,係沙田大會堂/ 沙田市中心站設拍卡機做返$4.5分段(詳見下列286B長沙灣方向方案一及方案二),至於瀝源邨同禾輋邨站可以安排車頭拍卡做返雙向分段

72現有掛牌車11架,當5架比286B,連285原有2架共7架,2架比72A加密,重有4架可以甩比272E,再係72X抽走幾架

72A而家有5架掛牌,可以比夠7架車做全日20-30分鐘一班?

3. 72A 轉 86B 去城河東會比舊72A加價,另外,半個鐘車轉半個鐘車,你轉埋我個份

4. 86B大圍兜大圈博載空? 大圍、車公廟、乙明晨早上左86A啦,仲同你兜沙田?

5. 埔公當72係寶,你比唔到架唔疏過20分既車點可能過到呀? 仲要出唔到市區。出唔到市區你要補密沙田 - 九龍線轉乘先得,唔好忘記仲有 72 <-> 6; 273A <-> 73 <-> 72 西九龍;72 <-> 74A 呢堆野。

如果86B同285合併做286B,72A沙田段就唔使改道,問題解決

轉車問題可以加強轉乘解決,埔公 ↔ 西九龍可以 72A > 86/ 286B,埔公 ↔ 南九龍可以 72A > 81,係源禾路轉乘,72A出西九龍變咗可以叫兩飛,解決梳車轉梳車嘅問題

至於北區及大埔區內轉乘72線可以由272E承繼係廣福道 73/ 74A > 272E,南九龍可以係太子 6 > 272E

甚至可以286B係火炭同73A做轉乘,到時埔公沿線出西九龍就可以叫兩飛

6. 太和去源禾點算?

如果72A係汀角路一段改行汀太路經過太和邨門口又可唔可行? 詳情如下:

大埔工業邨方向:紅字代表途經街道
72A原路至大埔廣福道站
廣福道
寶鄉街
大埔太和路

太和邨
汀太路
大埔公眾泳池
汀角路
太平工業中心站後返回原路

72A原路至沐恩中學站
汀角路
汀太路

大埔翠怡街
大埔太和路
翠怡花園C座外502線小巴站停車彎
大埔舊墟公園站後返回原路

至於86B同285合併做286B詳情如下:

286B 長沙灣 ↔ 火炭駿洋邨(經沙田市中心)

長沙灣開往火炭駿洋邨方向:
72原路至沙田市中心巴士總站後由285原路至火炭駿洋邨

火炭駿洋邨開往長沙灣方向:
方案一:
285原路至瀝源邨站(南行)後由72原路至長沙灣

方案二:紅字代表途經街道
285原路至沙田市中心巴士總站
沙田正街(南行)
白鶴汀街

帝都酒店站後沿72原路往長沙灣

修改後收費:
全程收費:$6.8
分段:沙田市中心 ↔ 火炭駿洋邨 $4.5
3158 發表於 2021-3-23 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層

272E 除咗去長沙灣快過 72 外,對大埔並無益處,收費更由 $9.6 增至 $13.2,隨時倒客落地鐵,實在冇必要為青沙而青沙。
反建議 W3 復辦後增設青沙轉乘(與其他青沙線睇齊),涉及之成本更低,覆蓋更廣。
HG6729 發表於 2021-3-23 08:43 來自手機 | 顯示全部樓層

其實可以用好極端方法272E全日 硬取消72 72X 將兩線合併左佢 新272E 太和-旺柏 直到九龍工業學校之前不變 之後就繼續行長沙灣道 彌敦道 旺角道 洗衣街 亞皆老街跟72X返旺柏 回程跟265B直到長荔街 當我然車費減到跟271一樣 至於埔公同原72 BBI 取消
 樓主| ky26042008 發表於 2021-3-23 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-3-23 08:43
其實可以用好極端方法272E全日 硬取消72 72X 將兩線合併左佢 新272E 太和-旺柏 直到九龍工業學校之前不變  ...

呢個方案其實幾好,窩打老道沿線由271頂上,大埔去亞皆老街就 272E > 41 補上,亞皆老街以南就 272E > 6 補上

而家272E旺角(柏景灣)方向係長沙灣道右轉欽州街,呢個安排做全日其實唔太合適,因為:
1. 欽州街右轉枝燈非常短,往往最多過到兩部車
2. 長沙灣道西行欽州街交界路口非常狹窄,三線最多只可以容下兩架巴士平排(左線受違泊影響基本上得物無所用)太多車要右轉會好易頂死直行車輛
3. 欽州街南行擠塞問題嚴重,受違泊影響,欽州街日間經常塞車,容易造成倒塞助長上述第二項嘅問題

而家72大埔來往九龍閒閒地要一個鐘,搭鐵轉兩次車都快過搭72行大運,重有全程行山路乘坐感極差,如果每日返工搭相信會係一種折磨

不過問題係點樣安撫埔公沿線居民冇咗條新界東版53啫,雖然我個人認為住村屋最好就自己揸車啦,有巴士到只係bonus,要交通好麻煩搬出市區,不過埔公沿線又係多郊遊地點,始終要有適量公共交通到達,最好就係由區內流水線分擔(72A之類),而唔係千里迢迢搵條跨區長途線走入去行大運
Waiyin12 發表於 2021-3-23 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
一句到尾
點解272E要全日?為青沙而青沙?

容許我講一句,272E定線我認為仲差過272P
旺角段想用$13.2掠水,但又唔係快過72X一截
太子係有客,但用72X做唔得?

深水埗就好似86C/286C咁,兩邊都會有捧場客
但86C/286C車費差冇咁大,86C趕客亦多過72
淨返會受272E嘅係得長沙灣、荔枝角

咁點解唔用272P,順便處理埋白石角、葵芳、美孚呢堆大埔線嘅盲點?

對北區、大西北而言,柏景灣碌到美孚上公路係可以接受
但對大埔、沙田而言,旺角有更快嘅選擇,碌到美孚先入青沙意義何在?
YY487 發表於 2021-3-23 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層