hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 976 服務詳情
開啟左側

[小道消息] 976 服務詳情

wingho_cwh 發表於 2021-3-21 21:02 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-3-21 19:17
Ok, 我當然都知北區大埔南區都係用7字頭,但呢條線起點係元朗區,無牽涉上面3區,呢條線的確可以話係exce ...

講到 exception to general rule,與其抽秤落馬洲屬北區定元朗區,不如抽秤 907B 同 907C 好過啦,十位數字零應該係港九市區線,但竟然走咗去大埔,呢啲先係大問題
本來就可以好似 373A 變 978 咁一次過執靚晒啲 numbering,佢係都唔搞,都唔知為乜

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
RV9019_276 發表於 2021-3-21 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
點解會用城巴做而唔係邨巴?林錦粉錦都係得NR917 NR918而唔係364 377,唔覺得新田目前夠客支撐起一條有4班車嘅976
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-21 21:48 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-3-21 19:30
新田行公路去錦繡迴旋處。。同埋南行停一停港澳會唔會穩陣啲。。

西隧去北角行中灣繞大概15分鐘
加停上環, 行車時間即時大增
仲未計隨時大塞車半粒鐘都埋唔到站
mak5052 發表於 2021-3-21 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2021-3-21 21:07
點解會用城巴做而唔係邨巴?林錦粉錦都係得NR917 NR918而唔係364 377,唔覺得新田目前夠客支撐起一條有4班 ...

為將來皇崗口岸一地兩檢後的公共交通服務做準備(976 拉入去全日)?就好似澳門 25B 舊年拉入新橫琴口岸
neoplan720p 發表於 2021-3-21 22:05 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2021-3-21 20:58
373B,呀唔係.....係 678,一開檔都來回 4 班喎

笑左,
成個北區住幾多人,
新田 + 高埔又住幾多人?

唔識計數?

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
天空之神 發表於 2021-3-21 22:15 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2021-3-21 21:07
點解會用城巴做而唔係邨巴?林錦粉錦都係得NR917 NR918而唔係364 377,唔覺得新田目前夠客支撐起一條有4班 ...

TD 唔再批新跨區村巴

除非係最近鐵路站需要跨區,
或者係大型私樓,例如 NR338 DB08R之類
又或者係小巴輔助線
.
053h4 發表於 2021-3-21 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-3-21 22:05
笑左,
成個北區住幾多人,
新田 + 高埔又住幾多人?

咪睇下lor, 陽光錦田及粉錦公路去港島的條村巴就30幾蚊越做越旺。

香港人而家個個住得起市區咩,又唔洗去市區番工?

望下區議會選區劃界都知所謂鄉郊地區人口大幅增長。
lsc04d11 發表於 2021-3-21 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-3-21 19:11
咪吹水啦,
堆咩962C、969C、948E都未開到上、下繁各四班車,
呢條線完全唔經一個大型新市鎮,

你就是說出了重點但你不知道
962C與969C往港島東不停西隧口 宜家西隧往東區只能用960X及968X,但其實位子不算多
976一定有位俾西隧客上 冇得直接上962C,969C的站 仲有930,E11客甚或970系,971,973客都可用自家轉乘使用

回程就更賺一大筆 (如果佢好狠心好似962系,969系往佐敦旺角嘅轉乘不設補水)
巴士的膠 發表於 2021-3-21 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-21 20:34
976港島方向咁勇敢唔停中環……想用西隧互轉滿足(1)新田往中上環,(2)城巴獨營西隧線轉港島東乘客?

...

加大返個轉乘額,莫講話大西北去東區,西九龍坐970/1系轉967/9X等特快線朝早時間都有優勢,睇善水有冇心谷轉乘啫。
東東子 發表於 2021-3-21 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

新客源係好事 不過大欖冇同九巴bbi 淨係做到969/967系互轉