hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士路線編號好大問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港巴士路線編號好大問題

LauCT 發表於 2021-4-2 13:35 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2021-3-31 00:49
味同我唸既大致一樣。港島線改3位數係必然,問題只在係用5xx定7xx,現時港島3位數中,7xx較5xx多。
如果港 ...

其實城新九龍新界既7xx係比港島區既7xx多。舉例九龍新界有796、798,797、792M仲有701、702。港島得720、722、788同789,所以城新港島區應該全面用5xx
西貢區居民
leochill 發表於 2021-4-6 16:29 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-3-30 23:59
我覺得咁樣會好啲:
100-199:紅隧線
200-299:不變

我真係想問大家點解覺得過海隧道線值得3個百位字頭? 係因三個百位之間有號重疊, 咁所以就郁都唔郁得?

我列出重疊嘅號碼出來等大家自行判斷下 (包埋3XX) :

101/ 301/ 601
102/ 302

103/ 603
104/ 904
106/ 606
107/ 307/ 907

108/ 608
113/ 613
170/ 970
171/ 671/ 971
373/ 973
182/ 682/ 982

其實一眼睇晒, 就係呢12組號碼(有錯請指正), 但即使將6XX同9XX加埋入去, 100-199都仲有大量號碼未用過, 係咪真係唔夠位呢?

shakugan2005 發表於 2021-4-6 16:49 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-4-6 16:29
我真係想問大家點解覺得過海隧道線值得3個百位字頭? 係因三個百位之間有號重疊, 咁所以就郁都唔郁得?

...

以前布牌連埋英文字只可以得三個字母, 所以要121, 122而冇英文字母, 依家可以有四個甚至五個字母既時候未亂作一通
miklcct 發表於 2021-4-6 17:18 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2021-4-6 16:29

...

過海隧道線需要3個字頭係因為行邊條隧道好重要,需要用字頭去分辨。如果唔能夠用字頭分辨部車係點樣過海嘅話,要逐條線記行邊條隧道,咁唔係太理想。

路線編號嘅規律目的係方便乘客喺路線表入面搵適合嘅路線。如果好似某啲大城市咁,1-999喺哂全市都有,咁要搵條路線都有排搵。
進智公交
leochill 發表於 2021-4-6 18:30 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-6 17:18
過海隧道線需要3個字頭係因為行邊條隧道好重要,需要用字頭去分辨。如果唔能夠用字頭分辨部車係點樣過海嘅 ...
因為行邊條隧道好重要

上面呢一點真係好值得商榷, 我覺得更重要嘅係知道條線去邊, 同埋要幾多時間,

例如我在灣仔想去旺角, 我需要知道104 行紅隧, 905行西隧嗎?

唔需要, 我只要知道佢地喺邊度上車/落車同埋邊條線快啲,

更何況, 行邊條隧道更合適亦要視乎鐘數同交通情況而定, 尤其是港島中部往九龍中部同新界東/北,

下下為左改條隧道而改號碼唔係更麻煩嗎?

講到尾可能係習慣左三條隧道唔同編號, HEY, 但係改號碼唔係就係要改變人嘅習慣咩?

三隧同碼嘅好處係咩? 愚認為最重要係可以騰出號碼畀小巴嘅編號都跟返大巴同一套, 上文我已建議左, 不贅,

當然, 呢一方面是否值得做又值得另一番討論了

eternalflame 發表於 2021-4-6 18:40 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-4-6 18:30
上面呢一點真係好值得商榷, 我覺得更重要嘅係知道條線去邊, 同埋要幾多時間,

例如我在灣仔想去旺角,  ...

為左乜都統一而改變起碼幾代人嘅認號碼方法
我就唔認為有幾值得修改

leochill 發表於 2021-4-6 19:32 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-4-6 18:40
我就唔認為有幾值得修改
改變起碼幾代人嘅認號碼方法

請問你意思係:
A. 改變認三條隧道路線唔同字頭;

B. 改變大巴同小巴分開系統呢個狀況?

LauCT 發表於 2021-4-6 21:44 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-4-6 18:40
我就唔認為有幾值得修改

同意,遊客應該入鄉隨族,無必要為咗佢哋而大改。
真係改嘅話:
淨係搞好啲3xx、5xx、7xx同個別編號(例如891)就算了
1-99 就像徽式好似居民巴士咁改,巴士公司想點叫就隨佢所願(好似88R/NR88咁)
但代表Residental個 R 就改做 F,意指Franchised
九龍=KF
新界=NF
港島=HF
大嶼山=LF
以NR331S為例:九巴74X =>NF74X

西貢區居民
eternalflame 發表於 2021-4-6 22:02 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-4-6 19:32
請問你意思係:
A. 改變認三條隧道路線唔同字頭;

我真係覺得改係無需要, 但個角度非改變宜家嘅路線編號, 反而係將來服務修改或者開新線個時用新嘅編號規則就尚且可以討論嘅
上面咁多版討論其實無考慮到同現時編號規則嘅兼容程度, 同低估左對於乘客嘅影響

隧巴線分1/3/6/9字頭正正就係因為歷史使然: 新隧道通車時期行車時間往往比紅隧快, 而且行東/西隧係港島走線都不盡相同, 故統一編號反而有礙於呢個認知

mak5052 發表於 2021-4-6 22:19 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-4-6 22:02
我真係覺得改係無需要, 但個角度非改變宜家嘅路線編號, 反而係將來服務修改或者開新線個時用新嘅編號規則 ...

如果只是清理一些極少用的字頭 (港島2XX, 3XX, 5XX, 8XX, W, R, X, T), 然後騰空預留作他用, 以及更改一些不合現時編號規矩的路線 Number (例如 629, 641, 203C, 8P, 九巴 30X), 點看?