hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員交通及運輸委員會會議前瞻
開啟左側

沙田區議員交通及運輸委員會會議前瞻

leo_ku 發表於 2021-3-29 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| tszhinchan3 發表於 2021-3-29 08:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-3-29 07:59
攪清楚,開唔到286愉翠廣源石門咪一樣輸,攬住條慢到喊的86有寶咩?

要怪就怪區議員信錯人!286C經富豪佢支持,81C經大圍佢又支持……

RyanPun 發表於 2021-3-29 08:55 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-29 03:08
第一城都叫有286C擦邊,愉翠廣源先係真正由始至終都輸嘅輸家,仲有始終都係百冇嘅碩門

RIP方案用行政指 ...

河西86始終需要條新線去解決,而唔係夾硬減86班去成全一條完全行河東嘅286,呢個方案更加容易玩死埋大埔條72,河西肯定會攬到實一實。當初286C係咁、依家286又係咁,究竟九巴知唔知自己錯緊啲咩?
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-3-29 09:07 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-3-29 08:55
河西86始終需要條新線去解決,而唔係夾硬減86班去成全一條完全行河東嘅286,呢個方案更加容易玩死埋大埔條 ...

如果286經麗豪之後右轉鄉事會路,之後再左轉帝都到文化博物館上青沙得唔得?當然咁都未解決源禾去白田石峽尾問題。
河西問題除非穗禾肯用80M犧牲,否則就算有新線都一定疏班。

流星☆雨 發表於 2021-3-29 22:19 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-3-29 07:59
攪清楚,開唔到286愉翠廣源石門咪一樣輸,攬住條慢到喊的86有寶咩?

我依家唔係鼓吹死硬留條86過兩次河就算

而係286要行到大圍再經埋填海區先出返深水埗,咪一樣輸
一啖咖哩味屎同一啖屎味咖哩,梅花間竹都唔會變成好食嘅咖哩飯

但RIP方案已經可以令到多幾條舊邨被攬炒
受影響而令到當區獲得服務整體差咗嘅人數,係多嘅

石硤尾得返半個鐘一班車去沙田市中心已經係好大問題
趕客路上 理_得你
LN9267 發表於 2021-3-29 22:31 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/yeungszekin/posts/480700220013325

廣源區議員對86、286計劃不滿意。

說真,整個沙田區來往深長荔巴士服務重組是最難做,因為持份者多,要大搞難度很大。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
RyanPun 發表於 2021-3-29 22:37 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-3-29 09:07
如果286經麗豪之後右轉鄉事會路,之後再左轉帝都到文化博物館上青沙得唔得?當然咁都未解決源禾去白田石 ...

疏就一定,依家新線基本盤係20、係最起碼,依家286C日間班次一樣底見30。佢哋唔接受嘅,巴士公司係冇蝕底。
RyanPun 發表於 2021-3-29 22:49 | 顯示全部樓層

持分者多都算,雙方意見不合係九記前朝自己一手造成。86嗌唔過兩次河再縮去火炭、86A拉去小瀝源補位、86C嗌提速等等......都唔係第一日先講,當年唔肯郁哂成個86系,佢雙眼根本只有貴價流水、同埋可以同803/804鬥,其他就乜都唔埋,4條全日線只有86B成功轉型286X。
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-3-30 10:57 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-3-29 22:49
持分者多都算,雙方意見不合係九記前朝自己一手造成。86嗌唔過兩次河再縮去火炭、86A拉去小瀝源補位、86C ...

其實講重組都已經講左十幾年。自從馬鐵通車一刻開始,86系客量大幅流失,但九巴一直放軟態度,由得D客轉搭鐵!之後見286C做得起,又見馬鞍山班人又唔介意比多$1提速(有爭議),就想搞青沙網絡。
但馬鞍山人係咪真係咁鍾意286C呢?只係因為佢地一直頂唔順86C要行到大圍先上隧道,見286C行完第一城之後就出長沙灣,觀感上已經完全贏哂86C!事實上286C出到四小龍食燈,到深水埗時間同86C打個和!

再講86過兩次河問題,講真如果地區人士唔肯善用資源,根本就解決唔到!你唔想86過兩次河,但你又唔肯改86A總站,一定要河畔開,點解決個問題呢?最好笑係成日嘈比人減一半班次既富豪,同河畔花園城係同一個區議員,你話個問題幾複雜?

cz9328 發表於 2021-4-9 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-28 12:25
如果係要求單向入沙田圍總站,都尚且可以睇下點樣安排

但86A唔做任何改動救亡,只會係下游自己繼續食垃 ...

不過,如果86A線延長沙田區走線,咁86A由九龍上車返沙田收幾多錢好呢?或者咁講,收費制度點安排才好?