hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 巴迷一定地理勁?
開啟左側

巴迷一定地理勁?

Ads29 發表於 2006-7-22 00:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,有部份巴迷地理科的成績較其他料好,,
莫非巴迷一定地理科勁?
SSBT 發表於 2006-7-22 01:16 | 顯示全部樓層
咁又未必既…

地理科都唔係全部都同地方有關家嘛…

話巴迷對香港地方熟悉就好d
=0=
kychung 發表於 2006-7-22 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-7-22 00:57 發表
如題,有部份巴迷地理科的成績較其他料好,,
莫非巴迷一定地理科勁?

唔係架
地理主要有三大範疇:地質/氣象/城市規劃
響頭兩項度巴迷(甚至交通迷)都無優勢
不過我覺得地理其實係幾實用ge科目
尤其係氣象一part

南粵急行 rail.kychung.com
JX9097 發表於 2006-7-22 11:22 | 顯示全部樓層

完全唔覺囉...
如果話對香港比較熟悉就係
對地理科比較好就一定唔係
B12 發表於 2006-7-22 12:17 | 顯示全部樓層
我地理科對河流唔熟,其他(尤其是氣象)都幾熟,又點樣一概而論呢?
DIH 發表於 2006-7-22 23:59 | 顯示全部樓層
我以前(中三)曾經是全級地理第一名,只是後來選擇理科而無得讀。
我由細已經鍾意睇九巴路線圖,鍾意巴士,後來喜歡通用地圖,興趣亦逐漸擴展至鐵路及飛機,
中三時老師畀張歐洲地圖我地,分組寫出內裡的國家名稱,我連冷門的「波羅的海三國」都識。
城市規劃、地質、氣象都是我的興趣(我的其他興趣包括生物及語文),
而地理的一個範疇--人口--則不是太大興趣,成績好應該只是巧合吧。
alex93 發表於 2006-7-24 00:55 | 顯示全部樓層

Geog AL 既 transport 唔駛點溫

不過大部分都係 common sense ... 其他人都識

只係自己知道 details

不過仲有好多其他 topic ga ma

weather and climate, farming , etc...所以巴迷唔一定 geog 勁 ga

~誰@359~ 發表於 2006-7-27 15:15 | 顯示全部樓層
我Geog唔太好,反而Phy好喎
字大只顯得人自大
wilsonho1241 發表於 2006-7-27 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-27 15:15 發表
我Geog唔太好,反而Phy好喎

我Geog都幾好,因為出街多,又成日睇maps,地質果d都ok......
derekk 發表於 2006-7-29 05:45 | 顯示全部樓層

定題好像有點以偏概全...
成績好並不等於勁或對科目本身擁有知識,
只要您肯用功的任何一科您也有機會取得好成績

太多巴迷懂的是如何閱讀一幅路線圖、街道圖
(都是功能圖的其中一種),
及/或懂得使用世界地圖,略懂交通、城市規劃等
但這並不是"地理"的全部

其實地理科的範疇是非常廣泛的,
從物理 (氣象、水文) 到生物 (生態學) 到地質 (岩土、地球板塊),
從社會學 (人口) 到城市學 (城市規劃、人文生活),
從歷史 (城市發展) 到經濟 (地球資源的使用) 到電腦 (gis) 等等....

also from Wikipedia, here is The Definition of Geography

總而言之,地理科是集各路大乘於一身,
各分題可以獨立成為一科但亦可互相緊扣,
不過,所有的課題一定是與地方(place)及/或環境行為有關的
才算是地理科的課題

會考及高考的地理,只因需要配合公開試的關係,
而只選用其中幾個課題作最簡單而表面的探討罷了
另外,大學或以上程度的 Transport Geog
並不是如高考的那麼簡單,
因為大學的,您需要讀幾套理論,
運用formula 計數 (好似要 differentiate d 數 )
並使用電腦程式 (ie. gis) 去預測或分析各種交通模式及狀況的...

(不知道板上又有否這等人仕可以代我作進一步解答呢?)

後記:
香港中學的地理科愈來愈淺易,
上月小弟曾查看現今會考地理的大綱,
乍見有許多的課題已給刪除或簡化了,
只可說現今的學生太幸福了

初中的地理更慘不忍睹地被貶成
通識教育--環境教育的一小部份  
只是保留了一些與common sense 有關的實用課題
(註:如有錯漏,懇請更正)

大學主修地理,曾放棄了成為地理科代課老師的我,
對於這一科的前景也不知可以說些甚麼了