hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 今日影巴士遭遇一則...
開啟左側

今日影巴士遭遇一則...

Dolphin 發表於 2006-7-22 16:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今朝得閒,去左一個都幾多人會去既地方影巴士(邊度無謂講啦).
我係行人路上用部8x 光學變焦既傻瓜機影,我個位都要用到 7x,
點知影影下有位又係影緊車既朋友走來話我阻住佢,我正抓頭之際
問佢係邊度影,原來佢係一個成三十米以外既巴士站,用緊部12x
變焦既機 zoom 盡來影.

我問佢,點解唔企前D影? 佢話唔想企到咁前,驚比車撞(吓? 我個位
都係在行人路上,點會比車撞呢?) 佢又話唔想企係草地,叫我行開
D比佢影,結果我無理佢照影.

我唔明,點解用部勁 zoom 既機就一定要企到咁後影? 仲要前面唔可
以有人阻? 老友,過份左d喎.

之後到我走時佢同我講,話張張相我都入左鏡...

BMW E46 320i
tomchen 發表於 2006-7-22 17:53 | 顯示全部樓層
不如鏡頭範圍前面拉晒警察封鎖線膠條唔俾人進入,咁樣影車好唔好呢?
小弟覺得有人阻就最好變通下去第二個位影好過叫人行開俾你影,
拉到咁長鏡,就應該預左會俾野阻。
gakei 發表於 2006-7-22 18:17 | 顯示全部樓層
哈哈, 做得好, 最憎o的人恃住自己有長鏡就乜乜物物。
祺人祺事 是神奇技倆
CZ_6686 發表於 2006-7-22 18:43 | 顯示全部樓層

我都用過12X長鏡機
根本有時就唔駛一定要去到盡
用到咁長焦距影巴士
咪搞到架車拉長左?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
ming 發表於 2006-7-22 20:38 | 顯示全部樓層
如果是單反長鏡
小弟也許會方便大家

但如果是長鏡DC仔...
走前兩步影死不了吧
kevincch 發表於 2006-7-22 21:54 | 顯示全部樓層
我諗果位仁兄都要好好學習構圖、走位喇,否則第日影相果陣要帶定個電鋸鋸走晒D燈柱...欄杆先有得zoom盡影..

原帖由 CZ_6686 於 2006-7-22 18:43 發表
我都用過12X長鏡機
根本有時就唔駛一定要去到盡
用到咁長焦距影巴士
咪搞到架車拉長左?

唔會既, 反而會短左TIM.
HKiT@lk.Net - 樂在生活互動區
hkbw 發表於 2006-7-22 21:55 | 顯示全部樓層

我自己都係用緊12x DC...
但, 影巴士最多咪用到6X-7X...
12X通常都唔係用來影巴士..
如果唔係實變晒形...
殺雞焉用牛刀?!
60M 發表於 2006-7-23 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2006-7-22 20:38 發表
如果是單反長鏡
小弟也許會方便大家

但如果是長鏡DC仔...
走前兩步影死不了吧

買得部咁勁既

就梗係想Zoom爆佢啦

唔係要咁"焦"做咩?
NEO_962 發表於 2006-7-23 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 60M 於 2006-7-23 00:01 發表

買得部咁勁既

就梗係想Zoom爆佢啦

唔係要咁"焦"做咩?

咁又唔係既~
長ZOOM機只係唔駛好似單反咁用N支鏡先有36-432左右既焦段,(當然,而家都有10X到既鏡,而且光圈值都唔錯...)不過下下用到4XX既焦距好似跨張左D喎...
咁既話既下團體相果陣點搞?行到好後先影???
我本身都有部S2IS,但我覺得下下用到432MM焦距冇乜意思,反而用適合既焦段去影相先至係o岩

gakei 發表於 2006-7-23 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 60M 於 2006-7-23 00:01 發表

買得部咁勁既

就梗係想Zoom爆佢啦

唔係要咁"焦"做咩?

根本影巴士就唔需要用咁長o既焦距, 影出o黎重衰過標準鏡。
祺人祺事 是神奇技倆