hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 太陽報篇社評無病呀?!
開啟左側

太陽報篇社評無病呀?!

皓庭 發表於 2006-7-23 22:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/060722/197/1qdbl.html
紅酒徒醉人 蛋撻取民心

我本身唔睇太陽報,一向都知香港報紙激左/激右
但今日見到個阿伯係街到大大聲聲咁讀份社評出黎
所以睇左下......

我真係想知道
點解有衰野就賴人,好野就話人地唔益你
人地當初唔開徵呢項稅,你就話人無膽又趕住走又唔夠膽開呢項稅
所以香港就咁差
之後又話人地起機場用曬你d錢,所以咁差
但而家我地個國際機場年年都係拎哂獎......機場快線/青馬大橋都經常被國際報導
而且個機場仲成為十大建築又唔見你讚下?你就話人用哂你d $$,又唔話下人地有膽色?

其中一段:
<<姑勿論港英政府當年不開徵商品稅的決定是否正確,人們只知道,英國人對香港的管治,一向缺乏長遠的規劃及承擔,尤其是彭定康擔任港督時,將精力完全放在政治方面的爭論,忽視了經濟及民生方面的問題,為回歸後的香港埋下了許多隱憂。一場金融風暴,這些隱憂就一一暴露了出來。>>
我向來多數都聽到香港人話英國人管治得好d.......點解佢係都要將事實歪曲既呢?

到底,而家讀報係唔係仲係咁有益......我仲應唔應該叫我既後輩去睇報紙......

我好似激左d ....小女向大家賠個罪
238X 發表於 2006-7-23 22:54 | 顯示全部樓層
既然你本身唔睇太陽報,你應該已經有自己選擇。
最重要係你睇開果份報紙係唔係咁講。

差既報紙周圍都有,唔駛大驚小怪,
唔駛一竹篙打一船人,亦唔駛將「睇報紙有益」
呢句野睇到咁死。始終叫人睇報紙,都要教佢點睇先。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
60M 發表於 2006-7-23 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-23 22:54 發表

呢句野睇到咁死。始終叫人睇報紙,都要 ...

我認為而家D報紙只有左同右之分...
DW8306 發表於 2006-7-23 23:22 | 顯示全部樓層

爛仔報紙,不看也罷!

p.s東方太陽個老細阿馬生係咪仲係台灣唔敢返黎?
superbus 發表於 2006-7-23 23:57 | 顯示全部樓層
方向集團不嬲係咁,唔駛大驚小怪

原帖由 DW8306 於 2006-7-23 23:22 發表
p.s東方太陽個老細阿馬生係咪仲係台灣唔敢返黎?

佢夠膽返黎?乜佢拍乾淨個屁股呢咩
U-157星之Kelvin 發表於 2006-7-24 00:10 | 顯示全部樓層
一直以來,我對東方、太陽無乜好感

經常話蘋果無品,但其實係「自己」最無品
走去藝人屋企個club house偷拍,再評頭品足一番;只有東方、太陽最夠膽
送coupon來谷銷量,話自己係全港銷量第一;只有東方、太陽最夠膽
社評不倫不類,不斷吹噓中共、香港曾班子有幾好;只有東方、太陽最出位
風月版可以有4大版,仲要光明正大有獨立版;只有東方、太陽才做到
對其作風,真係不能認同!

前排去超級市場無意之中見到一份報紙來貨報價表
中文報章批發商賣$4.20,售予消費者$6.00
英文報章批發商賣$4.90,售予消費者$6.00/7.00

用以上價格計算,若售500,000份計東方、太陽每日最高能賺$4,200,000
marktang 發表於 2006-7-24 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-7-24 00:10 發表
一直以來,我對東方、太陽無乜好感

經常話蘋果無品,但其實係「自己」最無品
走去藝人屋企個club house偷拍,再評頭品足一番;只有東方、太陽最夠膽
送coupon來谷銷量,話自己係全港銷量第一;只有東方、太陽最夠膽 ...

$4.2 係青揚開o既,但東方賣紙俾青揚又未必係呢個價
但青揚個 office 好似係東方大廈入面
我回來了!
virus 發表於 2006-7-24 00:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
yankids 發表於 2006-7-24 07:30 | 顯示全部樓層
 樓主| 皓庭 發表於 2006-7-24 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-7-23 22:54 發表

呢句野睇到咁死。始終叫人睇報紙,都要 ...

又唔係一竹篙打一船人,而家主流報紙差唔多份份都係咁
方向生果月亮報不再講
其實個幾份比學生睇既...名報星睹字裡行間都……歪曲緊事實
有無邊一份報紙真係可以持平D無咁偏激?
年初SC[N]P好好地……但開始偏右