hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 著名配音員盧素娟病逝
開啟左側

著名配音員盧素娟病逝

daiteioh 發表於 2006-7-24 19:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

著名多啦A 夢的大雄配音員盧素娟病逝!(盧素娟是香港TVB配音員)
令小弟感慨可惜

(消息來自:
按此文章)

:P...................
oscarhk1977 發表於 2006-7-24 19:57 | 顯示全部樓層
butterfly 發表於 2006-7-24 21:39 | 顯示全部樓層
心情亦非常沉重
聽住佢配大雄的聲音由細聽到大,而家不再聽到,個心總是很不舒服
希望佢家人節哀順變
蝴蝶空中伴你飛翔
JX9097 發表於 2006-7-25 00:19 | 顯示全部樓層

「大雄」從此消失...
呢把聲...由細聽到大
簡直係陪住我成長!!
3asv6 發表於 2006-7-25 06:10 | 顯示全部樓層
我入條link無0野睇0既?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Ketsu 發表於 2006-7-25 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-7-25 00:19 發表
「大雄」從此消失...
呢把聲...由細聽到大
簡直係陪住我成長!!

其實第一代大雄既配音
並唔係盧素娟小姐
果時叮噹有一段時間
幾乎全team配音員都換左人
就連叮噹都唔同左人配
(果時記得叮噹隻主題曲
係由松松姐姐唱既)
由果時開始
大雄就係由盧素娟小姐配架喇
(但後尾叮噹又換番林保全先生再配
同埋基本上由叮噹至多拉A夢
記得大雄既媽媽
就好似由始至終都冇換到人)

盧小姐都真係配過好多經典人物既音
例如幼年同被返老頑童既孫悟空(第二代)
幼年杜拉格斯
江戶川柯南
Sailor Mars(美少女戰士)
台灣版《倚天屠龍記》既殷素素
仲有近年《流星花園2》既道明楓
真係數都數唔哂
(其實仲有《龍貓》既次子既第一代配音
真係好懷念
而家新版既配音
真係十分唔掂...)
盧小姐的介紹

果時響《大長今》聽唔到佢把聲
我都覺得有d 古怪
我心諗:「唔通佢退左休?」
但結果...

點都好啦
盧小姐都可謂係配音界既老行尊
都可以媲美新聞界既伍晃榮
(我指經驗)

真係要為盧小姐致敬...

Abusing dead rule -> Denial of reality
tonsmallboy 發表於 2006-7-25 10:11 | 顯示全部樓層

盧素娟的個人簡介:
按此瀏覽(維基百科)

她病逝的新聞:
按此瀏覽(明報)

首先,我對她致敬,
我對她離世感到遺憾,希望她的家人早日安息,重新適應生活。
3asv259d 發表於 2006-7-25 10:54 | 顯示全部樓層
個人都很難接受,亦感到失落,可惜已成事實...

假如將來還有多啦A 夢的電影版,或許再聽不到那熟悉親切的大雄聲音了。

希望她能早日安息吧。
Bizhub - Change the way you do business
LN9267 發表於 2006-7-25 11:22 | 顯示全部樓層
真傷心,我由小聽她把大雄聲到大,習慣了。

願她安息和家人回復心情。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
dbat98D 發表於 2006-7-25 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-25 09:33 發表

其實第一代大雄既配音
並唔係盧素娟小姐
果時叮噹有一段時間
幾乎全team配音員都換左人
就連叮噹都唔同左人配
(果時記得叮噹隻主題曲
係由松松姐姐唱既)
由果時開始
大雄就係由盧素娟小姐配架喇
(但 ...

林保全(叮噹)當年過左亞視…

响工作上經常見到盧小姐