hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 我的話…到底有多少人認同
開啟左側

我的話…到底有多少人認同

B12 發表於 2006-7-27 15:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.xanga.com/kcehveiunng

由於內有小量不雅用語,故請按連結閱讀最新果篇entry,不便之處,見諒。
kwyeung 發表於 2006-7-27 21:27 | 顯示全部樓層
又唔好講到補習係萬惡咁,
我讀CE果陣都曾經抱有傲氣,
聲大夾惡咁講到補習考得好都低人一級。
但到AL時, 我除左憎教我Pure Maths個老師外,
就係後悔自己當初點解無補習。

我唔理層次高定低,
總之我要升大學就要考好公開試。
Pure兩年來個老師上堂唔講書, 100%靠自修,
實在浪費左我太多時間, 直接影響埋其他科。
我敢狂妄講一句,
如果中六個時見科pure唔掂就走去補下,
慳番D時間落其他科, 加上唔係懶唔係蠢,
有三科可以高一個grade。

補習係考試制度下係最慳功夫既讀書方法。
再者, 你補完習一樣要靠自己讀,
唔係睇下notes聽兩句就有支A,
補習後10A又有, 10F都一樣有。

無錯, 自己讀唔多唔少會學識自學,
但能力唔夠係咪要死撐落去唔補習?
要係制度下生存, 傲骨係咪可以當飯食

樓主| B12 發表於 2006-7-27 21:46 | 顯示全部樓層
我同意你的講法…傲骨基本上唔係可以當飯食…不過如果呢個制度咁不公平既時候,點解個認受性
仲要響度?而且都仲要幾高下喎……你睇下,廿年前出黎有廿分既考生,同今日考出黎有廿分既考
生,我夠膽講句,今日出黎果班人,包括我在內,個質素同廿年前果個比真係拍馬都追唔上。響
我認識既人當中,有唔少係真係靠補習先叫補到個窿,但係當政府搞個叫咩知識型社會出黎既時
候,如果要養活一班蠢人,咁我寧願呢班人擔擔抬抬,都好過阻住其他讀唔到書,但對各行工種
有認識,甚至叫得做專家既人上位。
kwyeung 發表於 2006-7-27 22:13 | 顯示全部樓層

工作表現同學習成績根本無直接關係,
高分唔一定低能, 低分亦唔一定高能,
而係態度與能力既問題。

一個人出世後都未知何謂世界艱難,
要學懂珍惜機會又談何容易?
Ketsu 發表於 2006-7-28 09:35 | 顯示全部樓層
雖則我家陣都對補習界星級化好反感
但係如果呢班「明星」能夠保你升讀中六
我諗你分分鐘會當佢地係神咁拜囉

我諗大部份響過香港讀書既人
都知道講「求學不是求分數」既人簡直係老點
你會考冇一個好睇既成績
真係話知你係再世孔子定愛因斯坦丫
你既升中六道路分分鐘係咁先...

所以話「傲骨唔可以當飯食」呢句野
真係絕對正確架
以前我都傲骨過
結果呢?咪衰左囉...

不過如果要堅持傲骨既
如果你考既成績衰得黎唔太難睇
例如都有10-12分
不如去試下讀ive
搵番樣係自己既興趣既科目黎讀
讀完有d 成績出黎就先讀大學
就算升唔到大學
你讀既科如果係有實際用途既
例如讀會計、建築等
到時你出黎搵份工都易d 丫
最多咪做到咁上下野
先黎讀番個part time degree囉

實際d 講句丫
有幾多人讀大學係純為興趣丫
你拎個degree返黎咪又係想搵份好工
逗份好好使既糧
有時我都覺得
早d 投入社會都唔係一件壞事
正式你有個degree又點o者?
唔o岩市場需要既
咪又係冇用...

所以話除非你既志願
係做醫生、做律師等咁高專業既人士
否則如果你想做IT、建築、會計、Business等職業
真係去ive好過啦
(有時我都覺得
如果你真係想做我上面講果幾行
就算你夠分升中六
都可以考慮下)
Abusing dead rule -> Denial of reality
117 發表於 2006-7-28 16:07 | 顯示全部樓層
我係選擇左"食軟飯"個類人 =]"
其實... B12兄似乎太抬高會考同補習社喇~

我其實一D都唔覺得會考係用黎TEST您學到幾多野... 我倒覺得係TEST您知道D EXAMINER個心稔緊乜多D
尤其ENG LANG WRITING同ORAL, 根本就係IMPRESSION同埋玩FORMULAR既... 好睇班EXAMINER想點
CE根本就係一場玩LUCKY既遊戲

補習社... 美其名幫您補個A返黎
但, 補過既人都知... 齋補乜都唔做係絕對唔會有得UPGRADE自己架囉
要有好成績係絕對靠自己肯溫肯做... 無HEART讀既而又好彩既咪俾您F7 GRAD囉

而至於BACHELOR呢樣野... 絕對係大勢所趨
遲D 334實行左, 幾乎係人都可以高中畢業, 亦即係等同架陣F7畢業
囉多個BACHELOR只係叫做多人少少野查
讀HD絕對無問題, 有人講經驗好緊要... 但當面對升職或者轉工個陣, 我就覺得BOSS點都會揀個有BACHELOR甚至MASTER既先 =]

人到左某個年齡真係唔到您唔認輸架, 終身學習係岩既... 不過有幾多人係PHYSICAL上AFFORT得起呢...
fokck 發表於 2006-7-29 13:55 | 顯示全部樓層

少少分享,未必貼題

我覺得去唔去補習,完全係出於個人選擇。

補習社成行成市,甚至明星化,但錢依然響你手上,你仲有
選擇權去決定幫唔幫襯佢。補習社成日聲稱可以幫你拎幾好
成績,不過你要記住大把人無補習一樣成功。

讀書方法有好多。有人自責自己天資唔好,又有人話學校先
生問題。天資唔好,我覺得係有得補救,好大程度上係策略
同態度既問題者。好多人先話自己唔讀得書,用左幾多時間
都讀唔掂。查實好多時係自己時間分配差,或者做事效率太
低姐。先生問題,可能真係,不過亦可能係學生未必可以迎
合先生既教學方法姐,個問題係雙向既。我相信間學校請得
個先生返黎,佢既學科知識差極都有個譜。

我有時會覺得太多人都去埋怨。我就話不如用拎去不滿、自
責既時間去諗辦法,腳踏實地做好自己。教我既先生當中有
極具實力的、有平庸的、亦有大家公認為差的。俾個勁既教
到真係我執到喇,我請返佢地食幾餐飯都抵,好過拎去補習
社啦。俾個教得唔好既教到你都要多謝佢,因為佢令你學識
逆境自強,如何用自己既能力,去諗各種方法、途徑同策略
去克服同解決學業上既困難。我無補過習,我科 Chem 一大
半係自己讀返黎,呢個過程當中我不斷搵參考書、上網搵資
料、問其他讀名校既朋友拎佢地學校既考試卷讀、再問埋先
生,我覺得我呢科考得唔好都已經對自己有個交代喇,因為
我克服學業上既困難既能力進步左好多,再加上讀咁多差極
都有限,考成點都無悔於心。我今年高考 5A1B,的確係一
大 Bonus,不過我同其他人討論呢個問題既時候,我好強調
自己由細到大都無入過補習社,經歷考試,成績只係你成就
既一部份,個過程亦好寶貴。我覺得我最大既收穫就係靠自
己去解決困難並因而得到美滿的成績。

話補習社教你如何應付考試而唔係教你學科上知識,老實講
響呢個世代,呢個制度之下就算係學校既先生都係教你點去
考試。考試好公平架姐,大家去鬥都係鬥應付考試既能力而
唔係真係你識幾多野,甚至甚麼批判獨立思維能力。不過補
習既過程好填鴨式,乜都同你準備曬俾埋你,你自學同解難
能力上唔會有乜野得著。不過事情非單向,你都要睇返你身
處既外在環境去決定既。唔係人人都有時間同資源去自力更
生。

各位努力吧
多啦A夢
petcity 發表於 2006-7-29 16:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽