hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 一號戒備信號 現正生效
開啟左側

一號戒備信號 現正生效

guia 發表於 2006-8-3 08:30 | 顯示全部樓層

原帖由 N38 於 2006-8-3 08:21 發表
今朝4點幾俾d風聲嘈醒
上左網睇,發現路徑開始偏北
心想只是短暫性現像

呢家8點幾起左身
再睇,原來過去幾小時一直以偏北方向移動
同香港距離有280公里
份警告仲講派比安因稍為向北移動和靠近,
預計未來數 ...

上午機會就少d, 下午就難講
澳門就好大機會掛8號風球

p.s. 昂坪 整晚維持暴風至颶風
JH1912 發表於 2006-8-3 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-3 08:30 發表

上午機會就少d, 下午就難講
澳門就好大機會掛8號風球

p.s. 昂坪 整晚維持暴風至颶風

澳門已經宣佈係0930改掛8號烈風/暴風信號~
但之前亦都講過改掛8號烈風/暴風信號既機會不大..
3ASV54-JH1912~*
ChickenTong 發表於 2006-8-3 09:41 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2006-8-3 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2006-8-3 09:41 發表
而家個風又向番西北果邊行..睇落會遠離香港..
而天文台段野都短左唔少..

睇左hko 10點既路徑圖
又偏向左西南少少......
路徑似乎唔太穩定
 樓主| AVD1 發表於 2006-8-3 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JH1912 於 2006-8-3 09:13 發表

澳門已經宣佈係0930改掛8號烈風/暴風信號~
但之前亦都講過改掛8號烈風/暴風信號既機會不大..

而家香港都係 3 號
其實而家 澳門 情況係點呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
haiwang 發表於 2006-8-3 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-8-3 10:22 發表

而家香港都係 3 號
其實而家 澳門 情況係點呢 ?

已在9:30改掛八號東南烈風信號
 樓主| AVD1 發表於 2006-8-3 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 haiwang 於 2006-8-3 10:30 發表

已在9:30改掛八號東南烈風信號

我知
其實我係問 澳門 係唔係好大風 , 好大雨 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DD2113 發表於 2006-8-3 11:28 | 顯示全部樓層
其實照睇風勢 (港內平均風力達63公里),
天文台應該可以掛8號波,
不過如果維持唔耐 (如中午12時掛 - 下午3時落),
到時實俾人罵死, 因為玩謝我們大部份打工仔!!

所以天文台只係話:
"受到派比安的雨帶影響,港內風力間中會接近烈風程度,
離岸海域及高地吹烈風,市民要小心防備。"

... 根本係經濟同政治考慮.
如果今日係星期日, 可能已經掛左8號波.

反對所有專利巴士全空調化!
haiwang 發表於 2006-8-3 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-8-3 11:10 發表

我知
其實我係問 澳門 係唔係好大風 , 好大雨 ?

咁就要問下o係澳門既板友喇
不過呢度係香港風物誌,都係講返香港先
現在青衣好大風, 好大雨,風力同8號無分別
Ketsu 發表於 2006-8-3 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 haiwang 於 2006-8-3 11:35 發表

咁就要問下o係澳門既板友喇
不過呢度係香港風物誌,都係講返香港先
現在青衣好大風, 好大雨,風力同8號無分別

而家唔好話打風丫
就算只係有個強烈季候風訊號
風力都分分鐘比得上打風咁勁
甚至早排只不過係落大雨
突然一陣風吹埋黎
都已經整爛左我兩把縮骨遮啦...
Abusing dead rule -> Denial of reality