hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 對天文台的不滿
開啟左側

對天文台的不滿

edhong 發表於 2006-8-4 21:31 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2006-8-4 22:32 | 顯示全部樓層
天文台屢次犯錯,但台長今天仍然死不認錯,堅持不掛八號風球並沒有錯,實在應該
下台以示問責。

我認為天文台是收了「上級」指示,為了不打斷立法會審議截聽條例這條惡法,所以
即使風有多大仍然不掛八號。

天文台應該脫離政府架構,脫政治及商界影響,由民選的公眾人仕獨立運作,才可
以改變這種草菅人命態度。
barking 發表於 2006-8-4 22:39 | 顯示全部樓層
那幾日我不在香港,感受不到台風的威力。

不過我睇過咁多篇文,我認為天文台應該創造一個「7號風球」;(或者叫7.9号, 總之數值低於8)
其威力和8號波相若(定義上當然要相差一點點),
一旦發出7號波,市民要跟3号波一樣上班上學,
那麼,天文台便不會因「3vs8」而捱轟了。

總結,昨天應該發出7号波。

正如會考,
上年成績E10,今年功力一樣,成績F11 ,正所謂一線之差,無得怨。
上年成績D,今年功力一樣,成績F,無端端差幾皮,一定嘈到要覆卷。

fmjohn 發表於 2006-8-4 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2006-8-3 22:55 發表

天文台既然敢鍾意維多利亞港內普遍達到一定指標才掛有關風球,
不如第日香港分兩個風球,

維港兩岸用一個..其他地方用一個

無能的天文台

咁講法,即是香港其他地方的人俾倒下的大樹壓死,架巴士被風吹翻了,
只要維港風力唔夠,一樣可以是只掛一號。
上次的珍珠比澳門較接近香港,當澳門在前一晚已經是3號時,但香港要在翌日的早上才發3號。
為何近年天文台這樣緊守這個30年前的標準呢?

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... age%3D5&page=13
wln162 發表於 2006-8-4 23:50 | 顯示全部樓層
解決辦法:設置局部地區烈風或暴風特別報告,讓民眾得知個別地區風勢,提高民眾警惕.
CK4013 發表於 2006-8-5 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 wln162 於 2006-8-4 23:50 發表
解決辦法:設置局部地區烈風或暴風特別報告,讓民眾得知個別地區風勢,提高民眾警惕.

其實咁做係無乜用

因為市民返工返學並不一定係同一個地區
所以去市區工作既人,始終都要係新界出門口
到左話市區無事,但係新界有事既時間
咁又點算呢?

睇完頭先晚間新聞(兩日無睇),真係要出聲!

而家最大問題,並不是好似tvb訪問果位學者講
可以自己決定出唔出門口嗎!
起碼老板唔會睇左成日天氣情況出街行兩個圈
先去決定自己d馬仔駛唔駛返工嗎!

老板只會諗,天文台都唔掛8號,咁即係大家可以當大家無事,
預你地大家照返工
唔通你同你老板我驚危險唔返工咩!

天文台台長一句話"我地都係依照指引做,我地無錯"
咁政府俾左咁多錢落天文台update批儀器
又用左人工請班專業人仕做
如果都係死跟指引做,
咁政府求其請班人返黎睇港內風速讀數,到左63Km/h,就即出8號都得啦!
又駛乜要班人呢?
Uh jjuh myun (左右為難)
Ads29 發表於 2006-8-5 00:42 | 顯示全部樓層

看過咁多篇留言後,我想問吓,
夠竟個風係咪曾於澳門以西/西南180 公里掠過呢?
如果屬實,照推理香港與澳門不足65 公里
莫非派比安曾於香港以西/西南245公里掠過?

[img]"C:\Documents and Settings\Owner\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\QD9UFETS\mptttp[1].gif"[/img]

先謝解答!

JH1912 發表於 2006-8-5 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-8-5 00:42 發表
看過咁多篇留言後,我想問,
夠竟個風係咪曾於澳門以西/西南180 公里掠過呢?
如果屬實,照推理香港與澳門不足65 公里
莫非派比安曾於香港以西/西南245公里掠過?

"C:\Documents and Settings\Owne ...

根據觀察所得,
相信係派比安個風眼曾經係天文台既256公里雷達圖出現過..
當時天文台仍堅稱個風係本港西南290公里向WNW移動..
換言之至少呢個風當時應該係本港西南240-260公里~

另外我想指出天文台係今次最為錯誤既地方,
係呢個風既移動路徑~
事實上,由3/8凌晨,派比安已經係開始停留/緩慢移動~
至到清晨,係0600-0800呢段時間..佢係向北移~
即使其後0800-1500呢段時間,我唔一口咬定佢係偏北為主~
但一定唔會係向偏西方向移動~但係天文台卻一直堅稱呢個偏西方向既說法.
天文台曾經講過,話個風會係清晨最接近香港,
但係如果個風係向WNW方向走,照道理應該係一路遠離先岩..
但事實上由3/8 0500-1700呢段時間,一直都係keep住天文台所講既距離280-290km~
天文台由0600開始話:「個風未來數小時同香港既距離都唔會有大變化。」
呢句聽到9點~之後一路到1500..都仲係聽緊天文台講呢句..
佢數小時既定義係?無人知.

尋日番工4點幾買飯時,當時正好係派比安強雨帶掃過香港.
個個市民都係咁講緊個風..
「做左幾廿年人,都未見過3號風球咁鬼大風。」
「都唔知係咪路架,橫風橫雨,d風吹到頭都痛埋都係得3號風球?!」
直至目前為止..我都係未聽到有人話尋日唔出8號係正確的。

似乎天文台要檢討一下現行既熱帶氣旋信號系統既定義了..
今日聽新聞,好似話天文台年底會檢討呢個熱帶氣旋信號系統~
未知是真的嗎?謝解答.
3ASV54-JH1912~*
pakchi70 發表於 2006-8-5 02:23 | 顯示全部樓層
haiwang 發表於 2006-8-5 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2006-8-5 02:23 發表

以前好似有5號的
可以整返出黎用丫

無錯,以前係有5號
以前5,6,7,8號分別代表西北、西南、東北、東南4個方向
但這樣會令人錯覺5號細個8號,而且容易引起公眾混淆
所以後來改為8號西北、8號西南、8號東北、8號東南