hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 四順往返觀塘路線大改革(ver 2.1)
開啟左側

四順往返觀塘路線大改革(ver 2.1)

JX9097 發表於 2006-8-4 01:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實呢個建議都係base on 板友AV385嘅建議
不過我改完之後唔知work唔work
但係我都決定post上嚟大家研究吓

25 油塘<-->黃大仙

服務時間
油塘開:0545-0000
黃大仙開:0600-0015

班次
星期一至六:10-15分鐘
星期日及公眾假期:12-15分鐘

全程收費: $4.4

分段收費
秀明道-->油塘: $3.7
順安道-->黃大仙: $3.7
龍翔道-->黃大仙: $3.2

25<-->38, 40, 42C, 62X, 70X, 74A, 74X, 80, 80P, 80X, 83X, 89, 89B, 89C, 89D, 89X, 89P, 258D, 259D, 268C, 269C, 277X
由本路線於上車後兩小時半內轉乘上述路線,或由上述路線轉乘本路線,第二程可獲 $2.70(普通巴士)/ $3.50(空調巴士)折扣優惠或免費乘車,以較低車資為準.

25<-->3D,3M,23,29M:免費轉乘

途經地點
油塘開
欣榮街>茶果嶺道>高超道>碧雲道>連德道>秀茂坪道>曉光街>秀明道>秀茂坪道>順安道>順天巴士總站>利安道>新清水灣道>清水灣道>龍翔道>斧山道>彩虹道>彩虹迴旋處>斧山道天橋>斧山道迴旋處>鳳德道>蒲崗村道>彩虹道>東頭村道

黃大仙開
東頭村道>彩虹道>彩虹通道>太子道東>龍翔道>清水灣道>新清水灣道>利安道>新利街>順清街>順景街>利安道>順安道>順天巴士總站>順安道>秀茂坪道>秀明道>曉光街>秀茂坪道>連德道>碧雲道>高超道>欣榮街

25A 觀塘(雅麗道)-->順利(循環線)

服務時間
觀塘(雅麗道)開
每日:0550-2345

班次
星期一至六:8-15分鐘
星期日及公眾假期:10-15分鐘

全程收費: $4.0

分段收費
彩雲&#37032;-->觀塘(雅麗道): $3.5

25A←→38, 40, 42C, 62X, 70X, 74A, 74X, 80, 80P, 80X, 83X, 89, 89B, 89C, 89D, 89X, 89P, 258D, 259D, 268C, 269C, 277X
由本路線於上車後兩小時半內轉乘上述路線,或由上述路線轉乘本路線,第二程可獲 $2.70(普通巴士)/ $3.50(空調巴士)折扣優惠或免費乘車,以較低車資為準.

途經地點
觀塘(雅麗道)開
牛頭角道>天橋>觀塘道>天橋>清水灣道>新清水灣道>利安道>新利街>順清街>順景街>利安道>順安道>順天巴士總站>順安道>秀茂坪道>協和街>同仁街>裕民坊>康寧道>牛頭角道

25C 牛頭角-->順利(循環線)

服務時間
牛頭角開
每日:0600-0100*

*每日0000-0100之班次
將以順利利安道(順利消防局分站)作終點站
而不會提供往牛頭角之回程服務
貴客請留意

班次
星期一至六:8-15分鐘
星期日及公眾假期10-15分鐘

全程收費: $4.0

25C←→38, 40, 42C, 62X, 70X, 74A, 74X, 80, 80P, 80X, 83X, 89, 89B, 89C, 89D, 89X, 89P, 258D, 259D, 268C, 269C, 277X

途經地點
牛頭角開(0600-0000)
佐敦谷北道>牛頭角道>雅麗道>觀塘道>康寧道>物華街>協和街>秀茂坪道>順安道>順天巴士總站>利安道>新清水灣道>清水灣道>觀塘道>牛頭角道>振華道

牛頭角開(0000-0100)
佐敦谷北道>牛頭角道>雅麗道>觀塘道>協和街>秀茂坪道>順安道>順天巴士總站>利安道

25P 油塘<-->慈雲山(南)

服務時間
星期一至五:0705/0715/0720

星期六,日及公眾假期停開

全程收費: $4.7

分段收費
彩雲巴士總站-->慈雲山(南): $3.5

25<-->25P:免費轉乘

途經地點
油塘開
欣榮街>茶果嶺道>高超道>碧雲道>連德道>秀茂坪道>順利&#37032;道>新清水灣道>清水灣道>龍翔道>斧山道>彩虹&#37032;通道>彩虹巴士總站>彩虹道>斧山道天橋>斧山道>蒲崗村道

慈雲山南開
毓華街>蒲崗村道>斧山道>龍翔道>清水灣道>新清水灣道>順清街>順景街>利安道>順安道>秀茂坪道>秀明道>曉光街>秀茂坪道>連德道>碧雲道>高超道>欣榮街

25S 樂華-->慈雲山(南)

服務時間
樂華開
星期一至五:0710,0716,0722

慈雲山(南)開
星期一至五:0710,0720

星期六,日及公眾假期停開

全程收費: $4.7

分段收費
彩雲巴士總站-->慈雲山(南): $3.5

途經地點
樂華開
振華道>康寧道>協和街>秀茂坪道>新清水灣道>清水灣道>龍翔道>斧山道>彩虹&#37032;通道>彩虹巴士總站>彩虹道>斧山道天橋>斧山道>蒲崗村道

配合措施
(1)3P取消.由3M,25P及25S取代.

(2)23M取消.由25A及25C取代

(3)26M取消.由23<-->25免費轉乘優惠取代.

(4)23將調整班次.新班次為10-15分鐘.

(5)14B延長總站(樂華<-->藍田廣田&#37032;),並更改為全空調巴士服務($3.7).

(6)23改為全空調巴士服務($3.5).

(7)28A取消,唯保留現時三班功樂道特別班次.

(8)3M平日部份早上班次(0715-0750)將加密至5分鐘一班.

AV385 發表於 2006-8-4 02:12 | 顯示全部樓層
唔建議校巴線向山下開,保留功樂道特車好D,起碼平D啦,校巴線亦唔需要咁多車住,睇定D先
兜德望哂好多時間,價值唔高,冇必要
25拉去鑽石山好,但唔好SET循環好似好D,因為可以SET個平價落新蒲崗,但鑽石山冇位啦WO,一係再絕D拉埋佢上富山,好似仲有條坑,
我唔張25A/C SET同一個總站係因為可以令牛頭角有平車去啟業,唔使又兜返上出落返黎,同埋牛頭角區內客都做到,雅麗道亦有位,唔需要張兩線放埋一齊.同埋25A一開就出牛頭角,所做既客路會少左
cong 發表於 2006-8-4 08:32 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2006-8-4 08:50 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-8-3 16:32 發表

富山又有3D/3M,不如黃大仙,可以執下綠小客.......同埋25會唔會平左d,點睇條線都過9km喎

去到彩虹應該就未,因為N216先20.8KM,9就10.2咁再加埋尖東都有1至2KM咁計法應該仲可以收4.0,唔得既咪縮返去廣田&#37032;囉,咁就實OK,SO呢個都係我主張25總站向彩虹既原因
cong 發表於 2006-8-4 12:45 | 顯示全部樓層
 樓主| JX9097 發表於 2006-8-4 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-8-4 02:12 發表
唔建議校巴線向山下開,保留功樂道特車好D,起碼平D啦,校巴線亦唔需要咁多車住,睇定D先
兜德望哂好多時間,價值唔高,冇必要
25拉去鑽石山好,但唔好SET循環好似好D,因為可以SET個平價落新蒲崗,但鑽石山冇位啦WO,一係再絕D拉埋佢上富山,好似仲有條坑,

校巴線其實唔算多
因為25S係合併埋28A功樂道特車
實際上只係加多&#21655;一班車

架車兜上德望唔係因為for德望
而係為&#21655;現時彩雲居民&#22021;需要
因為現時彩雲&#37032;白紅樓個巴士站已經好細
繁忙時間經常性排隊等入站
放埋D線入去,只會更加迫

而且如果將3P取消
而條特別線又唔入番彩雲&#37032;的話
彩雲變相減&#21655;服務
另外,彩雲居民點決擇好呢?
行出去新清似乎冇乜可能
所以,以現時3M+3P班次都應該唔切
第時得番3M更加死得人多

我都諗住將條25放&#21946;鑽石山
但現時鑽石山真係冇位
除非搵條線搬出去
(個人比較buy 671拉上去慈雲山,經鳳德&#37032;落鑽石山)
否則真係冇位放25做總站
KE7782 發表於 2006-8-4 22:38 | 顯示全部樓層

小弟同意cong的說法,25可以拉去黃大仙

25A的總站是雅麗道定牛頭角呢?(開車時間與總站不一)
KE7782@27
 樓主| JX9097 發表於 2006-8-5 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 2006-8-4 22:38 發表
小弟同意cong的說法,25可以拉去黃大仙

25A的總站是雅麗道定牛頭角呢?(開車時間與總站不一)

如果拉去黃大仙,就一定要收$4.0以上lu

25A總站係牛頭角,原文已改
AV385 發表於 2006-8-5 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-8-4 04:11 發表

校巴線其實唔算多
因為25S係合併埋28A功樂道特車
實際上只係加多&#21655;一班車

洵逆or德望
而係為&#21655;現時彩雲居民&#22021;需要
因為現時彩雲&#37032;白紅樓個巴士站已經好細
繁忙時間經常 ...

我都係個句,合拼兩條線係冇需要囉,咁會搞到原本28A既學生比貴左,而且學校既返學時間大約都係8點,你條線要做兩個學校點,咁本身要坐28A既學生咪早左差唔多半個鐘返學,又貴又早,比你都唔搭啦,咁同CUT埋佢冇分別
做個假設:如果我係返功樂道,0710個班就早得滯;如果我係返慈雲山,0740個班又遲到,我向山下既早就搭 3D啦,仲陪你上山一日遊,仲有唔知功樂道,行唔行到大車啦,如果唔得既,咁咪一班上少廿個客WO,SO點解我話唔好將兩條線合併呢,而家我用既車全部都係D大線ORDER,ORDER完咪空車返新界囉,再唔係既咪做過海線囉,又唔怕話哂左D車,

你可以睇下我set個幾條校巴線係連四順都唔入,目的就係唔想兜,你都係學生,返學時間最希望更係有咁快得咁快返到去,唔使咁早起身啊MA,而且本身3p / 3M時間根本唔配合,3P仲要廿幾分鐘一班,3P有等於冇,其實都唔難講,我SET個幾條線點解要分開咁多地方開,目的就係向個段時間內做到大約4-5分鐘一班既聯合班次,基本上彩雲返學既都唔使諗,一定係行出去搭,如果彩雲既人都仲咁難選擇而個個站又要塞既話,咁就乾脆連彩雲個站都CUT埋佢,加所有經舊清水灣車既轉乘,人比太多野佢揀就煩嫁啦
 樓主| JX9097 發表於 2006-8-5 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2006-8-5 00:55 發表
我都係個句,合拼兩條線係冇需要囉,咁會搞到原本28A既學生比貴左,而且學校既返學時間大約都係8點,你條線要做兩個學校點,咁本身要坐28A既學生咪早左差唔多半個鐘返學,又貴又早,比你都唔搭啦,咁同CUT埋佢冇分別
做個假設:如果我係返功樂道,0710個班就早得滯;如果我係返慈雲山,0740個班又遲到,我向山下既早就搭 3D啦,仲陪你上山一日遊,仲有唔知功樂道,行唔行到大車啦,如果唔得既,咁咪一班上少廿個客WO,SO點解我話唔好將兩條線合併呢,而家我用既車全部都係D大線ORDER,ORDER完咪空車返新界囉,再唔係既咪做過海線囉,又唔怕話哂左D車,

你可以睇下我set個幾條校巴線係連四順都唔入,目的就係唔想兜,你都係學生,返學時間最希望更係有咁快得咁快返到去,唔使咁早起身啊MA,而且本身3p / 3M時間根本唔配合,3P仲要廿幾分鐘一班,3P有等於冇,其實都唔難講,我SET個幾條線點解要分開咁多地方開,目的就係向個段時間內做到大約4-5分鐘一班既聯合班次,基本上彩雲返學既都唔使諗,一定係行出去搭,如果彩雲既人都仲咁難選擇而個個站又要塞既話,咁就乾脆連彩雲個站都CUT埋佢,加所有經舊清水灣車既轉乘,人比太多野佢揀就煩嫁啦

我就係諗住25S做兩批客
所以先將個班次set做咁樣
我就係諗漏&#21655;收費呢個問題...

現時3M/3P早上係會有2F攝車
所以最多人搭&#22021;時期
班次並唔係如時間表上咁疏
3M/3P聯合班次(計埋2F攝車)最密都有4-5分鐘一班