hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 請問我呢d係咩心態?
開啟左側

請問我呢d係咩心態?

5074 發表於 2006-8-6 20:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

到現時為止,我都拍過好多次拖
亦都失過好多次戀

經驗話俾我知,經唔得起考驗
真係唔好拍拖,唔係自己真係會好傷

最近唔知點解會有個咁既諗法
我自問都算有D吸引力,間唔中都有女仔MSN聊我,搵我去街
最近我覺得個女仔鍾意我,好似就黎到表白既地步
有次去睇戲佢訓埋黎我度(我諗九成係掛?)

但我唔知點解會有個咁既諗法:
我情願保持現狀,繼續行街睇戲食飯,反而有拖唔想拍
我明知佢同我講我,我自己唔會同佢開始
但又想保持現狀

我知呢d叫拖泥帶水,對大家都唔好
所以如果佢表白時我會say no

我唔知點解好驚
呢個咁既心態,都有左好耐時間
如果呢世都係咁,我個人真係接受唔到
但我好驚呢個咁既心態會影響我一世...

但我真係唔知點..
AP11.JD9374
~誰@359~ 發表於 2006-8-6 23:00 | 顯示全部樓層
因噎廢食唔係解決問題既方法
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2006-8-7 01:20 | 顯示全部樓層
我覺得...唔可以咁樣

如果你對呢個女仔冇feel的話
就即刻同人哋講清楚

如果係有feel的話
何解唔開始呢?!
3238 發表於 2006-8-7 09:00 | 顯示全部樓層

可以打個比喻:
你看見有好多供試食的美食,
但你去試食counter拿一小片吃,
離開一陣再拿,
拿完又走,
走完又拿,
因為害怕浪費,
而不敢買一整包回家吃。

不過世上有免費午餐嗎?

P.S. 你已經好過我好多,我連「敢」都無資格。
av220 發表於 2006-8-8 01:46 | 顯示全部樓層
好聽d 就係睇化左, 唔恨有拖怕,
難聽d 就係怕面對現實, 連闖關既勇氣都拿不出來........

唔只係你, 我都有類似問題.
好似人越經歷得多, 就越冇衝勁, 就越懂得封鎖保護自己.

如果你問我這是什麼心態, 我諗大概已經答左你.....
但你問解決方法, 我諗要另請高明解答.......

ps 回到開頭一句, 如果你睇化左, 咁點解又要同人食飯行街?
咁唔係好似比緊false hope 人, 兼麻醉緊自己咩?

joeli16 發表於 2006-8-8 22:55 | 顯示全部樓層
第一個你要答既問題:
究竟你對佢係點諗?

你尋求答案時,
係要拋去你依家心中那份恐懼,
十分清楚咁去諗。

心病還需心藥醫,
其實你係怕再次受傷害,
所以有呢種逃避心態。
失戀係好痛苦,
但見你依家會咁諗,
我想問你:
你有冇試過勇敢面對失戀既痛苦?

如果係睇化左,
你會係收放自如,
有自然開心,
冇亦無需介意,
而唔係你依家呢種心態。
你一直咁做,
問題永遠解決不了。

你一定要正面面對感情得與失,
及諗清楚以上問題,
先好再開始一段感情。

你對佢有feel,
就應該接受佢,
你以上問題應該同佢一齊解決,
如果冇feel,
就要拒絕,否則你同佢會好痛苦。

希望幫到你。