hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [評論]劉江華指泛民主派做政治秀
開啟左側

[評論]劉江華指泛民主派做政治秀

Cantona 發表於 2006-8-7 01:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

截取通訊及監察條例草案終於在親政府陣營支持下通過,本是意料中事
不過,睇到民建聯劉江華既表現,真係不禁大怒

以下是蘋果日報8月6日的報導︰
余 若 薇 激 動 拍  還 擊
保 皇 派 明 知 民 主 派 會 離 場 抗 議 , 於 是 也 打 破 「 封 嘴 令 」 ,民 建 聯 劉 江 華 批 評 民 主 派 的 修 訂 削 弱 了 執 法 人 員 的 權 力 , 修 訂 若 獲 通 過 等 如 「 縱 容大 賊 」 , 會 影 響 社 會 穩 定 , 民 主 派 只 想 拖 延 到 出 現 立 法 真 空 , 令 政 府 權 威 受 挑 戰 。

民 主 派 隨 即 還 火 , 民 主 黨 鄭 家 富 直 指 政 府 過 去 十 多 年 一 直 不 肯 立 法 , 保 皇 派 不批 評 政 府 , 反 而 指 摘 民 主 派 , 是 本 末 倒 置 。 對 於 劉 江 華 指 民 主 派 「 縱 容 大 賊 」 , 鄭家 富 反 駁 稱 , 在 法 庭 定 罪 前 , 沒 有 人 可 以 被 定 為 壞 人 , 他 們 的 權 利 應 受 保 障 , 不 可以 隨 便 將 人 定 性 是 壞 人 。

一 向 溫 和 的 公 民 黨 余 若 薇 , 也 對 政 府 的 做 法 感 到 憤 怒 , 激 動 地 邊 拍 邊 說 : 「 你 話 民 主 派 拉 布 等 政 府 尷 尬 ? 真 係 好 笑 , 我 政 府 會 尷 尬 咩 ? 佢 十 年 都 唔 做 ( 立 法 ) , 佢 唔 會 覺 得 尷 尬 。 」 她 又 說 民 主 派 這 樣 辛苦 提 出 修 訂 , 就 是 要 履 行 議 員 的 職 責 , 支 持 日 落 條 款 , 是 議 員 起 碼 的 責 任 。

政見有所不同,本是平常事,更是政治事實的一環
泛民提出修定議案,固然未必完全同意
可是,動軋以人身攻擊的手法去批評對方。這樣的行為、言論,本人實不認同,更不屑此君之為人

提出修定,難道就是「縱容大賊 」  影響社會穩定嗎?更與「令政府權威受挑戰」扯不上關係...
所以,難怪泛民一班議員聽到他的言論後,對他猛烈批評
cky 發表於 2006-8-7 03:51 | 顯示全部樓層
本來晌其他論壇睇到網友指劉江華算多坐晌議事廳度發言
比起那些唔睇文件唔發言唔坐晌度聽只做政府投票機器已經好喇

但係佢那句 "一條修改也不能通過" 就真係一變變番做國內批鬥式, 戰人的.. 我們就要反對 的思維

還有, 如果真係為反對而反對, 泛民駛乜咁無聊花咁多時間去咁仔細檢視法律草案?
學下亞邊個邊個咁 he 下 he 下咪得囉
但好似我亞媽呢類民建聯支持者, 就一味話公民黨班人晌度搞 C 棍
之但係人地正正係律師, 更至需要對法例條文仔細地去檢視
自由黨反 GDP, 都一樣以佢地係商家的角度去睇
咁樣, 公民黨咁以律師身份去睇法例, 又有乜問題?

另外, 李少光的表現... 雖然個人覺得佢未去到剋人憎那種
但係軟皮蛇到咁, 都係有 D 睇唔過眼
238X 發表於 2006-8-7 09:04 | 顯示全部樓層
我又無睇到咁複雜...

劉江華唔講到咁衰格先至唔負責任,
選得佢果 D 人心態大抵一樣。

但泛民又唔見得好好多...
既然條條例咁有問題,
搞遊行實大把人用腳表態,偏偏就唔搞
(七‧一果陣呢個議題帶唔幾到出來)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
307 發表於 2006-8-7 10:28 | 顯示全部樓層

荃兄,你個講法就唔係完全對喇...
根本政府已經做左幾件事:
1. 話俾大家聽係法官授權...
- 知道大家信法官,但係無人知道原來所謂的法官授權根本只係做其中一半,
而且成條法例根本就無保障過人權,但係當所有傳媒都唔提細節的時候,
咁結果咪...

2. 傳媒歸邊...
- 根本大家都有眼見,全港「銷量」最好果份報紙的評論如同潑婦罵街,
而旗下的另外一份更差。除了將會轉手同埋不嬲都俾人話「反共」果份之外,
根本我地都見唔到有邊份報紙會理會呢單新聞。
呢樣又同當年23條之時點可以相提並論呢?
更加唔好講電台的phone-in節目已經不成氣候。

3. 咨詢呢?
- 當年23條之所以可以炒得咁熱,
就係因為當時有公眾咨詢期,
而政府解讀意見的手法不單有問題,
當時亦都引起一班本來不問政事的大律師大興問政府之師,
結果大家就知道當中不公義、危險的地方。

今次雖然同樣都出左藍紙草案,
但係就一天的公眾咨詢都沒有,
結果在人民根本毫不知情下已經過左法例...

試問,點樣可以同當年23條相比?

當然,failure to bring up the issue亦都係一個問題,
但bring唔bring up到,
同埋bring up到咩程度,
就係泛民控制唔到的事。
只罵不建議=不負責任
238X 發表於 2006-8-7 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2006-8-7 10:28 發表
荃兄,你個講法就唔係完全對喇...
根本政府已經做左幾件事:
1. 話俾大家聽係法官授權...
- 知道大家信法官,但係無人知道原來所謂的法官授權根本只係做其中一半,
而且成條法例根本就無保障過人權,但係當所有 ...

我無乜點聽過政府有乜點做過 1.

2... 明報有報,但唔係第一版之嘛。
平時政情得一版,呢排有幾日特登加到兩版添。
如果唔係第一版就叫唔報... 我唯有講我唔 buy
咁排版。

3 就真係最抵打。
無諮詢正正係大做文章 (遊行) 既最佳理由。
咁都唔去馬?
GM 發表於 2006-8-7 13:09 | 顯示全部樓層
請大家認住沒有發言討論《 截 取 通 訊 及 監 察 條 例 草 案 》的議員, 因為這條對香港人極重要的草案, 他們因為希望節省時間(即係快D收工), 就不聞不問, 或者嚷「[box=Red]一條修改也不能通過[/box]」這些議員要來又有何用!浪費納稅人的錢 !
常備TCU 出行唔洗怕
238X 發表於 2006-8-7 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2006-8-7 13:09 發表
請大家認住沒有發言討論《 截 取 通 訊 及 監 察 條 例 草 案 》的議員, 因為這條對香港人極重要的草案, 他們因為希望節省時間(即係快D收工), 就不聞不問, 或者嚷「一條修改也不能通過」這些議員要來又有何用!浪費 ...

很可惜,有這麼多人選他,
我不相信投他的人是和你們同一想法。
要趕走這些議員,恐怕該斬草除根。

那些只懂選和民主自由對著幹的政客的人,
不應該有投票權。這些人是最不尊重民主自由。

說了這麼多,其實很簡單:
劉議員的言論完全代表了選他的人的利益。
不僅劉議員該罵,選劉議員的人也應受到讉責。

~誰@359~ 發表於 2006-8-7 18:04 | 顯示全部樓層
佢咁樣講野都唔算冒犯他人,o係呢度咁樣話人?呵呵
都唔知係立會執法鬆定呢度執法嚴啦
字大只顯得人自大
238X 發表於 2006-8-8 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-8-7 18:04 發表

佢咁樣講野都唔算冒犯他人,o係呢度咁樣話人?呵呵
都唔知係立會執法鬆定呢度執法嚴啦

網上討論板秩序同出面社會係唔同,
所以直情連法都唔一樣,執法更加唔駛講。
307 發表於 2006-8-8 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-8-7 12:19 發表
我無乜點聽過政府有乜點做過 1.

2... 明報有報,但唔係第一版之嘛。
平時政情得一版,呢排有幾日特登加到兩版添。
如果唔係第一版就叫唔報... 我唯有講我唔 buy
咁排版。

3 就真係最抵打。
無諮詢正正係大做文章 (遊行) 既最佳理由。
咁都唔去馬?

當然你唔會點樣見過1.啦...
因為1係一開始的時候已經做左,
根本之後都唔駛再點樣做,
淨係強調一下就可以喇...

2. 今次都要過喇..就當然可以講多少少啦...
但係平時呢?
平時可以見到、search到文章,真係少之又少。

3. 哈哈...
如果真係可以做到,
而傳媒又係開放一點的,
咁當然無咩問題啦。
只罵不建議=不負責任