hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 問~怎樣貼靚相才不會被懷疑
開啟左側

問~怎樣貼靚相才不會被懷疑

kmb~mcw1 發表於 2006-8-8 10:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

hr1918 發表於 2006-8-8 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2006-8-8 10:56 發表
本人便在B3版內
影巴士時不斷被人批評相的問題

我雖然影得靚相
但是仍被人批評

現在更加被人搞到不可收拾的地步
所以便想問怎樣影靚相

多謝解答

問心我真係唔覺得你d相特別靚,當然靚唔靚係好主觀,不過你d相比人批評既原因大概都係因為係咪都影,見車就影,車阻又唔理,又唔係部份人心目中既"標準格式" ,呢樣最好多d睇其他人既相參考下其他人影法

同埋要影靚相最好先學下攝影基本原理, 唔係有部相機亂影就有 ,網上有唔少攝影網站同forum, 真係有興趣既最好得閒上去睇睇喇
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
chrisappear 發表於 2006-8-8 12:47 | 顯示全部樓層
看到B3板某高水準之作,應是小弟向你求教;然而,對比早前樓主大作,水準可謂懸殊,難怪被一眾板友質疑.
個人覺得,受別人批評時,需有自省意識,為何情況會弄得不可收拾.
覺得全是別人的錯,可以置之不理;若問題並非這樣,你也明白怎麼辦.
PS:愚問怎樣"B3版內影巴士"?

a396 發表於 2006-8-8 12:51 | 顯示全部樓層

既然樓主o黎到呢度, 我一於
俾條連結佢參考o下.

http://photo.popart.hk/template/index.php

講明先, 我唔係賣告白, 不過
我覺得呢條連結真係有用o既,
或者去以下o既連結 :

http://au.geocities.com/camera_technic/main_menu.htm

上面條連結入面有好基本o既
攝影技術, 值得一去.(記住只
限 IE 用家先入到.)

獨派交通迷同政治學人
dennislokawai 發表於 2006-8-8 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2006-8-8 10:56 AM 發表
本人便在B3版內

我雖然影得靚相
但是仍被人批評

所以便想問怎樣影靚相

多謝解答

如果果張相係你影既話,
我諗你應該知道點樣影架喎...
仲駛嘜問你點樣影到靚相呢?

我自己唔識影相,
如果咁啱俾我影到張好少少既相,
我都會記往果張係點影,
以便日後作出參考。
youtube.com/c/dennislokawai
HY671 發表於 2006-8-8 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2006-8-8 10:56 發表
本人便在B3版內

我雖然影得靚相
但是仍被人批評

所以便想問怎樣影靚相

多謝解答

深色果句請你舉例說明,即係邊張貼在b3板的相你認為
係「靚」而該「靚相」又被批評得體無完膚。
永遠懷念MJ
petcity 發表於 2006-8-8 19:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HY671 發表於 2006-8-8 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-8-8 19:26 發表

AN@203E囉

不過太多疑點,唯一解釋點解佢之前影到靚相
而家唔得,就係失憶,但失憶得黎可以局部性

本文標題應改為:「問~怎樣貼靚相才不會被懷疑」。

唔明既板友請往B3一篇樓主出的文章「不再的.../....../.....」。
永遠懷念MJ
petcity 發表於 2006-8-8 22:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
fw1321 發表於 2006-8-8 22:54 | 顯示全部樓層

我就「問~怎樣貼靚相才不會被懷疑」呢個標題作出以下回應:

說真話, 唔好講大話O羅
講得白 d 果句, 如果張相唔係你影o既, 而種種因素亦不配你
能夠影出果張相o既話, 就請你唔好充大頭鬼。