hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 CE/AL放榜的經歷
開啟左側

CE/AL放榜的經歷

Ketsu 發表於 2006-8-9 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2006-8-9 15:56 發表
SSBT 兄,以你一向成績,返原校讀中六應該唔難喎。
你地學校今年仲要收 19 分咁低…  

真係得罪講句丫
而家真係千祈咪再講
「求學不是求分數」呢d 害人不淺既說話喇

響我會考果年
理科你有14/15分
基本上升中六係冇問題既
最多都係睇你係讀原校定第二間io者
甚至你13分以下都仲未絕望
文科就12/13分都得

而家?
閣下話19分都叫「低」啦
(我假設你係指理科)
你得14/15分想升中六?
祝你好運喇...
(響我會考過後兩三年
15分想升中六
已經係危危乎喇...)

如果真係「求學不是求分數」既話
就唔會話有咁多14分以上既學生
好有可能升唔到中六啦
家陣個個考生d 分拉到高哂...

(有時諗諗下今屆咁多十優狀元
都唔知係咪一件好事
同埋而家合資格升中六既分數
係咪應該仲係14分咁低...:L)

所以如果仲咁諗既人
中六中七呢條路真係唔好適合佢地
疊埋心水讀ive、毅進或者展翅d 課程啦...
Abusing dead rule -> Denial of reality
cx838 發表於 2006-8-9 18:16 | 顯示全部樓層
最記得我會考的時候,十二分可以入莊啟程,我的
同年同學都有入讀,結果 AS Level 英文好差,在城
大讀土木工程時,要讀好多英文先修班。雖然因為
人事關係,去了一些好公司做,但是人工真的不太
好。以一個大學生做了數年工作,都只有萬多元一
個月,實在不可以接受。我呢?讀完中五,考得的
分數不差的,結果都沒有選擇中六。

其實中六和中七,可以說是大學先修班。中學會考
好的人,不一定會在高考好的,因為學的東西和考
試方式完全不同。所以,放鬆一點吧。

求學時期,根本就是求分數而力爭上游,而不是什
麼政府那句,害死了很多學生。如果沒有分數的話
,又怎可能升學呢?政府也該檢討。

好像昨晚那個什麼匯香江,遲三分鐘開,並沒有什
麼大不了。空調要 25.5 度,不知道要爆多少台戴
什麼品牌的電腦才夠。電腦都需要 22 度工作,不知
道他們在想什麼。

fw1321 發表於 2006-8-9 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-9 16:57 發表

而家?
閣下話19分都叫「低」啦
(我假設你係指理科)
你得14/15分想升中六?
祝你好運喇...
(響我會考過後兩三年
15分想升中六
已經係危危乎喇...)

仲有唔少學校理科 14 分都收o既。
以我母校為例, 昔日會考理科一向收開 18 分或以上, 但由我
果屆 (第一屆接受母語教學) 開始, 14 分都可以原校升讀,
之後果兩屆連 14 分都收唔夠人。

小弟讀理科, 會考都係得 15 分, 原校升讀中六。上年考 AL
成績麻麻, 勉勉強強有個 degree 讀, 不過前途就麻麻地...
chrisappear 發表於 2006-8-9 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-8-9 19:54 發表
小弟讀理科, 會考都係得 15 分, 原校升讀中六。上年考 AL
成績麻麻, 勉勉強強有個 degree 讀, 不過前途就麻麻地...

而家讀完degree,好多時未必做番本行.
讀完出來,就算再進修其他學位課程,甚至master,也相對好辦.

小弟以前讀理科,會考只有14分,原校升讀門檻要18分,自然無得留低.
雖然應該會有外校取錄,讀番理科,但自問是化學白癡,點極唔明,高考恐怕凍過水.
把心一橫,預科跑去讀工程,而高考成績又掹車邊,總算入到degree,繼續讀工程科目.

Ketsu 發表於 2006-8-9 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-8-9 18:16 發表
最記得我會考的時候,十二分可以入莊啟程,我的
同年同學都有入讀,結果 AS Level 英文好差,在城
大讀土木工程時,要讀好多英文先修班。雖然因為
人事關係,去了一些好公司做,但是人工真的不太
好。以一個大學生做了數年工作,都只有萬多元一
個月,實在不可以接受。我呢?讀完中五,考得的
分數不差的,結果都沒有選擇中六。

其實有d 大學生
到家陣連萬幾蚊人工都冇呀
呢d 真係要睇際遇
同埋果時既環境

呀係呀
請問閣下果年選擇左去邊度呢?

其實中六和中七,可以說是大學先修班。中學會考
好的人,不一定會在高考好的,因為學的東西和考
試方式完全不同。所以,放鬆一點吧。

唔係喎
我覺得讀中六中七
同讀大學讀既野係差好遠喎
你中六中七既野
都仲係課本上既知識
仲係讀番A-Level以內既野
但係大學既課程
有好多野都要靠你自己發堀出黎架喎

不過我肯定認同
會考考得幾好都好
入到A-Level就唔係咁講法
你一樣可以死得好直...

求學時期,根本就是求分數而力爭上游,而不是什
麼政府那句,害死了很多學生。如果沒有分數的話
,又怎可能升學呢?政府也該檢討。

老實講丫
其實一個「拉curve」制度
真係累死好多學生
你個grade高只係代表你既成績
係好過好多學生
根本都唔係證明到你既實力有幾多
Abusing dead rule -> Denial of reality
SSBT 發表於 2006-8-9 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-9 16:57 發表

真係得罪講句丫
而家真係千祈咪再講
「求學不是求分數」呢d 害人不淺既說話喇

響我會考果年
理科你有14/15分
基本上升中六係冇問題既
最多都係睇你係讀原校定第二間io者
甚至你13分以下都仲未絕望
...

其實唔可以話 chan6723 兄既 ..

大前年我學校收 24 分
前年收 23 分
舊年收 22 分
今年收 19 分 .. = =
(我指理科)

好彩我都升到原校,
尋晚驚左成晚…
=0=
Ketsu 發表於 2006-8-9 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2006-8-9 23:40 發表

其實唔可以話 chan6723 兄既 ..

大前年我學校收 24 分
前年收 23 分
舊年收 22 分
今年收 19 分 .. = =
(我指理科)

好彩我都升到原校,
尋晚驚左成晚…

其實我唔係話佢呀
我話既係香港呢個咁既教育制度
SSBT 發表於 2006-8-10 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-9 23:50 發表

其實我唔係話佢呀
我話既係香港呢個咁既教育制度

哦…哩樣都明白…

就係香港哩個咁既教育制度,
虧佢講得出「求學不是求分數」…
=0=
art0925 發表於 2006-8-10 03:13 | 顯示全部樓層
Hey, don't need to be afraid lei, there are still alot of oppertunity around, sorry, even thought I never take the HKCEE due to living aboard, but both my sister and brother took them, and my brother actually got only 3 points...but then he choose to study in US instead, and with some hard work in Community College and Uni, he's now a freshman doctor and earn a great living.  btw, HK is not the only place you can express your talent lei.  

原帖由 Andy_Chan 於 2006-8-9 00:26 發表

我都好明白你現在的心情. 因為驚升唔到中六的問題.
其實升中六是其中一條出路, 現在很多進修途徑可以選擇, 包括 ive 的文憑或高級文憑, 副學士課程, 或者其他課程....
所以升唔到中六, 並不表示失敗的. 只 ...
 樓主| ATR83 發表於 2006-8-10 09:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Andy_Chan 於 2006-8-8 23:11 發表
六年前(2000年), 我會考只有五分, 中文 u 晒, 英文 f...........
這樣的分數, 中六就唔駛念, 重讀很多學校唔收.......
當時屋企人話試o下報毅進.......
後來 ive 收了我讀基礎文憑, 最後我都選了 ive 的路, 由 ...

我有10分,比上年進步了7分,原校的現代書院會收,但我今晚會同父親傾,相信佢都會俾我讀,但學費就......
ive我也選了網上課程,16/8就知,大家覺得我應該讀中六嗎?如果你們是我又會如何決擇呢?

知足‧就能活得幸福