hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 今日放了榜..但...
開啟左側

今日放了榜..但...

marioso 發表於 2006-8-9 20:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日小弟放榜....高過舊年少少,有12分,
但係今日應該唔係我呢個level既人去apply F.6,
但我試下填表,但有間學校叫我interview 埋...
最後仲收埋我,(搣左下面o個張紙仔)

請問佢係咪唔岩程序???

實情係因為我諗左f.6條路真係唔多岩我,想唔讀/轉去私校/去Pre-AD
我有冇方法係拎得番張紙仔??
Andy_Chan 發表於 2006-8-9 21:33 | 顯示全部樓層
只能答少少問題.......

其實現時的第二階段是滿 14 分或以上可以往其他學校申請中六學位.
但現在來講, 可能是有學校偷步收生........
因為 12 分只可以在第三和第四階段申請

有無拎返張紙仔就唔知, 但如果放棄中六學位的話, 可能無得取回學費
( 有錯請更正 )
68A 發表於 2006-8-9 21:40 | 顯示全部樓層
HD3005 發表於 2006-8-9 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 marioso 於 2006-8-9 20:19 發表
今日小弟放榜....高過舊年少少,有12分,
但係今日應該唔係我呢個level既人去apply F.6,
但我試下填表,但有間學校叫我interview 埋...
最後仲收埋我,(搣左下面o個張紙仔)

請問佢係咪唔岩程序???

實情係因為 ...

收你間學校有可能係直資
cx838 發表於 2006-8-9 21:53 | 顯示全部樓層
其實唔好話適唔適合。講真啊,電視的那些廣告,真的
有點教壞人。如果你是可以讀中六的話,便要努力了。
因為你將來入大學,中六始終才是正統路徑。而日後做
事時,這樣直上,人家給的分數才會高。但是,只有 12
分的話,需要真的多加努力了。不要被那些電視廣告洗
腦。
Ketsu 發表於 2006-8-9 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-8-9 21:53 發表
其實唔好話適唔適合。講真啊,電視的那些廣告,真的
有點教壞人。如果你是可以讀中六的話,便要努力了。
因為你將來入大學,中六始終才是正統路徑。而日後做
事時,這樣直上,人家給的分數才會高。但是,只有 12
分的話,需要真的多加努力了。不要被那些電視廣告洗
腦。

恕小弟得罪問句
請問閣係咪認為讀ive
或者靠一d 非讀中六考A-Level
而所得出黎既入大學資格
就叫做「旁門左道」呢?

讀中六考A-Level
只係其中一個較common既入大學既方法
其實你靠讀ive入大學
都係要付出努力
個資格唔係俾錢買番黎既
你咁講真係俾令我覺得
你似乎唔認同以讀中六以外既方法入大學

以前我有個會考得10分既朋友
佢之後又係走去讀ive
跟住讀poly
而家已經係master

所以我絕對唔認同閣下呢個諗法
Abusing dead rule -> Denial of reality
cx838 發表於 2006-8-10 21:12 | 顯示全部樓層

如果是升學樹中,我相信你都有看過。我也沒有需要
在這兒說什麼。只是現在太多廣告的洗腦,會令人覺
得讀不了,也有什麼支持。所以每一個人也要三思。
我的意思是,如果可以利用最直接的方式升學,不是
最好嗎?為什麼要浪費多年時間去接受其他自己已經
不需要的方式進行。This is my two cents.

而且要看的是,如果一個人從樹中最直接的路線上去
,獲得的機會較多。看看多麼的副學士,IVE,說三道
四可以升大學,還只要唸一到兩年。這些廣告的技倆
,我也不會認同的。因為那兒有那麼多外國或本地大
學,有那麼多空位呢?

再講多一句,在一些大學,只要有錢便可以入碩士了,
比學士更簡單。

Ketsu 發表於 2006-8-11 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-8-10 21:12 發表
最好嗎 ...

我係覺得無論你讀預科又好
ive又好副學士都好
都唔係保證你一定讀到大學
如果不幸始終都升唔到大學
我諗讀ive或者副學士等既野
似乎比讀預科果d 科目更為實際
搵工可能會比較容易

其實有d 大學
睇落好似係有錢就讀得
但實際上你都要付出不少既努力
先至能夠拎到個學位返黎

(不過我亦唔否認有d 所謂既大學
真係純粹係一間文憑工廠
完全係教育界既害群之馬)
Abusing dead rule -> Denial of reality
bose_hung 發表於 2006-8-11 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-8-10 21:12 發表
最好嗎?為什麼要浪費多年時間去接受其他自己已經
不需要的方式進行。This is my two cents.

而且要看的是,如果一個人從樹中最直接的路線上去
,獲得的機會較多。看看多麼的副學士,IVE,說三道
四可以升大學,還只要唸一到兩年。這些廣告的技倆
,我也不會認同的。因為那兒有那麼多外國或本地大
學,有那麼多空位呢?

再講多一句,在一些大學,只要有錢便可以入碩士了,
比學士更簡單。

以上內容,
一句講晒:
你係睇唔起讀唔到中六o既人!

你既然大條道理,
講到讀唔到中六o既人,
行其他路徑繼續救學問係「晒米飯」,
咁你認為呢班人應該點做呀?
叫佢o地排晒隊、一個輪住一個跳樓死,
定係索性o係堆填區掘個窿埋晒佢o地呀?

小弟係 IVE 出身,
雖則小弟不才,
讀埋中七先入到 IVE ,
但係只要讀兩年就可以直入 UST Year 2 ,
即係比你所謂o既「升學樹」多一年時間;
中五入去的話,
三年文憑加兩年 HD 再入大學,
都只係比你所謂o既「升學樹」多兩年時間,
浪費o既時間有幾多?

另一方面,
中學生活係絕對比 IVE 等「非標準學習途徑」沉悶同刻板得多,
如果有D人係唔 buy 沉悶同刻板o既學習,
「非標準學習途徑」係一個唔差o既選擇。

不過上面呢D都事小,
最大問題係「多 A 一 F 」就要被踢出「非標準學習途徑」!
小弟讀中七時,
班入面有個 repeater ,
佢 UE 、 Pure Maths 、 App. Maths 同 Phys. 都係 A o架!
係中化 F 之嘛~~
全香港八大 U ,
一間都唔收!
大佬呀,
UE 、 Pure Maths 、 App. Maths 同 Phys. 都係 A o架,
仲要係運動健將!
(仲好靚仔o添~~
 都有做 Model o既天份o架--
 如果生得高D的話……)
只係一科中化,
就要俾所謂o既「升學樹」評為「廢柴一條」?
過唔過份D呀?

不斷強調「最直接的方式升學」,
冇能力o既學生咁點呀?
可以點做呀?
唔使諗o既咩?

過份!
Ketsu 發表於 2006-8-12 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 bose_hung 於 2006-8-11 23:46 發表

不過上面呢D都事小,
最大問題係「多 A 一 F 」就要被踢出「非標準學習途徑」!
小弟讀中七時,
班入面有個 repeater ,
佢 UE 、 Pure Maths 、 App. Maths 同 Phys. 都係 A o架!
係中化 F 之嘛~~
全香港八大 U ,
一間都唔收!
大佬呀,
UE 、 Pure Maths 、 App. Maths 同 Phys. 都係 A o架,
仲要係運動健將!
(仲好靚仔o添~~
 都有做 Model o既天份o架--
 如果生得高D的話……)
只係一科中化,
就要俾所謂o既「升學樹」評為「廢柴一條」?
過唔過份D呀?

我覺得香港既會考制度
最過份之處就無論你考到幾多個A
只要中文或者英文是但一科唔合格
就會即時被判「死刑」!

點解係都要睇到呢兩科咁重呢?
係咪真係正如bose兄所講
中英文唔合格
就係一條「廢柴」?

其實我覺得肥英文都冇咁慘
至少英文都唔係我地既母語
但又係國際語言
唔合格始終係輸蝕

但係科中文...
尤其係AS既中化
大佬呀!
呢科似係「興趣班」多d 喎
點解夾硬一定要人地合格
先至俾人過關呢?

除左你入大學真係選修同中文有關既科目之外
我真係諗唔到大學所選修既科目
同中化有乜野關係
你可以話學生係需要培養中國文化既
但係係咪要做到強逼學生接受呢?

你肥其他科就好地地
但點解就係肥一科中文或英文
就要搞到d 學生
就算辛辛苦苦響其他科
考到返黎既彪炳成績
亦都落得有如一d
考到全部肥哂既學生同一下場呢?
(都係升唔到中六/大學)
佢地揀重讀
即係浪費多一年時間
而A-level果d 學生
如果佢地唔揀重讀
揀ive或其他升學途徑
更加係浪費左兩年考高考既時間...

其實如果遇到有呢d 學生既情況
係咪應該俾佢地重考多次
等佢地有重新既機會呢?

bose兄:
渣三條煙一支槍又真係好慘
以前我都有幾個朋友
亦係渣住d B仔肥中化
搞到要重讀
幸好佢地最後都車邊中文俾佢考番個E
先至翻到身咋...
仲俾佢地考番個兩A一B添!
(不過佢地既oral全部都係...UNCLE...)

原帖由 bose_hung 於 2006-8-11 23:46 發表

不斷強調「最直接的方式升學」,
冇能力o既學生咁點呀?
可以點做呀?
唔使諗o既咩?

最直接我又唔係好覺
ive中五都入得啦
如果好似你既經歷
其實你可以話係唔使讀預科果兩年
咁即係話當初你考完會考之後入ive
分分鐘係快過人地讀預科果班入大學一年

所以我只能講句
讀預科升讀大學
只係一個最common既方法
最直接就不敢苟同