hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 【新聞】改裝車翻肚燒死司機
開啟左側

【新聞】改裝車翻肚燒死司機

307 發表於 2006-8-11 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-11 13:41 發表
有d係咁樣啦...又唔係個個係咁...

我又無話過個個都係..
不過我淨係覺得當中有人話人地點樣點樣,
但係分分鐘自己都係咁上下...
只罵不建議=不負責任
hkbw 發表於 2006-8-11 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2006-8-11 13:53 發表

我又無話過個個都係..
不過我淨係覺得當中有人話人地點樣點樣,
但係分分鐘自己都係咁上下...

呢層...某程度上, 小弟見識過...
殺雞焉用牛刀?!
MANFAI 發表於 2006-8-11 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2006-8-11 13:10 發表

不由得不由衷認同...

可能有部份板友真係講笑,
但係有部份板友真係俾人覺得係咁樣...

係咪講笑既,一眼睇得出架啦
難道李仔兄楂大車真係會重迫力?
不過有啲人唔止比人覺得係咁,係真實都係咁
無車比佢楂仲好

原帖由 hkbw 於 2006-8-11 13:57 發表
呢層...某程度上, 小弟見識過...

我都有聽聞過
EH8842 發表於 2006-8-11 15:17 | 顯示全部樓層

一睇完新聞
EK 加TURBO 同INTERCOOLER
我覺得有D "痴線" 的想法

要飛就真係搵部辣車番泥, 唔好搵部 "舢舨" 改到 "似" 航空母艦"

但都希望佢能安息
CZ_6686 發表於 2006-8-11 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-8-11 03:17 PM 發表
一睇完新聞

要飛就真係搵部辣車番泥, 唔好搵部 "舢舨" 改到 "似" 航空母艦"

但都希望佢能安息

有D人係覺得改架平車,可以改到追到貴車好有成功感,
但我就唔覺得有幾成功,反而覺得架車好快會玩完,因為改左既只係輸出,
車架就只係得咁多,就算加哂可以增加剛性既野,本身既設計係咁就係咁,
我自己都鍾意改車,都係以操控為主
好耐之前有套戲講過"人惡過車",但好明顯呢單野就係"車惡過人"

希望事主能夠安息
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
DC5 發表於 2006-8-11 22:10 | 顯示全部樓層
EK是一架FF車,再加Turbo,大水箱只會加重車頭負荷。加上較大馬力FF車推頭較嚴重。在車頭較重及較推頭情況下,高速人彎推頭炒車。加上改裝時可能油侯接駁位較鬆動,炒車時有可能漏油起火。
FX8173 發表於 2006-8-12 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 EH8842 於 2006-8-11 15:17 發表
一睇完新聞

但都希望佢能安息

其實講少少技術o野啦﹗
N/A 車改 Turbo 唔係唔得,但係如果裝套 Turbo Kit 時手工唔好,或者架車本身o既生風喉同死氣 Turbo 回壓組件唔可以頂得住個 Bar 數,好易會漏壓﹗架車無力不達止,產生o既多餘熱力仲會易令漏油油喉著火。我估計今次呢單o野都係咁上下~
所以改車唔係唔好,但係要改得o岩路數﹗如果唔係真係改o左反而害o左自己~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
FX8173 發表於 2006-8-12 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-8-11 21:36 發表
好耐之前有套戲講過"人惡過車",但好明顯呢單野就係"車惡過人"

香港地,車唔使點惡,普普通通有個樣就可以,但係司機唔可以唔惡﹗特別係鬧市﹗如果唔係 cut 線都搞你成三分鐘…
CZ_6686 發表於 2006-8-12 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-8-12 12:39 AM 發表

其實講少少技術o野啦﹗
N/A 車改 Turbo 唔係唔得,但係如果裝套 Turbo Kit 時手工唔好,或者架車本身o既生風喉同死氣 Turbo 回壓組件唔可以頂得住個 Bar 數,好易會漏壓﹗架車無力不達止,產生o既多餘熱力仲 ...

通常呢D Bold-on Turbo Bar數都唔應該太大
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-8-12 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-8-12 13:02 發表

通常呢D Bold-on Turbo Bar數都唔應該太大

又唔係咁講呀﹗之前上網睇過,豐田果 D N/A車,如果加 TURBO 的話,果個 BAR 數都幾大o架﹗唔係一般低壓 TURBO o黎o架~