hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 《恐襲疑雲》恐怖份子擬炸毀20架機,警方至今拘捕21 ...
開啟左側

《恐襲疑雲》恐怖份子擬炸毀20架機,警方至今拘捕21人

kmb113 發表於 2006-8-11 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-11 13:40 發表

歐盟個d太怕死, 但有幾個國家又同英美企得埋, 怕累埋自己, 所以先驚埋一份吧了...

加拿大係呢方面, 唔係算係半中立的麼?

半中立...???
你唔好講笑啦....
加拿大既立場一直都係反對打阿富汗, iraq 佢地...
連去o左美國交流ge 加拿大army 嚮 美國無通報加拿大既情況下
send o左去前線都嘈到拆天...國會, 政府同內閣都去查 and 去同美國抗議...
咁你話加拿大咩立場???
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
hkbw 發表於 2006-8-11 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2006-8-11 22:04 發表

半中立...???
你唔好講笑啦....
加拿大既立場一直都係反對打阿富汗, iraq 佢地...
連去o左美國交流ge 加拿大army 嚮 美國無通報加拿大既情況下
send o左去前線都嘈到拆天...國會, 政府同內閣都去查 and 去 ...

原來如此, 真係好耐都冇睇加拿大的資料...

咁就唔駛驚啦, 人地一向恩怨分明,要驚都未到加拿大啦...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| wafoon 發表於 2006-8-11 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-8-10 20:18 發表

唔搭英航等政治立場明顯的國家的航行公司便成了..

係呢個topic上面, 香港一向與世無爭, 如果恐怖份子動香港既野, 就等於同全世界過唔去,
而且會迫中國加入英美等強國的陣線...

所以, 香港, 其實唔駛太 ...

NO!!!
剛剛看cnn news, 之前恐怖份子計劃過炸幾班由亞洲去美國的飛機, 當然有香港在內啦 (好似係 hk- san francisco)

我當時聽不清楚,但肯定有香港去美國的飛機 (因為有圖)
(((好似)))   之前有人想hijack定唔知炸一班由paris 去 miami 的飛機, 但被1 個passenger 發現  (都是聽得不太清楚, sorry )

所以, HK 都唔係100% safe, 都好dangerous 下 ( i think )

yuenpo 發表於 2006-8-12 02:32 | 顯示全部樓層

This was very old news that the Philippines terrorists attempted to do something on HKG-SFO flight at the Kai Tak era.
but now... we just have to be cautios when flying planes, especially to US and UK.

And we have to comply with the new security rule... It's troublesome but we have no options.
Cutter 發表於 2006-8-12 02:46 | 顯示全部樓層
小弟剛從希斯路回來, 每人入閘都只可以用個透明膠袋裝住護照, 銀包, 同登機證, 仲要逐個除外套, 腰帶, 鞋,連同個膠袋過x-ray, 人就要 分開由男女職員詳細搜身方可通過.

所以昨晚小弟入閘排了差不多兩個小時!

不過最辛苦的就是那些負責搜身的人員, 真係手都軟!
hkbw 發表於 2006-8-12 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Cutter 於 2006-8-12 02:46 發表
小弟剛從希斯路回來, 每人入閘都只可以用個透明膠袋裝住護照, 銀包, 同登機證, 仲要逐個除外套, 腰帶, 鞋,連同個膠袋過x-ray, 人就要 分開由男女職員詳細搜身方可通過.

所以昨晚小弟入閘排了差不多兩個小時!
...

唔知有幾多人的手提電腦等物品因要寄倉而被掟爛呢?
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2006-8-12 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-11 22:09 發表

原來如此, 真係好耐都冇睇加拿大的資料...

咁就唔駛驚啦, 人地一向恩怨分明,要驚都未到加拿大啦...

咁就最好啦,你地都知 Canada 好近 USA 架啦 ~~~ (尤其係 溫哥華) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Bristoll5g 發表於 2006-8-12 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-8-11 09:07 發表

呢個措施只會在短期內實施...

學生們及專業人士們的手提電腦, 今次真係唔知點算好...
買定保險先好寄倉呀!!!

好難講
我睇有變成永久實施的可能

以前習慣帶本平時無時間一口氣看完的厚書往歐洲出差,
現在再飛, 十幾個鐘頭無愛書無愛歌, 又不可以在機上工作.......
仲難保提取行李後發現電腦爛左, 手機唔見左.......

唉, 唸起都煩
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
Bondi_Junction 發表於 2006-8-13 14:10 | 顯示全部樓層
My friend ask me can she bring "hand-carry" when she travels VS200(bound to LHR) to HKG ?
hkbw 發表於 2006-8-13 15:53 | 顯示全部樓層

江湖傳聞, 某大航行公司仲俾由香港飛英國的乘客攜帶手提行李上機...

唔知呢單料係咪真...不過都傳左好幾日...
殺雞焉用牛刀?!