hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 新賊輪又想向乘客打劫.....
開啟左側

新賊輪又想向乘客打劫.....

Susan 發表於 2006-8-12 18:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先地球台新聞話新賊輪因對油價上升 , 想向乘客收取柴油附加費 !!
佢上次加價後還未打劫完 , 還再向乘客伸手打人荷包 !!!~

呢間渡輪公司只識向乘客狂取錢...
2ac 發表於 2006-8-13 05:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Susan 於 2006-8-12 18:28 發表
頭先地球台新聞話新賊輪因對油價上升 , 想向乘客收取柴油附加費 !!
佢上次加價後還未打劫完 , 還再向乘客伸手打人荷包 !!!~� !!!~

稍安毋燥
唔駛一開波就話人「新x輪」
其實燃料呢樣野唔咪只係船要面對的開支
唔一定加價嘛

我相信公司要節流要省
又唔轉嫁俾坐的人
係一定做得到的事情
當然做唔做, 肯唔肯,同埋想唔想「借d耳」, 我就唔敢評論了
都係果句, 唔駛勞氣住
始終都係 978  第 1 - 50 集
053h4 發表於 2006-8-13 08:11 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2006-8-13 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Susan 於 2006-8-12 18:28 發表
佢上次?!!!~

首先唔好先入為主話人係賊,如果仲係keep呢種心
態討論,我諗再講落去都係無意思

回正題,呢幾年油價係咁升仲要係有升無減個種,
船又真係無乜人搭,睇見本板早前有張相話梅窩
線非繁忙時間大船先得十幾人搭,俾你做船公司
都唔想日日繼續蝕.

當然開源之餘要識節流,呢點睇下船公司做造化
norrislaw 發表於 2006-8-13 12:37 | 顯示全部樓層
請睇番呢個post:-

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1

先唔好講長洲先,呢種咁「爆滿」既情況,大家認為呢一班船有冇錢賺呢?

開大船行梅窩、坪洲冇問題架,有咁多人坐咪得囉;以前用208p既屋仔夠晒啦,但係又拋到嘔....
而家好多時用403坡柴,晏晝時份又只得1/3 客。做又唔係,唔做又唔係!難道真係要開隻明河去行?

所以,做唔掂、做得咁辛苦下一期就唔好續牌,等有能者去經營。
YYF 發表於 2006-8-13 22:02 | 顯示全部樓層
我唔知依家新渡輪個牌去到幾時, 但係九九年招標個陣話明點續約最多都係十年, 即係三年後實會重新招標, 到時會有乜服務就真係唔知.
ronaldlau 發表於 2006-8-13 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-8-13 12:37 發表
請睇番呢個post:-

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1

先唔好講長洲先,呢種咁「爆滿」既情況,大家認為呢一班船有冇錢賺呢?

開大船行梅窩、坪洲冇問題架 ...

唉... 用 D-Bay o的財利都夠用 law~
HY671 發表於 2006-8-13 23:15 | 顯示全部樓層
佢上次?!!!~

你咁叻,你計條數出黎睇下人地點搶錢啦不如。

你計得掂而有道理既我自動停板三十日,你計唔掂既就貼返一篇
道歉啟事,敢唔敢玩?

若果唔敢玩既下次貼文前用腦諗清楚先啦,唔好懶正義。
永遠懷念MJ
norrislaw 發表於 2006-8-13 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-8-13 23:15 發表

你咁叻,你計條數出黎睇下人地點搶錢啦不如。

你計得掂而有道理既我自動停板三十日,你計唔掂既就貼返一篇
道歉啟事,敢唔敢玩?

若果唔敢玩既下次貼文前用腦諗清楚先啦,唔好懶正義。

我第一時間估樓主究竟有冇坐過新渡輪,知唔知佢幾時好客幾時拍烏蠅

自認數口唔精,幫唔到新公司點樣上血,所以唯一可以做既就係叫佢執左佢算喇

牌照到期唔去續冇人會話你既,咪俾其他人玩吓囉
HY671 發表於 2006-8-14 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-8-13 23:47 發表

牌照到期唔去續冇人會話你既,咪俾其他人玩吓囉

只怕到時有人話你打劫完唔盡一點大企業的責任,應該蝕錢都要
做。

到時個標題係:「新_輪打完齋唔要和尚,搶完錢無肉食就唔做」
再在內文每一句尾加個符號。
永遠懷念MJ