hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 對於近日現x書院廣告的一些看法
返回列表 發新帖
開啟左側

對於近日現x書院廣告的一些看法

cong 發表於 2006-8-15 11:16 | 顯示全部樓層

joeli16 發表於 2006-8-15 15:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-8-15 11:16 發表
仲有D更不知所謂既....美女班房  

咁都得?張poster似係movie廣告多D...
只係去補習,唔係去睇靚女掛?
咁唔使指意會有女學生報名,
而且一定唔會專心上堂。

遲D要吸引女學生報名,
咪要搞[型男班房]?
cong 發表於 2006-8-15 17:10 | 顯示全部樓層
garyfirst 發表於 2006-8-17 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 joeli16 於 2006-8-15 15:32 發表

遲D要吸引女學生報名,
咪要搞[型男班房]?

某間補習社已經黎左位港男教英文......
據聞,那位港男仲係讀緊U,就出去教 Junior form......
hkcoach.info
butterfly 發表於 2006-8-18 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 117 於 2006-8-13 16:22 發表
其實女仔係極度注重套校服既觀感...
如果心知間學校唔係D甚麼名校, 就更要求有型有款

就以屯門區一間學校為例...
原本平平無其. 原為得四個字的BAND3中學
但因為有教會進資而改了一套近似水手服既夏季校服, ...

是否屯碼附近個間呢?聽聞套新校服係由學生設計,我自己覺得幾有活力同整齊,同埋學生質素應該比以前好少少,起碼係街上行為沒有以前咁出位

不過講真佢以前套校服真是幾不濟,因為不是一個正常校徽形象,是一個菱型中間一個十字再加幾個學校英文簡寫的潦草字,個個校服上英文潦法也不同,或者再嚴重一些校徽顏色可以個個不同,就算係綠色也有深淺,甚至有黃色,紫色都有
再跨張一些,校褲顏色可以一些係有少少紫紫地,有些就全黑,女仔也不好得去邊,條腰帶大半也是用髮夾夾實佢,可能真是太活躍啦
佢間PE衫仲奇怪,第一批係深藍色底色,係衫後面有學校全寫,前面再有個學校簡寫,只係得領口同袖口是不同色來分社,之後90年代中期,換入以白色為主,呢個就已經比較正路,領口同衣袖用唔同顏色來分社,後面以潦草印出學校英文簡稱,前面係校徽,踏入2000年再換款,呢個款都不錯,整件衫以社顏色為主色只係近心口有學校簡稱就係咁多,我幾喜歡呢個look,因為白色個套有時上完堂不清潔很明顯見到,而家呢套真係不錯

P.S.間學校改名應該只係正名,因為一路也是由呢個教會舉辦,沒有改過,而這些轉變也是因前任校長退休換了新校長後所出現
蝴蝶空中伴你飛翔
士刁拔尼.奧 發表於 2006-8-18 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2006-8-18 15:55 發表

是否屯碼附近個間呢?聽聞套新校服係由學生設計,我自己覺得幾有活力同整齊,同埋學生質素應該比以前好少少,起碼係街上行為沒有以前咁出位

不過講真佢以前套校服真是幾不濟,因為不是一個正常校徽形象,是 ...

咁我估到係邊間…呢間野有部分教師同學生既質素係ok既 (我以前有同學都係果度出黎)

講真,我唔多同意因為一套校服而成為一間學校既selling point,讀書係睇教果個同學果個既態度咋,一套好樣既校服最多係令你個人睇落charming D但絕唔係一個magic黎。
除非諗住著住條超短裙校服look走去蒲囉,咁就方便你。(但係正常一個讀書既學生會唔會咁做呢)
CZ_6686還錢!