hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我對人好,點解人地都要咁對我?
開啟左側

我對人好,點解人地都要咁對我?

DK5416 發表於 2006-8-13 23:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解結局一定係唔好?
我當人地係兄弟,點解次次都比人當我係契弟?
唔通對人好,唔計較,往往會比人當傻仔黎呃?
大家有無試過類似情況?
Ketsu 發表於 2006-8-14 09:18 | 顯示全部樓層
只能講句:有時人性係醜惡既

所以真係要帶眼識人
同埋防人之心不可無
適量既斤斤計較係必需架
唔係叫你市儈
亦唔係叫你唔好對人好
呢d 只係保障自己

有時真係覺得
冇人係比自己更值得信任...
Abusing dead rule -> Denial of reality
Wright---AVW16 發表於 2006-8-14 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-14 09:18 發表
只能講句:有時人性係醜惡既

所以真係要帶眼識人
同埋防人之心不可無
適量既斤斤計較係必需架
唔係叫你市儈
亦唔係叫你唔好對人好
呢d 只係保障自己

有時真係覺得
冇人係比自己更值得信任...

我都經常中壞人既懷
daiteioh 發表於 2006-8-14 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2006-8-13 23:53 發表
點解結局一定係唔好?
大家有無試過類似情況?

這個世界對人好,唔一定這人同樣對你好,
其實做人唔可以計較人的回報,
對人好,就要一定對你好嗎?
要明白人心難惻的......
:P...................
湯美 發表於 2006-8-15 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-8-13 23:53 發表
點解結局一定係唔好?
大家有無試過類似情況?

有點身同感受 ...

當以為稱得上朋友時,
其實對方只係當我傻仔;
有時義不容辭咁去幫手時,
換來既竟然係一肚氣同一大堆疑問 ...

「江湖險,人心更險」... 唉 ~
 樓主| DK5416 發表於 2006-8-15 23:50 | 顯示全部樓層
無計喇…
可能人總係要經歷過一D野先會成長…
但係試得多…都無乜感覺lu…
238X 發表於 2006-8-16 00:17 | 顯示全部樓層

除左好同唔好,對待其他人仲有好多唔同變化...
絕對需要慢慢學習,急唔來。

有時要人地對自己好似乎亦有少少不切實際...
問心,你對你自己好唔好先?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| DK5416 發表於 2006-8-17 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-8-16 00:17 發表
除左好同唔好,對待其他人仲有好多唔同變化...
絕對需要慢慢學習,急唔來。

有時要人地對自己好似乎亦有少少不切實際...
問心,你對你自己好唔好先?

我淨係知…
對某D人,係可以咩都講得…
有D人,係唔可以對佢講太多真心話…

咁我又想問,點樣叫對自己好先?
士刁拔尼.奧 發表於 2006-8-18 16:36 | 顯示全部樓層
我都唔明,自問做事對得住天地良心
到呢一刻既下場竟然會係咁

我都唔係期望我對人好,人地要對我好
但係有D野唔駛咁囉…

不過算喇,一切自有公論
CZ_6686還錢!
kychung 發表於 2006-8-25 03:40 | 顯示全部樓層

可能我對好人ge定義比較嚴格
真正ge好人唔會周圍話自己係好人
更加唔會周圍話點解我對人地好但係人地對我唔好
計較人地對你好唔好ge人我覺得唔算得上係發自內心ge好人

但係咁
常言道
防人之心不可無
害人之心不可有
既然已經知道有人專搵D對佢好ge人笨
咁咪唔好衝個頭埋去做人水魚囉
就係咁簡單
南粵急行 rail.kychung.com