hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 對[高朋滿座]一些觀感
開啟左側

對[高朋滿座]一些觀感

JX9097 發表於 2006-8-21 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2006-8-20 18:09 發表
見好唔識收, 係要做到佢爛為止.......

呢個正正係無線嘅「特色」=.="
Ketsu 發表於 2006-8-21 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-8-21 00:16 發表

呢個正正係無線「特色」=.="

呢個唔係無線既「特色」
而係香港「精神」 - repeat and repeat
你睇下隔離台以前個「再見豔陽天」「豔陽」左幾多集?
佢地都係「豔陽」到冇哂光先肯收o者!

其實呢樣野唔好淨係講哂一個節目
d 人根本就係見果一類節目收得
之後咪係咁出呢d 節目囉
例如早排 「大長今」收得
tvb之後咪食住個勢
無啦啦整套又係咁既題材既《醫道》出黎囉
再跟住仲要整套「閔大人」既《春日》囉!
但結果點?心照啦!

電影都係咁架咋
遠唔好講喇
近年咪係咁「無間(道),無間,再無間無間無間...」囉!

好難聽講句
呢個現像只能講三個字:「冇得救!」
Abusing dead rule -> Denial of reality
guia 發表於 2006-8-21 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-21 01:37 發表

呢個唔係無線既「特色」
而係香港「精神」 - repeat and repeat
你睇下隔離台以前個「再見豔陽天」「豔陽」左幾多集?
佢地都係「豔陽」到冇哂光先肯收o者!

其實呢樣野唔好淨係講哂一個節目
d 人根 ...

跟風同將D題材搾乾搾淨, 永遠係香港電視、電影冇進步0既原因
Ketsu 發表於 2006-8-21 02:42 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-21 01:59 發表

跟風同將D題材搾乾搾淨, 永遠係香港電視、電影冇進步0既原因

其實跟風你跟一次兩次都唔怪得你
只要跟得自然都ok
只可惜好多時都係跟得唔自然
甚至係刻意造作都不特止
仲要以幾何級數咁跟落去...
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| joeli16 發表於 2006-8-21 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-21 02:42 發表

其實跟風你跟一次兩次都唔怪得你
只要跟得自然都ok
只可惜好多時都係跟得唔自然
甚至係刻意造作都不特止
仲要以幾何級數咁跟落去...

跟風都算,
如果係跟風但係好睇,
咁樣我相信觀眾會樂意收看。
以前還珠恪格第二集一樣收得,
無線後知後覺播第三集,
但係俾人食左頭啖湯,冇啖好食。
百萬富翁又係咁。

呢套[高朋滿座],
唔理佢係咪跟風,
入面D人做野無聊又低智,
睇得多可能自己都低埋...
以前處境劇都可以好好睇(如[季節])。
JX9097 發表於 2006-8-21 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2006-8-21 19:36 發表

跟風都算,
如果係跟風但係好睇,
咁樣我相信觀眾會樂意收看。
以前還珠恪格第二集一樣收得,
無線後知後覺播第三集,
但係俾人食左頭啖湯,冇啖好食。
百萬富翁又係咁。

流星花園都係咁...
亞視播第一集出街就勁收
無線即刻死唔執輸攞流星花園二
點知收視...一仆一碌
Ketsu 發表於 2006-8-22 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-8-21 23:54 發表

流星花園都係咁...
亞視播第一集出街就勁收
無線即刻死唔執輸流星花園二
點知收視...一仆一碌

所以tvb真係俾「小燕子」同「道明寺」
徹徹底底咁K.O.左
60M 發表於 2006-8-22 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-22 00:08 發表

所以tvb真係俾「小燕子」同「道明寺」
徹徹底底咁K.O.左

我反而認為無記有果種頂爛市既feel

就係唔益你囉
JX9097 發表於 2006-8-22 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 60M 於 2006-8-22 00:23 發表
我反而認為無記有果種頂爛市既feel

就係唔益你囉

到明ga la
無記一向都係咁樣
av220 發表於 2006-8-22 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-21 01:59 發表

我唔常睇<<高朋>>, 以前都只係間中睇下.
好似由高有龜個集開始就好無聊.....個人意見不如由呢集開始
連打後既幾百集cut 鬼晒佢好過.

何止劇集? 無視連遊戲節目都比亞視打沉.......
我記得個時無記見百萬富翁收得, 到差唔多熱潮尾聲就推出類似遊戲節目,
我印象中唔係好收得 (有錯請插),
但咁抄法, 香港電視真係想進步都難.......

ps 我連呢套遊戲節目都忘了名字.........oops