hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 對samsung好失望
開啟左側

對samsung好失望

on11358 發表於 2006-8-23 15:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知大家點睇,不過佢地既售後服務俾我既感覺就好差。

話說小弟部notebook上個禮拜顯示器同底板之間接駁位突然爆開左(非人為),
電池同audio插頭又有少少問題,諗住拎去samsung一次過維修,
上個星期五就拎左去葵涌整,果陣問左維修時間大約要幾個工作天,
到左星期六,維修員就覆左我部機大致上有咩問題,會點整之類。

星期一,因為電池方面既事打返去samsung跟進一下,
o係呢個時候維修部果面話俾我知底板冇零件,要等4至6個星期先有貨,
(估計應該係由韓國果邊走船過黎),雖然我部notebook係兩年前既型號,
但我唔覺得呢個係要等既理由,仲做得保養就預左無時無刻都有人拎黎整,
另外佢又話駁口位果度就可以暫時整住先,o甘我都同意叫佢整左果part先。

點知同一日既下午,又收到佢地既電話話駁口位果part零件都整唔到,
o甘冇理由部notebook o係佢度成個月,就叫佢俾返部腦我用住先,
等有零件返再拎去整,果陣佢仲答應左星期二有會得拎,
但到左星期二既下晝都仲未收到電話,都心知不妙,
於是又打俾佢問,果然不出所料,佢地話維修部機未send返去counter,
最快都要我等多一日,去到呢個位真係好激氣,機你又整唔到,
而家想拎返部機都唔得,呢D服務質素叫人點頂啊。

到左今日終於拎返部機,見部機同拎去整果陣冇分別,
覺得好浪費時間同金錢,呢幾日搞到個人好nervous,想搵人反映下又推三推四,
到左而家條氣都仲係頂住,諗返有個friend部IBM notebook,某日下畫6點幾拎去整,
第二日已經有得拎返(佢都要換底板),叫人邊有信心去買呢隻牌子既產品。

大家覺得係個別例子又好,小弟唔好彩都好,總知就好唔滿意今次呢件事,
(主要有維修時間過長、沒有暫時解決方案、達不到服務承諾、沒有直接反映渠道)
而家想直接反映俾samsung知又唔得,所以真係不吐不快,
如果大家有其他途徑可以反映下俾samsung知麻煩請告知小弟。

P.S.
附件幅圖係駁口位,黃圈圈住既地方就係要更換既位置,
留意爛左果part係金屬製,用黎包住軸心部份,
最出面係有塊膠製的蓋cover呢個位,而呢塊cover係冇任何損毀,
老實講句,我都唔知部機(另一邊駁口位)可唔可以捱多一個月。
superay 發表於 2006-8-23 19:40 | 顯示全部樓層
若果這一款Notebook在市場上已再沒有售賣的話,部份專用性高的零件出現缺貨,可以原諒,因為這些產品在售賣期後多數來源不多,亦較少會壞,亦很少會大量生產以免浪費,所以會容易缺貨一點。
(除非好做Dell般發現一大批電池有問題......)
至於HDD之類就不可接受,因為這是易壞又常用的東西。

至於對方話可以頂住先,就頂住先,但要講明若果頂不住,要對方負責更換。

至於約定後,維修部未send部機返去counter,這個是他們不對,應該投訴。若你因此白白去多了維修部一次,可考慮要求對方提供免費送機服務。

最後,維修的確是要忍忍忍,因為高科技產品太複雜,總有不少問題。

若果底板有問題,可以換板上的零件,也可成塊板換,但出來的效果、物力和時間都會有所不同,看廠商的取向,通常貴牌子(如Sony, IBM)就會成塊換。
yeung_miriam 發表於 2006-8-23 20:24 | 顯示全部樓層
你果部係唔係P-10系列既機?
"三叔"整親一,兩年的notebook,實會冇parts,但最差勁就係收左你部機之後先話俾你知冇貨要等,你要要番部機,等佢有貨再整,佢又話要收三百幾蚊"檢查費"(實際上有冇檢查過任何地方只有佢地知)!

其實佢地係有條hotline跟進投訴,你可以打去試下
kachun28 發表於 2006-8-24 00:16 | 顯示全部樓層

我部 NP 30 之前新買用唔半年個"校"位已經用到拍拍聲咁好似就黎爆,CD-ROM又壞左,
於是SEND 番廠去整。整兩樣簡單野都要用成一個星期,果時仲要趕住交 assignment......
之後換左D零件,以為會會可以用好耐。
點知唔夠半年,個"校"位又用到拍拍聲咁好似就黎爆...... 都唔知點解D設計可以咁差勁......

我舅父部NP 35已經入左廠兩次,今次部機仲要等零件六個星期先有得整......
Samsung,以後都唔買佢D野......
tristan 發表於 2006-8-27 20:46 | 顯示全部樓層
I using P10C, the "校位已經用到拍拍聲咁好似就黎爆" I also experience. It cost me $1000 dollar to repair it (echange body cover). So i would not buy samsang product anymore because their product are so easily broken!!
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界