hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 [忍無可忍][新聞] 迦 密 柏 雨 72 校 規 抗 歪 風 ...
開啟左側

[忍無可忍][新聞] 迦 密 柏 雨 72 校 規 抗 歪 風

S3BL121 發表於 2006-8-27 23:31 | 顯示全部樓層

請問呢個校長係咪新請回來呀?

我十幾年前升中時
呢間學校可以話係全大埔最難入的
因為呢間學校真係大埔最top幾間
我有好多fd都係來自呢間學校

見到好多大埔的本來的名校(小弟初中o個間都係)
都退步o左好多
真係一代不如一代
粵B 66645 311常用車
AL_29 發表於 2006-8-28 12:27 | 顯示全部樓層
唔知樓主可唔可以post你學校d校規出黎睇下
我想睇下有幾"奇妙"......
lok1032 發表於 2006-8-28 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2006-8-23 23:14 發表
http://www.singtao.com/yesterday/edu/0823go01.html

首先事先申報, 小弟為該學校o既一位學生
作為該校o既學生, 見到有咁o既報導之餘, 開心之餘亦都有一番感慨

老實講, 呢位校長見報已經多次 ... 先前因為 ...

其實無咩問題, 你老豆老母唔合作, 你校長老師吹你唔漲.

以前我讀果間中學咁, 個訓導主任話我條長褲短喎, 出封警告信俾我老豆老母

我老母收到就打電話噴到個校長一臉屁, 個校長都幾無能下, 俾我媽子問候佢祖宗十八代都唔還口. 之後件事就不了了之.

基本上, 記缺點小過大過都好, 只要你老豆老母唔肯簽名, 兼走去嘈. 校長主任老師都無聲出啦
leslie 發表於 2006-8-28 18:11 | 顯示全部樓層

連鞋都set到仲指明咩街店有....你地都係時候去ICAC 投訴了...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
cky 發表於 2006-8-28 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2006-8-28 16:44 發表

其實無咩問題, 你老豆老母唔合作, 你校長老師吹你唔漲.

以前我讀果間中學咁, 個訓導主任話我條長褲短喎, 出封警告信俾我老豆老母

我老母收到就打電話噴到個校長一臉屁, 個校長都幾無能下, 俾我媽子問候 ...

唔好意思
就算你地覺得校長唔岩
駛唔駛用到 "問候佢祖宗十八代" 咁緊要?
仲要係出自閣下母親的口.. 唔怪得宜家咁多人話學校難做喇
原來唔好話教改做死人, 仲要隨時被家長用粗口問候受氣
唔還口, 就被你地晌度數佢無能
還口, 你估你地唔會走去告上 EMB, 警署喇?
佢真係做又死唔做又死

同埋你第一句已經開宗明義話: "你老豆老母唔合作"...
咁同縱容有乜分別? 即係 "學生永遠是對的" 喇?

呢樣野我作為一個旁觀者, 完全唔覺得有乜值得好 proud of 囉
gordon 發表於 2006-8-31 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2006-8-26 13:00 發表
小弟當年讀同村另一間都出名"要出名"的中學
還覺得當年入到"CPU"是一種不錯的派位結果

但估不到現在竟然連校服"配套"都有諸多限制
而學生成績一落千丈又好像有關係的話
難怪 ...

不知您當年讀沐恩定係鄉議局呢?

我女友當年係沐恩出品, 她都說「中央處理器」係大埔一間很難入的中學......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
CardCaptor 發表於 2006-9-1 02:01 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2006-8-31 01:36 發表

不知您當年讀沐恩定係鄉議局呢?

我女友當年係沐恩出品, 她都說「中央處理器」係大埔一間很難入的中學......

校徽有"珍珠"那間吧~~

當年CPU一向都在大埔人的心目中
排名第二
(第一那間朝朝都聽到"往尖東列車現在到站")
當然,在現在"學校轉型為官辦學店"的情況下
其實間間都有變質(仲要是難看那種)
只是CPU特別"突出"而已...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
Andy_Chan 發表於 2006-9-1 07:18 | 顯示全部樓層
早前我去大埔某學校 interview, 聽到有些學生話.........
「cpu 學生衝紅燈會被人罰!!!」

假設連乘車模式都要有限制的話, 唔知學生有什麼想法??
( eg. 只准乘巴士, 鐵路, 專線小巴, 唔准坐紅小及的士 )
hk_ayu 發表於 2006-9-2 10:46 | 顯示全部樓層
「出面開始多人戴, 有d顏色又過於顯眼, 實為潮流歪風, 禁也」

原來出面好多人做o既野就係潮流歪風

出面好多人西裝打呔, 實為潮流歪風, 禁也
出面好多人讀書, 實為潮流歪風, 禁也
出面好多人做善事, 實為潮流歪風, 禁也
出面好多人做愛, 實為潮流歪風, 禁也
4437 發表於 2006-9-2 21:12 | 顯示全部樓層

潮流唔一定係歪風,呢個係事實!!!
認為岩既請留言支持!!!