hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 澳門好過香港...
開啟左側

澳門好過香港...

238X 發表於 2006-8-25 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-8-25 00:39 發表

不過, 香港中低學歷, 及超過20%的人口是從事
旅遊、展覽,及非金融相關服務業

如果有關行業被取代, 影響是相當大的

我對呢幾樣研究唔深,不過以我係港澳經歷而言,
唔係你話會取代就會取代。

香港係一個石屎森林,但大得來又唔會好似上海北京
咁亂糟糟,又唔會好似發達國家 D 舊式大城市咁擠迫。
而且香港郊野既面積同規模亦唔係澳門可以望其項背...
我已經唔去計海洋公園同迪士尼呢 D 行貨...
(唔好用空氣污染撻我... 澳門一樣咁嚴重)

即係咁囉...
澳門,除左賭場、大三巴、手信、幾個博物館
(我承認有睇頭過香港)、小型賽車場,仲有咩呢?

可唔可以坐住隻船吹海風呢?
(都係果句,空氣污染嚴重,但無你所諗咁嚴重)
有無咁多山行呢?
有無咁多大時大節就大鑼大鼓既島仔呢?

希望你明白,澳門幾好都好,佢係緊香港
(包括比我地學習), 唔係取代香港。

如果個個地方好都話係取代香港,
咁我地既胸襟實在狹窄得可悲。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SSBT 發表於 2006-8-25 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-8-25 00:48 發表
希望你明白,澳門幾好都好,佢係幫緊香港
(包括比我地學習), 唔係取代香港。

與其話澳門取代香港,
倒不如話上海會取代香港…

大部分去澳門賭錢既都係香港人,
其實都可以話香港人俾錢澳門政府洗…
=0=
guia 發表於 2006-8-25 08:14 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2006-8-25 01:51 發表
大部分去澳門賭錢既都係香港人,
其實都可以話香港人俾錢澳門政府洗…

呢句話早廿幾三十年前就岩(7-80年代)
而家主要係以國內客為主~
guia 發表於 2006-8-25 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-8-24 23:44 發表

咁又好似唔係喎
我聽返黎ge版本係澳門人好少入賭場賭錢個喎(唔計賭波賭馬)
不過呢樣野我唸留番俾D澳門通答下會好D

所以中央早前已經打算將橫琴劃俾澳門
到時澳門ge面積就可以大好多

講返正題
我 ...

澳門人主要都係賭波、馬同老虎機,
入賭場賭大錢仍為少數

澳門迎年除開放博物業外
還會催谷貨運物流、旅遊文化及會展業]
香港人唔好再故步自封, 應該放開胸襟接受挑戰
同埋唔係淨係識歧視澳門及國內人
guia 發表於 2006-8-25 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-24 23:44 發表

咁又好似唔係喎
我聽返黎ge版本係澳門人好少入賭場賭錢個喎(唔計賭波賭馬)
不過呢樣野我唸留番俾D澳門通答下會好D

所以中央早前已經打算將橫琴劃俾澳門
到時澳門ge面積就可以大好多

講返正題
我 ...

從來聽聞中央早前已經打算將橫琴劃俾澳門
U-157星之Kelvin 發表於 2006-8-25 10:38 | 顯示全部樓層
我認為澳門文化保育政策好過香港好多,能將歷史城區列入文化遺產,證明澳門對文化保育工作的重視
相反香港為了地產發展就計劃將一些古建築拆卸,如近期中環天星碼頭鐘樓,灣仔街市......

唔講建築,講藝術,西九龍文化區一樣因地產問題而推倒重來
講到底香港政府不重視文化產業,結果被比下去
kychung 發表於 2006-8-25 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-25 08:19 發表
澳門迎年除開放博物業外
還會催谷貨運物流、旅遊文化及會展業
香港人唔好再故步自封, 應該放開胸襟接受挑戰
同埋唔係淨係識歧視澳門及國內人

基本上同意
都係果句
威脅係存在並且唔細
但係係咪去到樓主所講果種威脅論ge程度先?
無錯
大家ge差距係會越黎越細
但係會唔會好似樓主所講會好得過香港?
(或者具體D講 人均生產總值多過香港? 人均收入多過香港?)
如果係講到三四十年之後咁遠
就真係水晶球問題
但係起碼響可見ge將來
呢廿年內都唔見得會
要催谷任何產業
單靠硬件係唔夠
仲要軟件ge配合先至可以有競爭力
硬件只要洗錢買就垂手可得(爭在洗幾多錢)
軟件就唔係一年半載可以谷到出黎
係關乎埋工作態度同文化
何況香港唔會坐響度等死
我同意238X所講
如果個個地方好都話係取代香港
咁我地既胸襟實在狹窄得可悲

就當係我對號入座
我從來無睇小澳門人
反而澳門人就有D似七八十年代ge香港人咁
勤奮得黎又踏實
唔似香港人咁越黎越浮跨
但大陸人呢
我唔係歧視晒所有大陸人
但係我對大陸人普遍ge所謂"習性"不能容忍

OK
其實係租借
原文已改

南粵急行 rail.kychung.com
cx838 發表於 2006-8-25 15:58 | 顯示全部樓層
如果香港要改變目前情況,第一件事,便是取消那些大學給予內地
人員的獎學金。第二件事,所有的新移民,要像其他外國一樣,由
香港來決定。 大部份給予投資移民或者人材移民。千萬不要那些來
到香港只會拿綜援的,香港已經好得多。為什麼不要更簡單的去想
呢?
Bristoll5g 發表於 2006-8-25 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-25 08:22 發表

這倒不是
中央打算將橫琴劃歸澳門的說法回歸前已開始流傳
至去年左右才變調為租借給澳門/珠澳共同發展
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
guia 發表於 2006-8-25 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Bristoll5g 於 2006-8-25 17:49 發表

這倒不是
中央打算將橫琴劃歸澳門的說法回歸前已開始流傳
至去年左右才變調為租借給澳門/珠澳共同發展

劃歸是否 = 割讓?
如果是便違反澳門基本法