hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴非專利部歷年車身顏色演變[27/8 更新] ...
開啟左側

城巴非專利部歷年車身顏色演變[27/8 更新]

stagecoach 發表於 2006-8-25 18:00 | 顯示全部樓層

還有一個城巴特色:
- 積極保留原裝水牌。
iczer3 發表於 2006-8-25 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-8-25 10:32 發表

兩者中間係多一個「步驟」:
係本身 Ailsa 所用之引擎唔夠力,
所以由退役 Atalantian 過部 O600 引擎俾佢,
不過部 O600 引擎又大又重,
所以要拆走上、下層車頭部份座位減磅。

當年中巴部 AV1 有「單 ...

不是,個部Ailsa同英國本土既Ailsa一樣,上到上層就係車頭右邊窗

而那副O.680偈係由DMS拆出來的
Enviro 500!
3asv6 發表於 2006-8-25 21:47 | 顯示全部樓層
咁即係話香港唔只個八部AV,咁有幾多部啊?
佢地係咪二手?如是者COME FROM邊到啊?

呢部車之前去左好似係米曼谷定吉龍坡做樣版車,
最後先比城巴購入.佢入城巴前個經歷好似宜家部
城巴19 0甘去左唔少亞洲地方比人試...

另同AV1一樣長的Ailsa B55有兩架,一部就係V1,另
一架就係AV1,AV2-8係長陣版.AL十二米0個款全
球就有4架,兩部0係香港(AL1,2),另外兩架
0係吉龍坡...

小學見過AV唔少,成日行十成日見,不過真係一次
都未坐過,反而AL就坐過@914...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
642 發表於 2006-8-25 22:01 | 顯示全部樓層

請問仲有無多d C 106既相(外,內)
想睇果時同而家既分別
THX
 樓主| joeli16 發表於 2006-8-25 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 642 於 2006-8-25 22:01 發表
請問仲有無多d C 106既相(外,內)
想睇果時同而家既分別
THX

C106呢批車除左圓角窗外,分別頗多,
坐椅係一排2+2式,類似九巴AM,但有獨立頭墊,
車頂有三隻大天窗,
冷氣糟連手提行李架用絲絨布包著,類似九鐵利蘭翻新前的樣子,
用三格式號碼牌布,
司機位前面旁板係灰色而非黑色。

對呢批車引象頗深,
見過117上灰色的Toyota廣告(有冇朋友有印象');
111朝早於石籬大隴街行49R。

加貼幾張(外購相)
AV385 發表於 2006-8-25 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2006-8-25 03:22 發表

不是,個部Ailsa同英國本土既Ailsa一樣,上到上層就係車頭右邊窗

而那副O.680偈係由DMS拆出來的

AV1車頭係有幾個單丁位,咁係咪即係話呢部係拆左個幾個位呢?
佢同AV1除左副偈,頭窗同車頭位外仲有冇咩分別啊?
其實AV1同呢部V1都算係半直梯車WO
仲有個離題問題,記得向某一年年鑑有部103係用電牌既,個車頭寫住VOLVO,個部又係咩黎嫁呢??

PS:個時太細,又冇人教,真係唔知有AV既存在,淨係知有AL,勁後悔啊

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
GK9636 發表於 2006-8-26 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2006-8-25 21:47 發表

呢部車之前去左好似係米曼谷定吉龍坡做樣版車,
最後先比城巴購入.佢入城巴前個經歷好似宜家部
城巴19 0甘去左唔少亞洲地方比人試...

另同AV1一樣長的Ailsa B55有兩架,一部就係V1,另
一架就係AV1 ...

12米Alisa唔係同埋 幾十部標準版去左耶加達咩?
GK9636@ATENVIRO
 樓主| joeli16 發表於 2006-8-26 00:41 | 顯示全部樓層
今日續貼非專利城巴!
如果繼續貼雙層車,
就當然輪到大食鬼了,
不過當時城巴車隊中,
亦有為數不少的單層巴士,
不同的車身顏色亦出現。

(外購相)
1,2,3.二手單層車,印尼平治及三菱Aero Star,都用上呢款非常相似專利部的色彩,
          只不過係用上橙色及淺藍色。
4,5,6.除了B10M外,其他單層車都用了這款車身設計。
7,8.城巴B10M,為特出其"The Citybirds"早餐巴士服務,有了特別車身色彩,
       第一批及第二批B10M上,有不同的城巴logo。
9.西沃左軚B10M,配獨特色彩。

咖喱 發表於 2006-8-26 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2006-8-25 23:45 發表

C106呢批車除左圓角窗外,分別頗多,
坐椅係一排2+2式,類似九巴AM,但有獨立頭墊,
車頂有三隻大天窗,
冷氣糟連手提行李炸?類似九鐵利蘭翻新前的樣子,
用三格式號碼牌布,
司機位前面旁板係灰色而非黑色。

...

ot : 我想問 49R 由邊度去邊度 ?? thx~
 樓主| joeli16 發表於 2006-8-26 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-8-26 00:58 發表

ot : 我想問 49R 由邊度去邊度 ?? thx~

石籬---紅磡火車站,1993年起由其他公司經營。
當時每朝二手九鐵MK1都城/城巴利蘭熱狗好常見。