hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) Nokia N73 , SE K800i , Sharp 903SH / 904SH
開啟左側

Nokia N73 , SE K800i , Sharp 903SH / 904SH

樓主| AVD1 發表於 2006-9-4 16:34 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-9-4 16:29 發表

呢層唔知...因為依家仲係第一批貨

SE 通常第一批唔係幾得 (尤其 當年 SE K700i)
唔知 Nokia 會點 ?

而家距離我生日仲有 26 日 , 如果當日出到第二批 , 又好過第一批 , 可能我會入佢r
因佢個規格真係勁過 K800i 好多 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2006-9-4 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-9-4 16:34 發表

SE 通常第一批唔係幾得 (尤其 當年 SE K700i)
唔知 Nokia 會點 ?

而家距離我生日仲有 26 日 , 如果當日出到第二批 , 又好過第一批 , 可能我會入佢r
因佢個規格真係勁過 K800i 好多 ~

N73要等第二批似乎要一段時間
睇個勢,Nokia有心將N73平民化
(e.g.廣告,價錢各方面可以睇得出)

佢第一批product為數應該都唔少
2ac 發表於 2006-9-4 18:55 | 顯示全部樓層
宜家我仲用緊6230
面對住n70同6233都不為所動
n70我從朋友手上試用過, 真係幾大部同埋易pick到個推蓋
6233其實真係幾好, 不過個樣唔咪太好接受

見過n73個樣幾好wo
各路高人話她「平民化」價錢, 唔知做幾多呢? (定係未出行機?)
始終都係 978  第 1 - 50 集
JX9097 發表於 2006-9-4 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 2ac 於 2006-9-4 18:55 發表
宜家我仲用緊6230
面對住n70同6233都不為所動
n70我從朋友手上試用過, 真係幾大部同埋易pick到個推蓋
6233其實真係幾好, 不過個樣唔咪太好接受

見過n73個樣幾好wo
各路高人話她「平民化」價錢, 唔知做幾多呢? (定係未出行機?)

N73市價暫時仲係$4680
(上台/職員價嗰D另計啦)

以一部N系列機嚟講
呢個價真係比想像中平
(未出之時,好多人都估緊開價$5000 or above)

P.S.我都係用緊6230...
 樓主| AVD1 發表於 2006-9-5 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-4 18:58 發表

N73市價暫時仲係$4680
(上台/職員價嗰D另計啦)

以一部N系列機嚟講
呢個價真係比想像中平
(未出之時,好多人都估緊開價$5000 or above)

P.S.我都係用緊6230...

而家仲係 $ 4680 ?
咩唔係 $ 4188 咩 ?

如果真係 $ 4680 , 咁我覺得佢唔值咁貴 ~
JX9097 發表於 2006-9-6 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-9-5 16:56 發表

而家仲係 $ 4680 ?
咩唔係 $ 4188 咩 ?

如果真係 $ 4680 , 咁我覺得佢唔值咁貴 ~

早兩日百記,豐X等等都係賣緊$4600-$4688

值唔值就...見仁見智啦
因為以部機嘅規格,係值
但佢依家QC出到嚟咁差,唔值
 樓主| AVD1 發表於 2006-9-6 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-9-6 10:35 發表

早兩日百記,豐X等等都係賣緊$4600-$4688

值唔值就...見仁見智啦
因為以部機嘅規格,係值
但佢依家QC出到嚟咁差,唔值

仲以為佢係 $ 4188 tim ~
如果係咁 , 就要 K800i 啦
而家 D 都話 N73 有好多 Hang 機情況 ~
JX9097 發表於 2006-9-6 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-9-6 17:02 發表
仲以為佢係 $ 4188 tim ~
如果係咁 , 就要 K800i 啦
而家 D 都話 N73 有好多 Hang 機情況 ~

Symbian Series 60係一個開放式嘅平台
就正如電腦咁,可以隨意裝自己喜歡嘅software
咁電腦都會有hang機之時啦
所以N73 hang機在所難免

K800i個OS係封閉式嘅平台
所以理論上hang機情況應該比較N73少
 樓主| AVD1 發表於 2006-9-7 18:01 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-6 21:04 發表

所以理論上hang機情 ...

OT, 其實有個 Symbian Series 同冇個 Symbian (or Window Mobile , Lixus 等) 差幾遠呢 ?
superay 發表於 2006-9-9 10:28 | 顯示全部樓層

所以理論上hang機情況應該比較N73少

但若只用原裝軟件,其實都頗為穩定。
但和電腦不同的地方是,一裝多幾套軟件,即使不用都好易Hang機。

OT, 其實有個 Symbian Series 同冇個 Symbian (or Window Mobile , Lixus 等) 差幾遠呢 ?

Symbian其實是多間手機廠商共同成立的一間公司,用來製作一套共通的手機作業系統。
其中Nokia為大股東。(可能因此,Nokia特別多Symbian機)

Symbian作業系統分幾個Series,較普遍的有Symbian 60(S60), Symbian 40(S40)
S60的自由度最大,可裝上Symbian 專用的sis程式或Java程式,手機的操作都可以改埋。
S40則只可以裝上Java程式,自由度較少。
但由於S40自由度較少的關係,較為易用及Hang機較少。

現時較新的Symbian(不理S40或S60)手機都是用TI OMAP 1710 220MHZ CPU,除了N93是用TI OMAP 2420 ARM-11 330 MHz。
同期的手機,S40較簡單,但同S60用同一粒CPU,所以前者行得較快。