hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Bermuda Triangle
開啟左側

Bermuda Triangle

wafoon 發表於 2006-8-27 22:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問有公司會安排飛機飛經bermuda triangle嗎???
好奇一問
kychung 發表於 2006-8-28 03:42 | 顯示全部樓層
原帖由 wafoon 於 2006-8-27 22:12 發表
請問有公司會安排飛機飛經bermuda triangle嗎???
好奇一問

仲係好多
我開flightsim一睇
Bermuda Triangle裡面有好多航道響度
有唔少仲係橫越大西洋ge航道
所以每日肯定大把航機飛過Bermuda Triangle上空
不過Bermuda Triangle係咪真係一處恐怖ge超自然地方
我唸樓主不如去睇下wikipedia有何講法先
南粵急行 rail.kychung.com
shunhei75 發表於 2006-8-28 07:54 | 顯示全部樓層
百慕達三角州咁恐怖係因為水底裡面有味野叫做''

「甲烷水合物」既野係到...佢輕過空氣火少少,一路飄到上去就吹左入去舊式既活塞引擎裡面,因為裡面經常磨出火花,
搞到呢味野爆炸所以先咁恐怖...

宜家飛機係同溫層上面飛跟本好少呢d野會升到咁高...所以唔會有事...相反你開架飛機仔去就......XD
CO1151@73Y>CO99@772ER>
AVD1 發表於 2006-8-28 15:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-8-28 03:42 發表

仲係好多
我開flightsim一睇
Bermuda Triangle裡面有好多航道響度
有唔少仲係橫越大西洋ge航道
所以每日肯定大把航機飛過Bermuda Triangle上空
不過Bermuda Triangle係咪真係一處恐怖ge超自然地方
...

Wikipedia :
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7 ... 4%E4%B8%89%E8%A7%92

不過我都有 D 唔明佢講咩
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kychung 發表於 2006-8-28 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-8-28 07:54 發表
百慕達三角州咁恐怖係因為水底裡面有味野叫做''

「甲烷水合物」既野係到...佢輕過空氣火少少,一路飄到上去就吹左入去舊式既活塞引擎裡面,因為裡面經常磨出火花,
搞到呢味野爆炸所以先咁恐怖...

宜家飛機係 ...

Methane Hydrate 唔係得 Bermuda Triangle 先至有
全球好多地方都有
甚至有人研究緊可唔可以開採黎用

雖然呢個講法我係聽過
但係引擎汽缸本來就係一處不停發生爆炸ge地方
究竟會唔會因為吸左methane入去就會搞到成舊引擎爆炸呢
我就唔係好信啦
如果係一個密封得好ge引擎
外來空氣就只可以由進氣口入去
亦都只可以經噴注系統入燃燒室
如果係一個密封得唔好ge引擎
咁氣缸裡面ge燃油噴霧就一早漏左出黎接觸到外面ge火花跟住爆炸
唔駛等到去到Bermuda Triangle先至爆炸啦

不過而家又有另一個假設
就係 Bermuda Triangle ge水流令到海面呈好微小ge弧度
咁就會好似一塊concave mirror咁將陽光聚焦
飛機如果飛過聚焦點就會熔化解體
南粵急行 rail.kychung.com