hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) suggest隧巴948線全日服務,增加新線948A
開啟左側

suggest隧巴948線全日服務,增加新線948A

GM 發表於 2006-9-7 13:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-9-6 04:48 PM 發表

鐵路沿線如青衣北少d巴士完全唔會令更多人駕私家車,
因為私家車在香港的競爭力係遠遠低於任何公共交通

而小巴/非法村巴係受發牌制度限制數量,
政府唔亂發旅遊巴牌根本就唔會出現非法村巴呢樣野

首先,少d巴士完全唔會令更多人駕私家車的理論好有問題!
你認為沒有一個人會重視一定有得坐的服務嗎?
那叫全港的鐵路拆所有坐位吧!
私家車在香港的競爭力低嗎?
為什麼香港的私家車數目由1994年的311929輛升至2004年的385028輛?(資料來源:1994-2004年車輛登記數字)

其實私家車只是對窮人缺乏競爭力!
對有錢人而言,私家車無論比等半小時搭二十分鐘的巴士還是行還多過搭而且要企的鐵路更具有競爭力。
否則廖局長都搭巴士,不駕私家車了!

小巴雖然受發牌制度限制數量,
但小巴和巴士的最大分別是小巴的配額自八十年代以來一直維持4350輛,
九龍巴士的巴士數量則由2002年底的4438輛削減至現在四千零四十架。
巴士班次越來越疏,
有服務依舊的小巴為什麼不搭?

「政府唔亂發旅遊巴牌根本就唔會出現非法村巴呢樣野」
這句証明你都開始認同交通政策的失敗。
若非巴士的服務及巴士數量遠離群眾的需要,
非法村巴怎會出現!
常備TCU 出行唔洗怕
hk_ayu 發表於 2006-9-7 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2006-9-7 13:14 發表
首先,少d巴士完全唔會令更多人駕私家車的理論好有問題!
你認為沒有一個人會重視一定有得坐的服務嗎?
那叫全港的鐵路拆所有坐位吧!
私家車在香港的競爭力低嗎?
為什麼香港的私家車數目由1994年的311929輛升至2004年的385028輛?(資料來源:1994-2004年車輛登記數字)

閣下似乎唔知道一樣野,
有車人士並唔等於駕車人士,
9成半入中環的人包括不少中小企老闆都係用公共交通,
當中6成用地鐵,
大老闆/政要只係礙於保安理由才使用私家車

全香港所有車程9成半都係公共交通,
係全世界公共交通佔有率最高的地方

原帖由 GM 於 2006-9-7 13:14 發表
「政府唔亂發旅遊巴牌根本就唔會出現非法村巴呢樣野」
這句証明你都開始認同交通政策的失敗。
若非巴士的服務及巴士數量遠離群眾的需要,
非法村巴怎會出現!

問題在於政府亂發旅遊巴牌,
解決非法村巴問題歸根究底都係要收緊發牌制度,
非法村巴自然唔會出現
hk_ayu 發表於 2006-9-7 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-9-7 00:25 發表

我都知,我而家都唔係向香港
我呢到都係有巴士冇鐵路,有鐵路冇巴士
但外國除左呢兩樣公交,冇第三樣wo
外國有冇咁多非法村巴、有冇咁多合法村巴、有冇咁多紅綠van、有冇咁多的士通街都係、有冇咁多白牌車?
...

外國交通政策係中央獨裁集權式,
我唔明點解你會認為香港取消巴士線就係運吉,
外國取消/限制巴士線就得

香港的公共交通水準係世界公認優秀的,
你揾個公共交通水準咁低劣的三藩市黎講

如果香港所有公共交通都好似三藩市咁由一間公營機構管理,
同鐵路重疊的巴士線全cut,
咁你係咪贊成先

香港的交通政策已經較外國寬鬆,
不過就係因為太寬鬆先至衍生咁多惡性競爭問題

hk_ayu 發表於 2006-9-7 19:41 | 顯示全部樓層

其實只要唔經青衣北,
我會贊成948全日服務

我o既原則就係:
『有鐵路就冇巴士』,
10分鐘步程為之有鐵路
AV385 發表於 2006-9-7 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-7 04:14 發表

閣下似乎唔知道一樣野,
有車人士並唔等於駕車人士,
9成半入中環的人包括不少中小企老闆都係用公共交通,
當中6成用地鐵,
大老闆/政要只係礙於保安理由才使用私家車

全香港所有車程9成半都係公共交通, ...

我同意有部車唔代表要拎黎返工,但就算唔係全部車都用黎返工
車輛數目的確明顯上升,向數據上推斷駕車返工既人數唔會反而下降過

我當個5%有1%係d有錢佬或者政要,如果另外個4%唔駕車,你估下中區會點

點解運吉唔去控制私家車進入既數量呢?唔好話做唔到
反而控制巴士進入既數量?呢個係咩道理黎嫁?

原帖由 hk_ayu 於 2006-9-7 04:14 發表

問題在於政府亂發旅遊巴牌,
解決非法村巴問題歸根究底都係要收緊發牌制度,
非法村巴自然唔會出現

咁即係你都認同呢個責任係應該由運吉去負

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
Ketsu 發表於 2006-9-7 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-7 19:41 發表
其實只要唔經青衣北,
我會贊成948全日服務

我o既原則就係:
『有鐵路就冇巴士』,
10分鐘步程為之有鐵路

你咁既言論都講得出?
「有鐵路就冇巴士」
咁講法美孚巴總同地鐵站都好近啦
夠有好多線同地鐵成平衡啦
係咪要取消哂佢先?
咁既情況香港仲有好多地方係咁喎
有冇搞錯!

你唔好以為10分鐘步程好短
你試下響冇遮冇掩既情況下行丫
日曬雨淋響上黎你就知味道

仲有你以為步行10分鐘去到地鐵站
真係淨係行10分鐘路咩?
你試下搭東涌線由青衣去上環丫
(記住由青衣村或長安村出發喎!)
你行香港站果條長廊
再行番落港島線上環方向既月台
去到上環又要行個行到傻先上到月台既地鐵站出口
到時唔知你又點睇呢?

我發覺最近青衣北都多左人搭948呀
你係咪當呢班客冇到先?

唔好講到鐵路係萬能得唔得先?
Abusing dead rule -> Denial of reality
hk_ayu 發表於 2006-9-7 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-9-7 22:35 發表
唔好講到鐵路係萬能得唔得先?

你覺得青衣北搭地鐵去上環係唔可行,
那麼上水天平邨/沙田禾輋邨搭火車去上環更加唔可行,
行10分鐘到火車站,尖咀轉車行一大輪, 去到中環又要轉, 去到上環又要行一大輪,
咁香港咪要開多幾10條巴士線先夠??

叫我試下響冇遮冇掩日曬雨淋??
我真係同好多鬼一樣每日冇遮冇掩日曬雨淋行15分鐘去火車站,
再接受脫班/冇扶手/擁擠的服務出墨爾本市中心

有時真係不得不承認香港人係被寵壞

鐵路係咪萬能係睇政策o既,
冇巴士鐵路就自自然然萬能,
好似上水就係鐵路萬能的例子

gn3509 發表於 2006-9-8 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-9-7 23:44 發表

鐵路係咪萬能係睇政策o既,
冇巴士鐵路就自自然然萬能,
好似上水就係鐵路萬能的例子

到時成街白牌56座廿四座客貨車泥的
就真係唔荒唔萬能喇
今期流行:690是原罪
hk_ayu 發表於 2006-9-8 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-9-7 22:01 發表
我同意有部車唔代表要拎黎返工,但就算唔係全部車都用黎返工
車輛數目的確明顯上升,向數據上推斷駕車返工既人數唔會反而下降過

我當個5%有1%係d有錢佬或者政要,如果另外個4%唔駕車,你估下中區會點

點解運吉唔去控制私家車進入既數量呢?唔好話做唔到
反而控制巴士進入既數量?呢個係咩道理黎嫁?

10年咁耐先升得7萬架,
車輛數目上升係算好慢架喇,
唔好忘記人口/財富同時增長

香港地油貴泊車貴,
渣得車入中環大部分都係被迫,
個5%基本上係fix左

所以在香港將私家車數目的上升同巴士線的稍微削減扯上關係,
更甚將坐位視為有錢人的必需品,
係貶低有錢人的結論(唔係指閣下)

原帖由 AV385 於 2006-9-7 22:01 發表
咁即係你都認同呢個責任係應該由運吉去負

因為佢行寬鬆的政策,
保障鐵路/巴士不力

hk_ayu 發表於 2006-9-8 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-9-8 00:09 發表

到時成街白牌56座廿四座客貨車泥的
就真係唔荒唔萬能喇

咁上水有冇呀??

再者以外國城市咁差的公共交通,
都冇出現香港的非法邨巴,
好明顯係香港在監管上出現問題,
應從監管漏洞上入手