hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 全港食肆禁煙問題
開啟左側

全港食肆禁煙問題

clkwok 發表於 2006-8-29 00:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前亞視新聞報導講
政府已經落實下年一月一日實施第一期禁煙法例
即全港食肆禁煙,小弟得知十分欣喜(我係唔食煙同好怕吸二手煙)
因可重投茶餐廳而減小去大家樂
(某程度因為大家樂全禁先去)
但到時控煙辨人員只由30多人增至60多人
小弟隱憂屆時某些食肆會故態復萌

小弟取此消息向各板友討論
請發表意見

服務陰質 乘客第七
cx838 發表於 2006-8-29 09:06 | 顯示全部樓層
個人來說,酒樓方面,會覺得就算食客抽煙,他們也不多
會理會。所以,一定要靠自律。看看商場,都是一些較低
檔次的商場,在實行全面禁煙後還有很少人抽煙。

好像我這樣,現在一般只會去快餐店,而不去茶餐廳,最
主要原因都和樓主一樣,那些二手煙很難頂。但茶餐廳執
法會否有問題呢?我覺得是有的。因為現在去茶餐廳的,
都是一些文化水平上,愛抽煙又不管其他人感受的人。他
們會否受控制,又是另一回事。

好像上一次去青衣城的扒王之王,人家下午二時半前全面
禁煙。他們在執行上不錯的。其實他們應該很快要全禁了
,因為眼看地鐵商場的食肆,都開始全面禁煙計劃。好像
青衣城,第一間是三樓那間,然後是二樓,一樓再到地下
,間間酒樓都禁煙。但是生意比以前更好。

所以我一直反對某立法會代表,姓張的那位,如果他還是
不同意的話,請他自動辭職吧。
HK104 發表於 2006-8-29 15:17 | 顯示全部樓層
我認為茶餐廳比較難實行,原因同cx838兄一樣,我每日都
在觀塘工業區食飯,基本上除非去大家樂之類,或者行15分
鐘去APM食,否則還是要深入霧穴。
我試過最勁係成業街x境界,入面真係迷離境界,食完飯出
來,成身煙味,仲成身痕!我係唔會再去食野。
hk_ayu 發表於 2006-8-29 16:41 | 顯示全部樓層

有人話環保要由教育開始, 唔應該立法限住用水電量

同樣道理, 反吸煙亦應由教育開始, 唔應該立法禁煙

其實環保同反吸煙都教育左好耐,
冇改善不特止仲變本加厲,
都係時候要用『硬』了
JX9097 發表於 2006-8-29 21:24 | 顯示全部樓層
我個人當然贊成食肆全面禁煙啦
但係執行上一定會有困難

正如板友所言,去得茶餐廳嘅
多數都係唔理人哋感受
只顧自己食煙嘅人

要禁...講易難做
art0925 發表於 2006-8-29 21:31 | 顯示全部樓層
HK is tame in this matter ga la, in WA State, voters approved a measure that no smoking within 25feet of any commerical building or public transportation, any business (restaurent) cause not observing this rule will subject to fine or even possible business revoke...also, employee that are affect by second smoke can sue the person that smoke near them.

原帖由 hk_ayu 於 2006-8-29 16:41 發表
有人話環保要由教育開始, 唔應該立法限住用水電量

同樣道理, 反吸煙亦應由教育開始, 唔應該立法禁煙

其實環保同反吸煙都教育左好耐,
冇改善不特止仲變本加厲,
都係時候要用『硬』了
kaka1985 發表於 2006-9-1 20:55 | 顯示全部樓層

我十分支持食肆全面禁煙
因為我唔食煙同埋好唔鍾意陣煙味, 加上我氣管敏感.

但係我認同上面板友們講法
執行方面一定有困難, 就算食肆真係全禁煙
酒樓待應, 茶餐廳待應都可能隻眼開隻眼閉, 唔想得失客人

但係有幾多間好似大家樂咁, 部份分店預少少位做抽煙間.
工作繁忙的熱狗愛好者
kychung 發表於 2006-9-2 00:27 | 顯示全部樓層
都係重覆咁講
與其要全港食肆禁煙
不如全港禁售香煙可能會仲易D
南粵急行 rail.kychung.com
ChickenTong 發表於 2006-9-2 11:46 | 顯示全部樓層
咖喱 發表於 2006-9-2 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2006-9-2 11:46 發表

政府都要收稅既..

記唔記得虎門燒煙既事?令到外國幾唔妥..

幾矛盾o下, 一方面又要收稅, 一方面又要禁煙........即係想點呢 ??
一係一刀切禁o西, 要食煙o既唔該你行出餐廳出面 ??!!