hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 毒蛇嚇機電影多問
開啟左側

毒蛇嚇機電影多問

前KMB員工家屬 發表於 2006-8-29 01:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 片中的south pacific airlines是否真的, 因為我找不到該公司的網頁

2. 片中的客機應該屬74E, 但後半貨倉跟前半客艙應該全部門都關上,

一條蛇正常是無法進入客倉, 這是真的嗎?

3. 如果真係找一個有2000小時flight sim經驗的人, 但沒有實質飛行經

驗的人去控制部747飛機, 成功著陸的機會大嗎?

4. 機窗被打破, 飛機會否因失壓而失控?

5. 機窗被打破, 正常是否所有能移動的物件都會飛出去, 包括所有人?

問住咁多先, 可能大家會覺得我好無聊吧
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
kychung 發表於 2006-8-29 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-8-29 01:55 發表
1. 片中的south pacific airlines是否真的, 因為我找不到該公司的網頁

2. 片中的客機應該屬74E, 但後半貨倉跟前半客艙應該全部門都關上,

一條蛇正常是無法進入客倉, 這是真的嗎?

3. 如果真係找一個有2000小時flight sim經驗的人, 但沒有實質飛行經

驗的人去控制部747飛機, 成功著陸的機會大嗎?

4. 機窗被打破, 飛機會否因失壓而失控?

5. 機窗被打破, 正常是否所有能移動的物件都會飛出去, 包括所有人?

問住咁多先, 可能大家會覺得我好無聊吧

1.係虛構ge

2.真ge
不過東航早前試過有老鼠入左客艙

3.好難講
不過我當果2000小時flightsim係認真咁渣ge話
我唸只要center可以一步步guide住ge話
以而家D民航客機ge自動化程度
響良好天氣下(即係唔好有亂流同雷雨)
其實成功著陸ge機會應該會唔細ge
(呢個問題自從小弟學玩flightsim開始就已經有唸)

4.會
嚴重者更會響空中解體

5.睇下部飛機飛到幾高
如果係巡航高度就一定會
南粵急行 rail.kychung.com
kenchan_0710 發表於 2006-8-29 04:29 | 顯示全部樓層
只答4,5

4, 飛機本身係唔會因為失壓而失控,但係失壓會令機組人員失去意識,不能有效控制飛機。

5, 唔會。只會係爆破一刻接近破洞的人或物件飛出機外(如果破洞夠大的話),
    之後機內外的壓力差應該不足以把重物吹出機外(紙張或膠袋就可能)
抗戰二十年
ATE24 發表於 2006-8-29 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-8-29 01:55 發表

現實中好少有真o既航空公司上電影/電視劇(日本例外)。

連當年無記套衝上雲霄都只係用o左 Solar Airline o既假名去拍。
公器公用 香港早要有品
williamlaw8914 發表於 2006-8-29 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-29 02:32 發表

2.真ge
不過東航早前試過有老鼠入左客艙

國泰都試過有老鼠在機場搬貨期間走入客機,不過是走入了貨艙

為以免老鼠咬斷電線,國泰要停飛該機一個星期來捕捉老鼠
鐵路知識並未足夠,還須繼續學習
eg8739 發表於 2006-8-30 21:52 | 顯示全部樓層
中國東方一隻A319 編號B-222x <唔講邊隻啦 (總之係5-7其中一個數字)
亦曾經有老鼠係貨倉通風槽出現...

不過 好不幸..由老鼠出現..直至老鼠死亡超過三星期 都無人理
中華845
lam926 發表於 2006-8-31 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2006-8-29 12:35 發表

現實中好少有真o既航空公司上電影/電視劇(日本例外)。

連當年無記套衝上雲霄都只係用o左 Solar Airline o既假名去拍。

自從出現左solar...
無記d劇好多同出國or 道別o既機場or起飛shot都出現左果部超怪o既CG 744....
ArnoldC 發表於 2006-9-1 17:24 | 顯示全部樓層
4.正常唔會,因為window一般只會導致失壓但係唔會影響飛機儀器運作

5.晌爆既一刻於爆裂點附近既物件會扯出去,但之後當機外內氣壓平衡番就ok
kh3660 發表於 2006-9-1 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-8-29 02:32 發表
3.好難講
不過我當果2000小時flightsim係認真咁渣ge話
我唸只要center可以一步步guide住ge話
以而家D民航客機ge自動化程度
響良好天氣下(即係唔 ...

咁我相信果 2000 小時係飛 Freeware 機而唔係 PMDG 機,我諗個效果都差好遠 ...
kychung 發表於 2006-9-2 03:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kh3660 於 2006-9-1 20:49 發表

咁我相信果 2000 小時係飛 Freeware 機而唔係 PMDG 機,我諗個效果都差好遠 ...

少少題外話
憑我聽番黎ge資料
PMDG機所support ge自動化程度
對於D資歷不足ge玩家黎講唔係好事
當然啦
因為payware機個cookpit可以調校ge instrument係真係多好多
如果俾佢地真係坐左上航空公司果種simulator(都唔好講真ge飛機)
我唸渣開payware機ge人會易上手唔少
(我從來未用過payware機)
南粵急行 rail.kychung.com