hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 東京擬申辦2016夏季奧運會
開啟左側

東京擬申辦2016夏季奧運會

M 發表於 2006-8-30 19:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(香港電台)

我覺得2016年奧運會應該要俾非洲舉辦,咁多屆奧運都
唔多覺有一屆係響非洲搞既。奧運係五大洲既盛事,理
應大家都有參選既機會,點解日本唔俾個機會班非洲國
家呢?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
raylex 發表於 2006-8-30 23:20 | 顯示全部樓層
你估申辦就一定得架拿?
因為無人會阻止任何非洲國家申辦。
如果真系夠條件申辦既話,
非洲國家可以同日本競爭。

好心有d人唔好為反日而反日啦。
tsang_wkvt 發表於 2006-8-31 17:36 | 顯示全部樓層
咁多個非洲國家只得南非有錢D,
起會場、宣傳樣樣都要錢...

2012邊個城市搞?
5102-AVW9
limited 發表於 2006-8-31 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 tsang_wkvt 於 2006-8-31 17:36 發表

2012邊個城市搞?

倫敦

(繼香港回歸之後 2008 年又會來一次中英交接 )
Ketsu 發表於 2006-8-31 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 raylex 於 2006-8-30 23:20 發表
你估申辦就一定得架拿?
因為無人會阻止任何非洲國家申辦。
如果真系夠條件申辦既話,
非洲國家可以同日本競爭。

好心有d人唔好為反日而反日啦。

講得好!
試問家陣唔係日本話申辦
甚至而家中國話提名國內其中一個城市申辦
唔知樓主會唔會又呼籲中國
俾個機會非洲國家呢?

仲有既係
而家仲有印度、西班牙、巴西同美國都話有意申辦
點解樓主又唔去呼籲呢d 國家呢?

你要人地俾機會
咁都要自己有能力做得到先得
否則就算俾你搞
你搞出個失敗既大型盛事
咪盞自己出醜

(自從呢度修左例之後
都好耐冇見樓主響度發表「偉論」...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
norrislaw 發表於 2006-8-31 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-8-30 19:41 發表
新聞連結(香港電台)

我覺得2016年奧運會應該要俾非洲舉辦,咁多屆奧運都
唔多覺有一屆係響非洲搞既。奧運係五大洲既盛事,理
應大家都有參選既機會,點解日本唔俾個機會班非洲國
家呢?

大部份非洲國家食都冇啖好食,邊度有錢去搞?
即使有錢搞,國家冇人才去搞,唔通M真係會捱義氣幫幫手?

仲有仲有,唔係日本唔俾個機會班非洲國家,邊個成功申辦關日本咩野事?
日本有話「唔准其他人入紙,如果唔係見邊個打邊個」咩?

轉個頭講,點解中國唔俾個機會班非洲國家搞2008奧運呢?
DY8711 發表於 2006-9-1 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 tsang_wkvt 於 2006-8-31 17:36 發表

要南非搞完世界盃,再搞奧運似乎吃力d喎!!!
如果好似世界盃咁由各洲輪流舉辦都幾好~~
不是我的...我不要...
 樓主| M 發表於 2006-9-3 07:12 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-8-31 23:43 發表  

大部份非洲國家食都冇啖好食,邊度有錢去搞?
即使有錢搞,國家冇人才去搞,唔通M真係會捱義氣幫幫手?

仲有仲有,唔係日本唔俾個機會班非洲國家,邊個成功申辦關日本咩野事?
日本有話「唔准其他人入紙 ...

南非都有能力申辦2010世界杯,相信佢搞2016奧運絕對不成問題。
不過都係要睇佢肯唔肯搞先得。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
cky 發表於 2006-9-3 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-9-3 07:12 發表

南非都有能力申辦2010世界杯,相信佢搞2016奧運絕對不成問題。
不過都係要睇佢肯唔肯搞先得。

何以見得 "絕對沒有問題"? 有沒有更多支持的理據?
六年要應付兩個國際運動項目
對一個發展國家是一個很重的負擔
根據紀綠, 好似近代奧運會咁 除了美國外, 很多國家都是賠本來經營的

再進一步, 非洲又非只有南非才有能力
埃及, 摩納哥呢 D 北非國家其實發展比南非還早

guia 發表於 2006-9-3 21:11 | 顯示全部樓層

摩納哥係歐洲架