hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 當13碰上16時,你地又點睇呀?(9/9更新同學C) ...
開啟左側

當13碰上16時,你地又點睇呀?(9/9更新同學C)

Ads29 發表於 2006-8-30 21:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

岩岩比我知道同學C 旣野,我覺得同學AB 已經無咩討論价值,SO 我專講同學C
---------------------------------------------------------------------------------------
各位板友 ,對唔住,我在別的討論區搵到2篇關於同學C旣文,所以要修改原文

同學C(今年升F.2):佢都係巴迷,又係初戀,試過係粉嶺同沙田拍拖,平時夜晚會sent SMS比對方,其實佢係上次279X既野係有分別架!!
  • 佢喜歡了一個大佢3年的準F.5生,即姊弟戀
  • 佢係巴迷,但女朋友介意佢係巴迷,他有意退出這行

但最大問題係個gf,佢今年係F.5生,要考會考,佢仲掛住拍拖,想下一年重讀呀?
個女仔又唔係太坏,佢知我個FD 得13 歲,拍完拖會送我個FD 番屋企

個女仔係咪真係中意我個FD ,我就唔知.但上次我個FD 係官碼就不斷sent SMS 比佢gf,而且佢仲笑tim,甜絲絲,我識左佢10年弟一次見佢笑得咁甜~

但個女仔d FD 己經拍緊拖,有時成班一對情侶約出黎拍拖,
咁我個FD 咪識到D  F.5 男仔,搞到佢成日講粗口,成個人變唒....

唉,,各位板友,我係咪太多事呀,走去理依d 野,但係我見到佢開始不能自拔,
佢係我best best Friend ,我可以點??

老實講,同學C識左佢最耐,由小一研究巴士到中二,識左10年,依家又因為他gf而有意退出這行,難道巴士迷真係識唔到女伴.此外,他女友3月就會考,學業要緊,我極度反對姊弟戀,你地點睇姊弟戀及我依個best fd 呀?(懇請大家唔好睇完就算,留下言,比D ideas )

Welcome to discuss!

ahbong 發表於 2006-8-30 21:56 | 顯示全部樓層
這樣不算是早熟
叫做心智未成熟可能仲貼切
Ketsu 發表於 2006-8-31 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-8-30 21:56 發表
這樣不算是早熟
叫做心智未成熟可能仲貼切

我覺得用「人細鬼大」黎形容仲更加貼切

呢d 年紀既年青人先至危險
佢地就係以為自己已經夠成熟
(或者就係樓主所講既「早熟」)
但係實際上就連出面個世界係點都未知
結果出到黎就變得不堪一擊

真正既早熟
係話d 年輕人有足夠能力
去經得起出面既風浪
曉得顧及到其他人既感受
至少唔會為其他人帶黎問題
甚至可以幫到人解決問題
並唔係果d 好早就拍過好多次拖
甚至仲響度也文也武話當感情係玩具既細路
呢d 先至係唔成熟呀
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-31 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-8-31 01:22 發表

我覺得用「人細鬼大」黎形容仲更加貼切

呢d 年紀既年青人先至危險
佢地就係以為自己已經夠成熟
(或者就係樓主所講既「早熟」)
但係實際上就連出面個世界係點都未知
結果出到黎就變得不堪一擊

真正既 ...

你講得好岩,以上&#22021;人就正如<少年不識愁滋味>第六集<7214 7321>戲情tim~
但我想問,作為佢地&#22021;朋友,萬一同學AB鐘意對方鐘意到不能自拔,咁點算好,定係同佢地講句:愛莫能助?
Ketsu 發表於 2006-8-31 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-8-31 14:41 發表

你講得好岩,以上人就正如<少年不識愁滋味>第六集<7214 7321>戲情tim~
但我想問,作為佢地朋友,萬一同學AB鐘意對方鐘意到不能自拔,咁點算好,定係同佢地講句:愛莫能助?

其實呢個真係一d kick手問題
就算係大人都未必識得處理
何況係一d 心智未成熟既青少年?

有時候「不能自拔」
都可能只係一剎那間既事
去到個人冷靜起來既時候
可能都會覺得自己好傻...

所以佢地最需要既
就係過到呢一關
(有時候好多既感情悲劇既出現
都係因為過唔到呢一關咋)
或者社工同埋人生經驗較豐富既大人
都可以幫到佢地
作為朋友既都可以去開解下佢既
治唔到本都治住標先啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| Ads29 發表於 2006-8-31 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-31 15:55 發表

有時候「不能自拔」
都可能只係一剎那間既事
去到個人冷靜起來既時候
可能都會覺得自己好傻...

所以佢地最需要既
就係過到呢一關
(有時候好多既感情悲劇既出現
都係因為過唔到呢一關咋)
或者社工同埋人生經驗較豐富既大人
都可以幫到佢地
作為朋友既都可以去開解下佢既
治唔到本都治住標先啦
...

曾經有心理學家指出
依家十二,三歲已經開始拍拖,
部分可能係生活缺乏安全感,
家庭出了問題,
或生活感到空虛,
甚至係羊裙心態「人拍我又拍」

至於「不能自拔」,同學A 既第3個女友試過,
個女仔同同學A講要生要死,最後個女仔比我地勸,先搞得掂

有經驗較豐富既大人,斷估佢地唔會&#25598;社工,猌連佢地呀媽都唔知,邊個幫到佢??
JX9097 發表於 2006-9-1 00:07 | 顯示全部樓層

我覺得13歲又真係早&#21655;D
學業基礎都未打好
就走去指拖=.="
Andy_Chan 發表於 2006-9-1 07:24 | 顯示全部樓層
12-14歲是求學期的最重要的時期, 因為這階段是為將來會考做好準備.........
如果這時候為了戀愛, 或者學業和戀愛各一半, 就因為放了一些時間來戀愛而犧生讀書時間, 真是唔好的.....
~誰@359~ 發表於 2006-9-1 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-8-31 14:41 發表

你講得好岩,以上&#22021;人就正如<少年不識愁滋味>第六集<7214 7321>戲情tim~
但我想問,作為佢地&#22021;朋友,萬一同學AB鐘意對方鐘意到不能自拔,咁點算好,定係同佢地講句:愛莫能助?

7214 7321好似唔係講咁細個嫁喎
字大只顯得人自大
hk_ayu 發表於 2006-9-2 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-9-1 00:07 發表
我覺得13歲又真係早&#21655;D
學業基礎都未打好
就走去指拖=.="

13歲失身o既成街都係喇