hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 問拍攝技巧
開啟左側

問拍攝技巧

butterfly 發表於 2006-9-6 23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問光圈數值有咩用呢?
比如我想影室內活動,是否需要將光圈較到去5.6
因為我試過2.8好似好暗咁,特別係影遠野時
蝴蝶空中伴你飛翔
3ASV196 發表於 2006-9-7 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2006-9-6 23:38 發表
我想問光圈數值有咩用呢?
比如我想影室內活動,是否需要將光圈較到去5.6
因為我試過2.8好似好暗咁,特別係影遠野時

光圈數值代表左個光圈的大細, 光圈越大, 係其他野
相同下, 張相當然會越光

但正如之前版友所講, 其實你所見到的光圈數值, 數字
越細, 即光圈越大, 如閣下所講, 2.8 光圈 係大過5.6的,
所以2.8 已經可能係閣下相機最大的 光圈值, 將光圈較
到去5.6 只會仲暗.....

如果覺得張相暗, 又太遠閃唔到時, 可以較長D快門
時間(即曝光時間), 或較高部數碼相機的 ISO (不過
NOISE 會增多), 如果是菲林機, 就可以用高D ISO 的
菲林...

另外光圈大細, 除左影響張相的光度外, 其實亦可以
影響相片的景深, 或一D 特別的效果, 如所謂"星星相"
(即D 光點變做星形)

有錯請指正/補充

3ASV196.KE7270
a396 發表於 2006-9-9 00:43 | 顯示全部樓層
問問樓主係咪用 DSLR o黎影?
如果係o既話, 加外閃就肯定要,
其實可唔可以調校(加或減) EV
呢? 我試過o係街影車, 如果個
背景好暗o既話, 需要調校 EV,
咁影出o黎先會光o的.
獨派交通迷同政治學人
hr1918 發表於 2006-9-9 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2006-9-9 00:43 發表
問問樓主係咪用 DSLR o黎影?
如果係o既話, 加外閃就肯定要,
其實可唔可以調校(加或減) EV
呢? 我試過o係街影車, 如果個
背景好暗o既話, 需要調校 EV,
咁影出o黎先會光o的.

EV只係stand for expose value ,加減EV其實只係做緊曝光補償
如果相機測光正常,所謂暗或深色背景通常測出來都係會over,相反淺色或者太光光就會容易under,當然呢樣只係參考,實際上仲會受拍攝主體影響, 如果主體同背景光差太大就視乎你要主體正常定係背景正常囉
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程