hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 會考考得不太理想,咁高考是否一定考得很差? ...
開啟左側

會考考得不太理想,咁高考是否一定考得很差?

ATR83 發表於 2006-9-7 12:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有讀過預科而又成功入到大學的板友,可否分享你們讀預科的心得?其實要考好A-Level係未有一套特別的讀
書方法的?我明白高考同會考係兩個唔同0既世界,勤奮係一定要的,我曾經歷過會考的失敗,所以我不想在08
年的HKALE歷史重演,我好想好想一take過入大學,向自己的目標進發 10分唔係一個好好的分數,由下星期一
開學的第一日我會開始溫書,記得以前我學校的校長講,讀預科起碼一日要溫4個鐘,這是真的嗎?就算係唔係
都好,我都一定會好俾心機讀的,因為我知道這個中六的學位得來不易,所以我一定會非常珍惜
PS:最初我選了3AL,分別是企業概論、經濟、會計,後兩者係英文,前者係中文,其實我是唔想讀AL POA的,但我
又唔知現代書院有無老師教AS通識教育,有我必定唔讀Accounts的,有M & S讀,但我無讀過A.maths又唔興趣,所
以唔會選~但如果讀AS中化+UE+BS+ECON(2AL)好怪者,我覺得讀多一科AS會更穩震,而AS通識只能自修,我應否
讀嗎?但讀埋AL PA會好D,起碼萬一BS/ECON fail的話,PA都能撐住,好煩
知足‧就能活得幸福
JX9097 發表於 2006-9-7 12:46 | 顯示全部樓層
唔一定ga...

我見過好多case係咁:
D(CE)-->A(AL)
A(CE)-->D(AL)
Ketsu 發表於 2006-9-7 13:14 | 顯示全部樓層
其實會考同高
可以話係兩個世界
你cert考得好
a level都可以考得好差
反之亦然

唔使見好多例子
我自己都係一個「典範」:
Physics: B (CE) --> F (AL)

所以你就算cert考到曉飛都好
或者只係僅僅升讀到中六都好
唔該讀AL果陣都要好努力
因為成績係可以大逆轉既
至於轉好定轉差
就睇下你自己點讀喇...
Abusing dead rule -> Denial of reality
kwyeung 發表於 2006-9-7 20:14 | 顯示全部樓層

原文略, 只引以下一句︰

原帖由 ATR83 於 2006-9-7 12:40 發表
由下星期一
開學的第一日我會開始溫書...

九月一日開學, 下星期一是九月十一日。

高考最危險是拖下一日, 拖下又多一日。
十日, 讀得快已足夠溫四分之一個課程,
讀得慢也起碼兩三課。開學先讀書已經遲,
繼續拖下去, 除非曉飛, 讀完書有沒有時間做
past paper呢?
kychung 發表於 2006-9-8 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-9-7 13:14 發表
其實會考同高
可以話係兩個世界
你cert考得好
a level都可以考得好差
反之亦然

唔使見好多例子
我自己都係一個「典範」:
Physics: B (CE) --> F (AL)

所以你就算cert考到曉飛都好
或者 ...

我同你一樣
不過唔係physics而係bio

我當年考AL
到mock exam之前果一日先至開始溫書
結果到最後要放棄bio(因為唔打算入讀相關program)黎保住phy同chem
我呢D明係壞榜樣
我到而家都係同人講我AL根本無乜點盡過力
花ge時間同心機連CE都不如
大家切勿模仿

南粵急行 rail.kychung.com
fokck 發表於 2006-9-8 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-7 12:46 發表
唔一定ga...

我見過好多case係咁:
D(CE)-->A(AL)
A(CE)-->D(AL)

但遺憾既係,後者既 case 遠比前者既多....

唔想成為後者既 case 既一份子,真係要好早就努力喇,
因為響大部份既情況下,如果 A-level 考出黎唔駛比 CE
跌 grade 已經算係好好架喇
多啦A夢
kaka1985 發表於 2006-9-9 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2006-9-8 18:34 發表

但遺憾既係,後者既 case 遠比前者既多....

唔想成為後者既 case 既一份子,真係要好早就努力喇,
因為響大部份既情況下,如果 A-level 考出黎唔駛比 CE
跌 grade 已經算係好好架喇

可能A-Level考o既同學成績平均來講比Cert-level好(二萬多人比起十多萬人)
o係二萬多人當中再考一次試, 加上考A-E o既學生比例可能同cert-level有所不同
就算個percentage一樣, 考某一個grade o既學生都會比之前少.

我都考過兩個考試, 覺得努力o的溫習, 尋求一個效果較好o既溫習方法先係重要.
最重要係明個課題講咩. 如果唔明咁去溫, 係十分痛苦.

希望各位考公開試o既板友唔好太擔心. Try Your Best^^
工作繁忙的熱狗愛好者
virus 發表於 2006-9-9 11:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ketsu 發表於 2006-9-9 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-9-8 02:06 發表

我同你一樣
不過唔係physics而係bio

我當年考AL
到mock exam之前果一日先至開始溫書
結果到最後要放棄bio(因為唔打算入讀相關program)黎保住phy同chem
我呢D明係壞榜樣
我到而家都係同人講我AL ...

我果時自問十分努力架
考五科幾乎五科都有補習
physics仲要補得最多添
可惜付出同回報唔成正比丫...

不過我都證明左一樣野
就係會考果套套去高考果度
係未必行得通既...
Abusing dead rule -> Denial of reality
ricky 發表於 2006-9-14 14:14 | 顯示全部樓層

會考考得好,高考未必考得好。
會考考得差,高考極多數都考得仲差。
高考和會考係兩個世界,內容多,記性好,吹水掂,年年題目都會唔同。
前荃葵青區居民