hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 令人討厭 - 裝 HID 唔較燈影
開啟左側

令人討厭 - 裝 HID 唔較燈影

Dolphin 發表於 2006-9-7 21:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先係觀繞遇一粉紅Jazz, 套HID離開成段大直路都見到, 心中暗叫不妙,
佢好快, 我就因為著左"自動減速器", 唔快得. 終於佢追到我後面, 直情有如
高燈一樣, 成個車廂比佢照光晒, 對眼望唔到前面(瞳孔收細), 真係好乞人憎!

唯有即刻閃埋左線比佢行先. 有諗過跟番佢後面用高燈問侯佢, 不過怕影響其他
車所以費事. 同埋唔記得抄低佢車牌, 否則一定投訴佢要佢驗車.

楂車條友, 都唔知係咪有夜盲症既! 頭燈咁光做乜??

BMW E46 320i
bus_ng 發表於 2006-9-7 22:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
CZ_6686 發表於 2006-9-7 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 bus_ng 於 2006-9-7 10:24 PM 發表
係囉....初頭我架EG裝左HID都冇同我校個燈影 ,
盞燈射到鬼咁高 , 跟住D巴士行我都覺得刺眼 ,
渣番去叫佢校 , 佢又校到個燈影變左鬥雞眼 ,
把鬼火自己校 , 都用左好長時間先校到正確的燈影 ,
但係可能係燈罩問 ...

某日得閒走左去拆左對燈研究
發現左個小小小問題
不過解決唔到

不過HID真係有D用處
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
LEO 發表於 2006-9-7 22:39 | 顯示全部樓層

我有次又係俾架Jazz係咁射住,我以前架車本車就比較低,架jazz又高0的,佢對射燈直射落3塊倒後鏡度 對眼就黎俾佢射盲呀
澳洲0的路又唔係話好暗,搞到燈影咁高做咩.........
art0925 發表於 2006-9-8 12:37 | 顯示全部樓層
E Code lights are much harder to adjust then the North American verson lei...I think what u can do is to go to a shop that has the light reflection adjuster, that will be a good tool to adjust the headlight.

原帖由 bus_ng 於 2006-9-7 22:24 發表
係囉....初頭我架EG裝左HID都冇同我校個燈影 ,
盞燈射到鬼咁高 , 跟住D巴士行我都覺得刺眼 ,
渣番去叫佢校 , 佢又校到個燈影變左鬥雞眼 ,
把鬼火自己校 , 都用左好長時間先校到正確的燈影 ,
但係可能係燈罩問 ...
FX8173 發表於 2006-9-8 14:23 | 顯示全部樓層
我以前渣 EG 時都試過~
如果見過我架車都知我架 EG Low 到幾低o架啦﹗
試過好多次俾D ML Class,NPR 果D 射住…
其實有時真係諗,係唔係真係要用到 HID 呢?﹗
今時用 H4 都已經 ok 啦…
NISSAN Presage 2.4 CVTC
art0925 發表於 2006-9-8 17:56 | 顯示全部樓層

This is probably because of HK has too much other light source to illuminate the street, at other places, even London, they do need headlight on the street for safety, and HID are design for use at highways, however, HK version cars comes with HID as a luxury options...while otherplace might be a necessary item.

原帖由 FX8173 於 2006-9-8 14:23 發表
我以前渣 EG 時都試過~
如果見過我架車都知我架 EG Low 到幾低o架啦﹗
試過好多次俾D ML Class,NPR 果D 射住…
其實有時真係諗,係唔係真係要用到 HID 呢?﹗
今時用 H4 都已經 ok 啦…